maanantai 2. toukokuuta 2011

Se maitorahka

Tällä viikolla taas kassat kilauttelevat läpi kiitettävän määrän maitorahkaa (ja raejuustoa) kun naiset (ja miehetkin toki) ovat "hurahtaneet", joillekin nämä ihanat maitotuotteet ovat aivan uusi tuttavuus, joillekin jo peruskauraa ruokavaliossa ;) Itseni voisin lukea siihen keskikastiin, jonnekin kohtaan harrastelija. Ja koska tiedän, että on olemassa niitä, joille nämä lehmien lahjat ihmisille (vai meijerin?) ovat siis suhteellisen tuntemattomia niin heillepä tässä vähän vinkkiä :D ja pro-käyttäjillekin ehkä uusia ideoita.

Maitorahkaa saa eri rasvaisuusasteilla, eri valmistajilta ja eri hintaan. On maustettua ja maustamatonta, joista itse kyllä ehdottomasti suosin jälkimmäistä. Vielä reilu vuosi sitten rahka oli minulle sama asia kuin herkku. Siihen laitettiin sekaan paljon kermavaahtoa ja lisäksi jotain maustetta kuten vaikkapa marjoja. Kaikkihan nyt sen tietää, että tämä on kaukana terveellisestä (toki herkutellakin pitää joskus!). Nykyään syön rahkaa lähes joka päivä, joten variaatioita tarvitaan!
Eri rahkamerkit voivat vannoutuneiden harrastajien keskuudessa, jopa herättää kuumia tunteita (!) ja jokaisella on omat makumieltymyksensä. Itse suosin Ehrmannin 0,2% rahkaa, sillä se on makuuni vähiten hapanta ja ei niin tönkköä. Vannoutuneita Ehrmannin ystäviä on jopa niin paljon, että netistä löytyy kokonainen keskusteluketju, jossa on luokiteltu rahkan eri valmistuseristä johtuvat koostumuseroavaisuudet ;D (mm. jogurtti, jäälautta, vesipuisto, hiekkalaatikko) ja johon ihmiset ilmoittavat millä eräpäivällä on tullut minkäkin laista rahkaa. Itse ainakin sain eräpäivällä 9.5.2011 sitä parasta jogurtti-ehrmannia ;D

GFG:ssä hyväksyttyjä rahkavariaatioita on ainakin; rahkaa ja marjoja (mansikka, mustikka, vadelma, tyrni, musta-, puna- ja valkoherukka, karpalo, lakka eli hilla ja puolukka (unohtuiko jotain?), sekä loraus fun lightiä tai ropautus makeutusjauhetta. Rahkan voi sekoittaa käsin, vatkata tai vaikkapa laittaa blenderiin jolloin saat pirtelöä. Myös ohjelmaan kuuluvia vehnäleseitä voi sekoittaa rahkan sekaan. Joillekin se maistuu, joillekin ei.

Kuinka muuten voi maustaa rahkaa?
Mahdollisuudethan ovat älyttömät! Sekaan voi lorauttaa erilaisia mehuja (mm. appelsiinimehu) jolloin koostumuskin muuttuu juoksevammaksi. Myös maito, jugurtti, mehukeitto, kiisseli tai jopa kahvi käyvät :D

Hedelmät sopivat erittäin hyvin rahkan seuraksi ja myös purkkihedelmiä voi käyttää (kannattaa huomioida se neste mihin ne hedelmät on säilötty!). Omia suosikkejani ovat ananas, omena, päärynä ja persikka. Hedelmä- marjasoseet on varmaan yksi yleisimmistä keinoista maustaa rahkaa ja lastenruokahyllyltä löytyy jos jonkinlaista makua. Myös hillohyllyltä kaupasta löytyy 500g sosepakkauksia, jotka voi esimerkiksi pakastaa Minigripin mini-pusseihin, johon mahtuu juuri sopiva annos rahkan seuraksi! Hedelmiäkin voi muuten pakastaa (myös banaania!) ja ne onkin ihania varsinkin kesällä kun on kuuma. Muutama jäinen hedelmäpala, rahkaa, loraus mehua tms. ja blenderiin, on herkkua :)
Kaupoista ja yksittäisiltä tuottajilta löytyy kuivattuja marjarouheita, sekä tietenkin perinteisempiä kuivattuja hedelmiä. (Kookoshiutaleet on ihan must!)

