perjantai 15. huhtikuuta 2011

Lisäainehypetys

Media toitottaa lisäaineista sen kuin kerkeää. Kirjoja aiheesta kirjoitetaan ja blogeja? varmaan useita kymmeniä. On alkanut Superfoodien, Lisäaineettomuuden ja "Aidon" ruuan metsästys.
Ensin niistä vain hypetettiin ja nyt on alkanut esiintyä kritiikkiäkin, mikä on mielestäni aivan tervettä, sillä myöskään superfoodeissa ei ole kaikki aivan sitä miltä näyttää. Esim. Ravintomedia-blogissa tätä asiaa käsitellään mielestäni aika kattavasti ja mielenkiintoisesti (on muutenkin hyvä ja asiallinen sivusto). Itse en kamalasti noista superfoodeista edes välitä, en ole esimerkiksi maistanut edes tuota niin mainostettua Goji-marjaa (miksi kun täältä saa ihan omasta maasta puolukkaa, tyrniä, mustikkaa, karpaloa...? Nokkosista ja muista luonnonjutskista puhumattakaan!)
Lehdet julistivat myös lisäainehysterian jo kohta karkaavan käsistä, no joo, rajansa kaikella, mutta ei vain olisi ruokateollisuuskin hieman lyönyt vettä myllyyn? Ruokateollisuus nimittäin tahkoaa tällä hetkelläkin valtavasti rahaa sillä ettemme enää viitsi valmistaa ruokaa itse, tai käytämme puolivalmisteita tai no ainakin keinotekoisia lisäaineita itse valmistamassamme ruuassa.
Juuri eilen näin mainoksen maustetuista ruokakermoista. Kuinka kätevästikään isipappa(!) siinä perheelle valmistikaan aurajuusto-perunoita, sipuli-kermaperunoita tai kolmen juuston perunoita. Ja samalla tarjoili perheelleen lisäksi näitä:
kerma, AURA(R) sinihomejuusto (7 %), muunnettu tärkkelys, suola (1,4 %), stabilointiaine guarkumi, juustoaromi,
persilja
kerma, juustot (6 %), juustoaromit, muunnettu maissitärkkelys, suola (1,2 %) ja sakeuttamisaine guarkumi
kerma, juusto, kuivatut sipulit (4 %), muunnettu maissitärkkelys, suola (1,3 %), aromi, sakeuttamisaine guarkumi
Kun onhan se nyt herranjumala vaikeaa valmistaa homejuustoperunoita!
Kaikki tuo on nimittäin halvempaa / rahakkaampaa teollisuudelle (= heille lisää rahaa) kuin oikeiden raaka-aineiden käyttäminen! Mutta mitä nuo kaikki aineet tekevätkään meille?

Vaikka lisäaineista ei olisikaan meille varsinaisesti haittaa (mitä käsittääkseni ei kuitenkaan ole voitu todistaa, varsinkaan yhteisvaikutuksia), niin voisi kysymyksen asettaa toisella tavalla eli mitä lisäaineiden määrä kertoo niistä raaka-aineista mistä ruoka on tehty?

Miksi ruokaan on pitänyt laittaa aromivahventeita (myös hiivauute)? -Onko tuotteen raaka-aineiden laatu niin huono, etteivät ne yksistään riitä?
Miksi jogurtissa on aromeja iso liuta? -Onko tuotteessa niin vähän vaikkapa sitä mansikkaa etteipä se ilman aromia oikeastaan mansikalle maistuisikaan, vai puuttuuko se peräti kokonaan?

Näitä kysymyksiä voisi esittää kirjan verran, tai vaikkapa toisenkin tai itseasiassa aika useankin kirjan.

Ja taas ;D valitan!
Itse olen juuri saanut luettua loppuun Mats-Eric Nilssonin kirjat Petos Lautasella ja Aitoa Ruokaa. (Ja Marjoja ja maskaraa odottelee varauslistalla kirjastossa) Ja voin vain sanoa, että tunnen itseni a) tyhmäksi b) vihaiseksi c) ärsyyntyneeksi ja d) innostuneeksi!
Tyhmäksi, koska olen aika hyväuskoisesti ostanut ja syönyt kaikenlaista. Vihaiseksi ja ärsyyntyneeksi koska, no olen tehnyt juuri niin kuin ruokateollisuus on minun halunnut tekevän.
Innostuneeksi siitä, että enää ei minua niin vaan huijatakaan (ainakaan niin paljon ;D )! Uskon vakaasti, että kaikella tällä on vaikutusta myös painoon, nimenomaan siihen ylipainoon.

Kevään tulo jatkuu kohisten. Niin myös mun kesäsuunnitelmat ;D koska varsinaista kesälomaa mulla ei tänä vuonna juurikaan ole, niin enpä siis paljon aio matkustellakaan, joten minulla on hyvää aikaa edes yrittää kasvattaa jotain itse. Kasvatussuunnitelma on nyt sitten virallisesti räjähtänyt. Eilen pistin parvekkeen aivan matalaksi ja pieniä investointeja siihen nyt ruetaan tekemään. Jos investoinnit eivät välttämättä niin tuokaan aivan rahallista hyötyä niin uskon kuitenkin vakaasti, että koko tämän homman psykologinen terapeuttinen vaikutus on valtava!

