perjantai 28. tammikuuta 2011

Sairastuvalta päivää!

Pikkuneiti sai päiväkodista enterorokon ja tietenkin mä sain sen sit siltä! En edes osannut aavistaa, että se voisi tarttua aikuiseen, mutta näinpä vaan voikin :P


Keskiviikkona kävin vielä iloisesti Dancessa otamassa kunnon hiet irti, se on kyllä tosi tehokasta! Torstai-aamuna sitä sitten herättiinkin iloisesti 37,5 asteen kuumeessa ja siitähän se sitten rupesi nousemaan. Pää niin tajuttoman kipeä, samoin oikeastaan koko kroppa. Parhaimmillaan kuume kävi eilen 39asteessa, mikä on mulle todella paljon, sillä mun normilämpö on hikiseen se 36astetta, yleensä reilusti alle.   

 Enterorokko                  
                         Aiheuttajat ja löydökset
Etenkin loppukesällä ja syksyllä lapsilla ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla kuten pakaroissa. Lapsella voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Kyseessä on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, enterorokko, jota kutsutaan myös "käsi- ja suutaudiksi". Sen tavallisin aiheuttaja on coxsackie A16 -virus, mutta samantyyppistä oireistoa voivat aiheuttaa myös muut enterovirukset.
Jos infektio ilmenee vain suutulehduksena, siitä käytetään nimeä herpangiina, ja tauti muistuttaakin herpesviruksen aiheuttamaa suutulehdusta. Enterorokon itämisaika on 3–7 vrk tartunnasta. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin.
Enteroviruksia on suuri joukko ja niiden aiheuttama tauti voi vaihdella. Tavallisin enterovirusinfektion muoto lienee tavallinen flunssa. Toisinaan entrovirusinfektioihin liittyy korkea kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys merkkinä aivokalvontulehduksesta. Tämä aivokalvontulehduksen muoto on kuitenkin vaaraton ja paranee itsestään. Oireet voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että tilanne vaatii sairaalatutkimuksia, mm. selkäydinnestenäytteen ottoa lannepiston avulla. Viime aikoina huomiota on saanut enterovirus 71, joka on aiheuttanut vaikeitakin infektioita ulkomailla.

Hoito

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Suun rakkulat saattavat kuitenkin olla aristavia, ja niinpä syöminen voi olla hankalaa. Tällöin lapselle on hyvä antaa nestemäistä ravintoa (mehua, vellejä, jäätelöä), jota ei tarvitse pureskella. Joskus jaloissa ilmenevät rakkulat ovat kivuliaita ja häiritsevät esim. kävelyä. Varsinaista lääkitystä enterorokon hoitoon ei tarvita. Tulehduskipulääkkeet helpottavat sekä päänsärkyä että muita enterovirusinfektioon liittyviä kipuja. (Lähde: Terveyskirjasto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)