Perinteiset mausteetkin voivat sopia rahkan maustamiseen kuten kaneli, kaakao (sokeriton raaka- tai leivontakaakao, käytä siivilää sirottamiseen, muuten saat kaakaopaakkurahkaa -ei hyvää-), kaardemumma ja inkivääri (+minttu+sitruuna). Vaniljasta (aidosta) tai vaniljasokerista saa myös uudenlaista makua. Leivontahyllyltä löytyy myös erilaisia esansseja, joita voi muutaman tipan laittaa joukkoon. Näiden terveellisyydestä mulla ei kyllä ole tietoa. Kahviloissa ja baareissa käytettäviä makusiirappejakin on joku rahkaansa laittanut ja tykännyt, mutta niissähän taitaa aika tuhdisti olla noita kaloreita...¨(tosin sokerittomiakin taitaa olla olemassa, mutta en löytänyt niitä mistään :( vink? Muoks. Marie osasi laittaa linkin Mokkamestareille, makeutusaineena noissa on sukraloosi. )
Pähkinät, mysli ja viljatuotteet tuovat rahkaan jo lisää ravintoarvoja sekä kaloreitakin, mutta sopivat tuhdimmaksi evääksi silloin kun on tarvis. Erilaiset lisäravinnejauheet käyvät myös rahkan sekaan, mutta näistä minulla ei ole mitään kokemusta.

"ProPunttailija" vetää rahkansa ihan sellaisenaan, siihen minä en sentään pystyisi ;D Mutta lisää rahka-aiheista keskustelua löytyy Pakkotoistosta ihan seitsemänkymmenenkolmen (73) sivun verran! :O
Myös keho.netistä ja elleistä löytyy omat ketjunsa aiheelle, joten ei mikään turha tuote!

Mikä on sun oma rahkaherkkusi?

Kuva: Gastronautti

8 kommenttia:

  1. rahka on kyllä sellainen tuote, josta saa vaikka kuin juttua aikaan, tullut huomattua mm. pakkotoistolla :D
    mä vaihdoin ehrmannin valion pehmeään maitorahkaan, ihan syystä, että suosin mieluummin kotimaista, ja hintaa valiolla on vain 5 senttiä enemmän, kuin ehrmannin purkilla, ja sen verran voin maksaa siitä, että tuote on suomalainen, vaikka hinnassa täytyy olla suht tarkka, koska tuoa uppoaa sellaiset 10- 15 purkkia viikossa helposti.

    VastaaPoista
  2. Mie en ookkaan maistanut tuota Valion pehmeää, varmaan oon ohittanut just tuon hinnan takia ;D Ennen ostin S-ryhmän omaa rahkaa ja nyt sit kun lakkasin käyttämästä makeutusaineita niin oon käyttänyt tuota Ehrmannia kun se ei oo niin hapan. Pirkka-rahka on mun mielestä _tosi_ hapan ja tönkkö. Meil on sitä töissä... yöks!

    VastaaPoista
  3. Rahka tuntuu olevan Pakkiksen jätkille lähes kaljasta seuraava (tai vaihtoehtoisesti jääkiekosta/Jumalasta/kreatiinista, you name it) ja onhan se hyvää, en kiellä. Sais vaan olla piru vie halvempaa!

    Tsemppiä dieettailuun, samassa venheessä ollaan :)

    Winkwink --> http://www.mokkamestarit.fi/index.php/kahvikauppa?page=shop.browse&category_id=70

    VastaaPoista
  4. Kiits Marie linkistä!
    Itse löysin tuon mokkamestarit juttua kirjoittaessani, mutta jostain syystä sivut ei toimineet silloin = ajattelin että ne on lopetettu/vanhentuneet tms. Pitääpäs muokata tekstiin :)

    Millehän akselille raejuusto mahtaa sijoittua jääkiekon/Jumalan/rahkan/kreatiinin väliin? Ei taida kuitenkaan ihan niin suosittua olla ja vielä kalliimpaakin se on ;(

    VastaaPoista
  5. Lidlin rahka on parasta ja halvinta! Meillä tippui kuukauden rahkalasku n. 60 eurosta n. 30 euroon, kun siirryttiin Lidlin asiakkaiksi. Sieltä saa halpaa raejuustoakin. Proteiinitaivas <3 Parasta rahkan kanssa on joko persikka-passion funlight ja hedelmä, tai metsämarja funlight ja marjat. Jos ei ole funlightia, marjarahka on parempaa sauvasekoittimella survottuna; makeampaa ja juoksevampaa.

    Kermis-marjarahkahan on tosi terveellistä, jos ei läträä sokerin kanssa! Rasvaa ei tartte enää pelätä :)

    VastaaPoista
  6. Raejuusto, hmm... Se vois melkein olla Jumalan tilalla bodariuggojen listalla 8D Ainakin välillä tuntuu siltä, kun noita keskusteluja Pakkotoistolla selailee. Mutta onhan se hyvää, en kiellä!

    VastaaPoista
  7. Valion pehmeä rahka on kyllä herkkua. Ja rahkahan on niin hyvää että menee sellaisenaan, tai sokeroimattoman mehukeiton / ananaksen kanssa!:P

    VastaaPoista
  8. Miekin ostin just Valion pehmeää rahkaa ja maksoi sen tasan 69snt kuin Ehrmannikin. Hyviä ovat molemmat! Jos Valiolla on parempi laadunvakaus eli ovat siis samanlaisia joka purkki niin sit taidan vaihtaa Valioon, ja onhan se suomalaista ;)

    VastaaPoista

Kiitos :)