Yhteensä kasvatusalaa parvekkeelle tulee n. muutaman neliön verran. Katsotaan nyt minkä verran pystyn hyödyntämään myös seinä ja kattopinta-alaa riippuviin kasveihin. Kasvien hoitokaan nyt ei ihan älyttömän vaativaa saa olla. Tarkoituksena on ostaa muutamia Parvekepuutarhasäkkejä, joissa pitäisi olla helppo kasvattaa erilasia hyötykasveja. Näiden lisäksi käytössä olisi altakasteluruukkuja suurimpia vesijuoppoja varten, sekä mietinnässä on muutamia muitakin ratkaisuja :D

Oiva remonttiapuri :)Tilana meidän parveke on ollut kyllä ainakin aikaisempina vuosina suht loistava, sillä se on etelään päin, mutta toisaalta myös hyvin tuulinen. Tätä tuulisuutta nyt sitten tänä vuonna lähdetään erityisesti vähentämään. Tilannettahan hankaloittaa tietysti se, että me asutaan vuokralla (voi kun mulla on nyt ikävä sitä meidän omakotitaloa), joten mitään lasituksia tms. ei voi tehdä. Tarkoituksena on myös käyttää paljon uusiomateriaaleja niin kuin aina kun puhutaan meidän kodista :D (miksi mä ostaisin tonnilla (tai yli) hillittömän design-luxus-hyper-lipaston (ja jotain lastulevyä kuiteski) kun kierrätyskeskuksesta saa aivan ihanan 50-l puisen lipaston/ hyllyn/ kaapin tms. muutamalla kympillä???

Itää jo!
Ruokana tänään oli pinaattilettuja ja illalla on perjantain kunniaksi luvassa naudanpihvejä (jos vain kaupasta löytyy hyviä). Pinaattilettuja oon tehnyt viimeksi varmaan joskus yläasteella ja siis voi että ne oli hyviä! Taikinan tekoon meni 5min, puoli tuntia taikina sai turvota jolloin tein salaatin ja sitten paistettiin. Kuvat jäi tosin ottamatta :( kun oli niin kiire herkkua syömään ;D

Jotain siellä kasvaa!!!

 Seuraavina kokkausmissioina olisi kalapullat ja maksalaatikko, sekä maksapihvit. Valitettavasti Siippa ei noita ainakaan kovin innoissaan odota. Itselläni on vaan molemmista tosi hyvät muistot (itsetehdyllä maksalaatikolla ei ole mitään tekemistä sen kaupan valmismössön kanssa).

Eilen kävin tekemässä sovelletun yläkroppatreenin salilla + vähän juoksua matolla ja lopuksi pyöräilyä HIITtinä (High Intensity Interval Training). Tunti siinä pyörähti ja 500kcal.
Aika paljon aikaa vei noiden uusien liikkeiden tekeminen ja painojen tunnustelu, mutta seuraavalla kerralla sit meneekin jo reippaammin. Tehokasta tuo ainakin on ollut, kroppa kertoo...
Tänään onkin sit viikon eka lepopäivä!

Ja pointsit sille, joka jaksoi tän lukea kokonaan ;D

5 kommenttia:

 1. Sepä siinä onkin: kun ei tiedetä sitä yhteisvaikutusta. On helppo tuudittautua siihen että viranomaiset vakuuttavat kaiken olevan turvallista, mutta ei kukaan ole tutkinut mitä käy kun saatkin lisäaineita x,y ja c yhdessä. Ja hyvä muistaa sekin että money talks. Esim. aspartaamin "turvallisuus" on todettu ko. tuotetta tekevän firman tekemien tutkimusten perusteella. Itselläni jo tuo riittäisi pysymään kaukana ko. tuotteesta.

  VastaaPoista
 2. Onpas söpö muksu. :-) Oon meinannut itse kirjoittaa noista lisäaineista myös, lähinnä siltä kannalta, että nykyiset ravintosuositukset ja lisäaineriidat ja muut sotkevat pään. Stressaan nykyään aika paljon siitä, että en yhtään tiedä mitään lisäaineista, ja että saanko kohta syödä enää mitään. Hyviä pointteja sinulla.

  Ja on ihan pakko sanoa, että sen ruokakermamainoksen tytär on todella kummallinen... Millainen tytär sanoo isälleen "Sä oot NIIN kokki!" (vai miten se nyt meni) ja vielä sellaisella ilmeellä... Yääh.

  VastaaPoista
 3. Kupariperhonen: turha stressi pois :) Hyvä nyrkkisääntö on että mitä vähemmän lisäaineita sen parempi (jotkut pitävät esim. viittä maksimina, itselläni se on 0-2). Einekset pois ja itse tekemään ruokaa+luomua mahdollisuuksien mukaan niin se on siinä :)

  Ruualla saa tehdä myös kokeiluja, esim. vähentämällä/jättämällä hetkeksi pois hiilareita/maitotuotteita ja kuulostella miltä kropassa tuntuu. Kevyttuotteet pois eikä rasvaa tarvitse pelätä (lotrata ei tarvitse). Mullakin kesti todella pitkään päästä paikkariaikana opetellusta "syö kevyttä ja rasva on pahasta"-mantrasta pois, mutta kyllä kannatti.

  VastaaPoista
 4. Juu ei näistä stressata kannata turhia! Mutta jokainen lisäaine minkä jätät syömättä on plussaa ja pois sun kehosta.
  Pienetkin muutokset voivat olla tärkeitä!

  Pitäis tehdä oikein "tutkimus" kevyttuotteet vs. "aidot" tuotteet. Mitäköhän paljastuisi?

  VastaaPoista

Kiitos :)