perjantai 4. maaliskuuta 2011

Syö itsellesi parempi elämä!

Tänään tuli tämmöistä katseltua eli Voimala YLE tv2:sella.
4.3. klo 22.00
Syö itsellesi parempi elämä!
Tietokoneen viereen naposteltavaksi goji-kaakao-cashew-mix ja jääkaappiin raakasuklaata ja kahvin sekaan pakurikääpäjauhetta. Ja aivan käsittämätöntä super-ruokaa on männyn siitepöly, sanoo ravintovalmentaja
Jaakko Halmetoja. Olli Posti pitää suosittua Viidakkomies-blogia. Posti sanoo, että hän selätti ruokavalion muutoksella astman ja MS-taudin. Olli Posti teki totaalisen ruokaremontin, johon kuuluu mm. sesam-hamppumaito ja luomuhunaja. Postille pahan akselia edustavat valkosokeri, valkovehnä ja prosessoidut maitotuotteet. Tänään Posti kantaa itselleen ja ystävilleen litroittain puhdasta lähdevettä, sillä hänen mielestään ravintoakin tärkeämpää on elvyttävä ja puhdistava lähdevesi. Tiedetoimittaja Jani Kaaron teos Terveenä 100-vuotiaaksi (Avain 2010) kokoaa kiinnostavasti tutkimustietoa siitä, mitä ikääntyminen on. Onko kysymyksessä elimistön kuluminen vai geeneihin valmiiksi ohjelmoitu prosessi? Kaaro selvittää sitä noidankehää, mistä monet ortorektikot yrittävät pinnistellä irti. Ravinnon ja unirytmin muutos sekä stressi ovat laukaisseet geeniperimästä esiin globaalin alttiuden 2-tyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja masennukseen. Tutkija Anne Puuronen on väitöskirjassaan Rasvan Tyttäret (2004) kyseenalaistanut nyky-yhteiskunnan terveyseetosta. Puurosen mukaan nykyihminen tahtoo syödä eettiseltä kooditukseltaan ”oikein”, sillä ruoka on minuuden rakennustapa. Ravitsemusterapeutti Annukka Ruska tapaa päivittäin työssään syömishäiriöisiä. Voiko terveyden tavoittelu johtaa hallitsemattomaan ruokasuhteeseen, jossa hyvä tarkoitus muuttuu pakkomielteeksi? (http://ohjelmat.yle.fi/voimala)

Olipas aika mielenkiintoista kuunneltavaa tää keskustelu. Kaikilla oli tosi hyviä pointteja, jotkut hommat meni ihan yli hilseen, mutta oikeasti mietittävää tuli taas.
Se on aivan totta, että todella monen koko ajatusmaailma, moraali ym. näkyy siellä ruokalautasella tai jääkaapissa. Mitä me ostamme kaupasta, laitamme lautasellemme ja suuhumme. Tuttuakin tutumpi slogan Olet sitä mitä syöt - Nii'in taidan olla, muutenkin kuin fyysisesti, sillä syömämme ruoka ei pelkästään vaikuta meidän elimistöömme vaan koko yhteiskuntaan. Tekemillämme valinnoilla (tietoisilla tai tiedostamattomilla) me päätämme minkälaista tuotantomallia suosimme, minkälaiset sen vaikutukset ovat omaan terveyteemme ja kuormitammeko me vaikkapa omalla terveydentilallamme yhteiskuntaa. Ja tässä oli vain kaksi pointtia, roppakaupalla lisääkin löytyisi.

Jani Kaaro esitteli termin kalorimyrkytys ja sitäpä kai minäkin olen tehnyt kun olen työntänyt suustani alas ylikalorista moskaa, jossa ei ole hivenaineita, mitään antidioksidantteja, vitamiineja, ei mitään (ainakaan niin kuin olisi hyvä).
Innostuneet pojat Olli-viidakkomies ja Jaakko esittivät kyllä monia hyviä teorioita mitä kaikkea ruuallemme onkaan tehty ja kuinka se meihin vaikuttaa. Varsinkin Ollin karkkivertaus oli mielestäni oikein osuva. (Eli koska karkit on keinotekoisia ja täynnä kaikkea mitä emme oikeasti tarvitse, mutta eivät sisällä mitään elimistön ravintoaineita, niin kroppamme ei osaa sanoa syömiselle stop vaikka pitäisi. Toisin kuin joku luonnontuote esim. marja/pähkinä niin siitä kroppa osaa sanoa, että nyt riittää, olet syönyt tarpeeksi. Tai näin ainakin asian ymmärsin.)

Tän Jaakko Halmetojan jutut kuulosti vakuuttaville ja mielenkiintoisille. Vielä en hänen "nimeensä vanno" tai ole samaa mieltä, ensin pitää tutkia tarkemmin. Kuitenkin esim. tämä lainaus hänen blogistaan kuulostaa NIIN järkevälle!

Meillä on puutos kasvilääkkeistä ja kokonaisten ruokien sisältämistä ravinteista – ei lisäravinne- tai lääkepillereistä.
Meillä on puutos auringonvalosta – ei D-vitamiinista.
Meillä on puutos raikkaasta ulkoilmasta – ei toimistohuoneen heikkolaatuista ilmaa parantavista ionisaattoreista ja otsonisaattoreista.
Meillä on puutos luonnollisesta liikunnasta ja maayhteydestä – ei kuntosalikorteista ja maadoitusmatoista.
Meillä on puutos luonnossa virtaavasta, puhtaasta lähdevedestä – ei kuudennen ulottuvuuden alkaalisuutta luovasta-magneettivorteksi-2012-käänteisosmoosispiraali-tislaus-vedenpuhdistimesta.
Meillä on puutos luontoyhteydestä – ei huoneemme nurkkia elävöittävistä kukkakaupan muovisista tekokasveista. (http://www.jaakkohalmetoja.com/)
Ruoka ja terveys on kyllä nyt tapetilla varmaan enemmän kuin ikinä. Emme enää luota siihen mitä ruokateollisuus meille tarjoaa syötäväksi, emme luota enää ruokaan.

4 kommenttia:

 1. Totta kai meillä on täällä pohjoisessa puutos auringonvalosta, eihän siihen voi vaikuttaa. Ja tästä seuraa puutos D-vitamiinista ja se pitää korvata jollain. Mitähän tuolla lauseella haetaan :D

  VastaaPoista
 2. ^Ehkäpä sitä, että vaikka pohjoisessa nyt onkin puutos auringonvalosta ihan pelkästään maantieteellisen sijainnin takia niin myös ihminen on muokannut elämistään niin, että suurimman osan elämäämme me kuitenkin oleskelemme sen auringon tavoittamattomissa eli sisätiloissa --> saamme vielä vähemmän sitä aurinkoa ja raitista ilmaa.

  VastaaPoista
 3. Ehkä sillä tarkoitetaan myös sitä, että saamme auringosta jotain muutakin kuin D-vitamiinia. Sitä on vaikeampi korvata pillerillä :)

  VastaaPoista
 4. "Ehkä sillä tarkoitetaan myös sitä, että saamme auringosta jotain muutakin kuin D-vitamiinia. Sitä on vaikeampi korvata pillerillä :)"

  Niin varmasti tarkoitetaan :D

  *myö luonnosta vieraantuneet...*

  VastaaPoista

Kiitos :)