maanantai 30. toukokuuta 2011

Maanantaisoturit

Maanantaisoturit
Kukka Laakso & Varpu Tavi


Moni tietää oikein hyvin, kuinka aloitetaan uusi ja uljas elämä heti maanantaina. Kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tammikuussa. Ja viimeistään ainakin sitten, kun viikonloppu, syntymäpäivät, bileet, loma, lomaltapaluu, joulu, vappu, pääsiäinen, imetys, stressi, työt, työttömyys, väärä fiilis, juhannus, rakkaus, ero, tuparit, remontti, projekti, syksy, talvi, kesä tai tämä elämänvaihe on ohi.


Maanantai tulee 52 kertaa vuodessa. Se merkitsee yhtä monta mahdollisuutta lykkäämiseen. Joulukuussa sitten ottaa päähän. Ihan niin kuin viime vuonnakin. Ja sitä edellisenä. Sitten onkin vuorossa se kaikkien maanantaitten äiti: uusi vuosi pyhine lupauksineen.


Miltä kuulostaisi NYT? Juuri nyt toimii parhaiten. Jos vaikka ensin laikkaisit murustelemasta kinkkuvoileipää tämän kirjan sivuille, laittaisit koko opuksen sivuun ja juoksisit korttelin ympäri? Hip ja hei, uusi elämä on aloitettu! (Lainaus: Maanantaisoturit)
Maanantaisoturit oli huikean reipashenkinen, suora ja ihastuttava kirja, noh kaikesta mikä vain voi liittyä ruokaan, kuntoon, kahvakuulaan, liikuntaan, terveyteen ja mihinköhän kaikkeen vielä?
Vaikka Kukka Laakso onkin huima (ja ansioitunut) kahvakuulailija, ei lukijan tarvitse olla sitä. Sinun ei edes tarvitse olla kiinnostunut siitä jos vain joku edellämainituista asioista sinua kuitenkin sattumoisin mahtaisi kiinnostaa. Tosin kirjan luettuasi saatat todennäköisesti löytää itsesi harhailemasta urheiluosastolla rautaisia mötisköitä katsellen.
Siinä, missä kertakäyttöiset ihmissuhteet nakertavat sieluun reikiä, pikadieetit ja ikimaanantaiset elämänmuutokset tekevät saman keholle. Jojolaihduttaminen aiheuttaa raskausarpia, vetelän ihon, lisäkiloja ja ainaisen itseinhoisen epäonnistumisen tunteen. Jatkuva sählääminen eri treenimetodien ja tuhansien huonosti tehtyjen liikeratojen kanssa johtaa korkeintaan lihaskipuihin.


Elämänmuutos, terveys ja onnellisuus kuulostavat laimealta virkamieskieleltä markkinapuheiden rinnalla. Kuka jaksaa tehdä ankarasti töitä terveyden puolesta, jos toisessa vaakakupissa tarjotaan kireät pakarat päivässä? Kuka jaksaa rakentaa omaa hyvinvointiaan hormonien ja mielen tasolla kun tarjolla on muovinen supermaailma ja euron jogurttipurkki, joka muuttaa elämäsi 14 päivässä? (Lainaus: Maanantaisoturit)
Kuinka on käynyt KOKO meidän elämämme? Elämme PIKA-elämää. Syömme pikaruokaa, noudatamme pika-dieettejä toivoaksemme pikaisia tuloksia. Olemme oppineet haluamaan kaiken nopeasti. Kuitenkin kaikki tämä PIKA-elämämme on pikku, pikku, pikkuhiljaa kenties vienyt ulkonäkömme, terveytemme tai saanut muuten vaan kroppamme täysin sekaisin. Tai yksinkertaisesti melkein pilannut koko elämämme hormonitoiminnasta ihmissuhteisiin. Maanantaisoturit on mielestäni vastaisku kaikelle tälle :)
Miehille puhuttaessa lähestymistapa harjoitteluun lähtee monesti juuri suorituskyvystä. Siinä missä miehille kerrotaan "treenaa itsellesi kova fysiikka", naistenlehdet otsikoivat "näin saat allit pois". Todellisessa elämässä se menee niin, että jos treenaat saadaksesi kovan fysiikan, sulatat käsiläskit siinä sivussa. Fysiikka ja terveys ovat enemmän kuin allit, alapakaroiden muoto tai sisäreiden kiinteys. (Lainaus: Maanantaisoturit)
Onneksi vähän kerrassaan myös naiset ovat huomanneet, lehtiotsikoista huolimatta, ettei se ulkonäkö ole kaikki kaikessa. Ja vaikkapa elämänmuutos alkaisikin sieltä ulkonäöstä niin karisevien kilojen ja parantuneen olon jälkeen ei ulkonäkö enää ehkä olekaan se pääasia. On yllättäen oikeasti tullut jopa ihan hyvä olla! Olisi myös ihanaa lukea joskus ihan normaaleille naisille tarkoitettua lehteä, jossa kuvan mallilla olisi a)lihaksia b)kuvissa enemmän painoja kuin 3kg c)kerrottaisiin muitakin totuuksia kuin markkinamiesten, mutta ai hei voisikohan sen jälkeen enää kirjoittaa samoista asioista vuodesta toiseen kun eihän niitä enää kukaan tarvitsisi?

Maanantaisoturit voivat näyttää lukijalleen tien kohti parempaa tulevaisuutta. Se ei näillä opeilla tapahdu kahdessa viikossa, eikä ilman työtä, mutta luultavammin siitä saa paremman lopputuloksen kuin kahden viikon sairaaladieetistä. Kirjassa on myös otettu huomioon ravinnon ja liikunnan vaikutus kehoomme, ei pelkästään lihomis/laihtumis-näkökulmasta vaan esimerkiksi näiden vaikutuksesta hormoneihin ym. on kirjoitettu monta hyvää kappaletta!
Myös kahvakuulasta kiinnostuneille kirja tarjoaa oivaa materiaalia ja neuvojakin, myös niitä kuinka ei ehkä kannata tehdä ;D....

Täytyy sanoa, että Kukka Laakso on aika kova mimmi!

4 kommenttia:

 1. Minä NIIN tahdon tuon kirjan! Kukka Laakso ja Varpu Tavi ovat kumpikin sellaisia henkilöitä, joista ihmisten pitäis ottaa mallia. Toivoin kirjaa jo syntskärilahjaksi, muttei napannut :/ Pitänee siis kävellä bookstoreen ihan ite :D

  VastaaPoista
 2. Oh, tähän tekstiin (ja kukka laaksosta) voi sanoa vain yhden ainoan sanan: WAU! ja Amen! :D
  Niin totta, joka sana, niin sinun, kuin nuo lainauksetkin.

  VastaaPoista
 3. Kirjan luettua, -17kg laihdutettua VHH tietoisella ruokavaliolla ja olemalla paremmassa kunnossa kuin ikinä ennen 1,5v kahvakuulatreenaamisen jälkeen allekirjoitan joka sanan.

  VastaaPoista
 4. ^aivan loistavaa!
  Onnea sinulle hienosta saavutuksesta :)

  VastaaPoista

Kiitos :)