maanantai 27. kesäkuuta 2011

Ulkoista kauneutta!

Katsottuani hollantilaisen 34-vuotiaan Sunny Bergmanin dokumenttielokuvan Yli-ikäinen 35-vuotiaana? (Katsottavissa Areenassa 9.7.2011 saakka), niin rupesi niin paljon ottamaan päähän että oli pakko tulla tänne avautumaan! Sillä totta kai myös me laihdutus/hyvinvointi/kuntoilu/mikälieterveysblogaajatkin olemme myös tämän "uhreja". Vai voiko joku todellakin väittää ettei tekisi tätä myös ulkonäön takia?
Tutkimusten mukaan naiset ovat yhä tyytymättömämpiä ulkonäköönsä. Kuitenkin vanhoista kuvista päätellen ihmiset ovat kauniimpia kuin ennen. Aiemmin hampaat ja iho olivat huonossa kunnossa.
Naiset ovat nykyään kauniimpia, mutta tyytymättömämpiä.
Yksi selitys tälle on että tämänhetkinen yleinen kauneusihanne, kuva ihanteellisesta naiskauneudesta on täysin epärealistinen. Kuva on manipuloitu ja retusoitu. Näemme kaikkialla loputtomasti tekniikan avulla täydellisiksi muokattuja kuvia niin sanotusta kauneudesta. Se on kasvattanut juopaa täydellisen ihanteen ja todellisuuden välillä.
Ennenkin oli kauneusihanteita, mutta ne olivat aitoja. Ne olivat oikeita ihmisiä, eivät suinkaan täydellisiä. (Tohtori Liesbeth Woertman)
Jakcie-lehden päätoimittaja:
Jokainen käsittää, että lehti esittää haavekuvia. Mallit on meikattu ja laitettu, kuvia on muokattu ja käsitelty. Ne joita tällaiset jutut kirpaisevat eivät ole kovin fiksuja tai he ovat hyvin epävarmoja.

Jos epärealistisen kauniit kuvat aiheuttavat naisissa epävarmuutta, he ostavat varmasti lisää kauneustuotteita.
Ryppyvoiteita - Riippumattomissa testeissä ne ovat osoittautuneet tehottomiksi. Naiset ostavat niitä silti. Sama teollisuus, joka murentaa itseluottamustamme, tarjoaa meille ratkaisua (=lisää kosmetiikkatuotteita). (Sunny B)

 Paula Begun, Kosmetiikka-alan asiantuntija:
-Ainoakaan muotilehti ei suhtaudu kriittisesti kosmetiikkateollisuuteen. Lehti menettäisi mainostajia. Tässä on tiukka linja. Jos kritisoi Lancomea tai Estee Lauderia, ei voi odottaa niiltä mainostuloja.
Sunny B:
-Naiset eivät siis saa puolueettomia neuvoja kauneusasioissa? 
Paula Begun:
-Kosmetiikkateollisuudelta on turha kysyä neuvoa.
Sunny B:
-Mutta eiväthän lehdet kuulu kosmetiikkateollisuuteen?
Paula Begun:
-Ilman muuta ne kuuluvat! Vailla riippumatonta tietoa kosmetiikasta, kuluttajat jäävät mainonnan armoille. Kuluttaja ei tiedä mihin rahansa panee ja mikä on hyväksi iholle. Siitä hyötyy kosmetiikkateollisuus, mutta ei kuluttaja.

Mua niin kyllästyttää koko teollisuus! Sillä aivan samaa tekee myös ruokateollisuus (ja arvatenkin moni muu teollisuuden ala). Kosmetiikka- ja ruokateollisuus vain ovat niin paljon henkilökohtaisempia asioita kuluttajalle ja hänen terveydelleen.

KK:ssa on ketju inspiraatiokuville ja monella blogaajallakin on se oma inspiraatiokuvansa. Ja mitä me tavoittelemmekaan? Useimmiten keinotekoista, retusoitua, photosopattua, muunneltua, siloiteltua, paranneltua kuvaa siitä mitä oikeasti ei ole olemassakaan.

Ja se ruoka ja sen terveellisyys onkin sitten jo oma juttunsa...

Välillä myös mietin, että kuinka sairas maailma onkaan kun tarvitsemme ohjeita, lautakuntia, suosittelijoita ja ravitsemusterapeutteja siihen, että me vain osaisimme syödä "oikein". Mietin näin vaikka haluan itsekin opiskella ravitsemusterapeutiksi.

2 kommenttia:

  1. :O Olipa tunteita ja hiuksia nostattava dokumentti!!! Kyllähän sitä tietää, että kuvia on retusoitu, mutta että niillä saa tuon kaiken aikaiseksi. Surullista ja suututtavaa, miten Jackie-lehden toimittajat laukoivat typeriä kommenttejaan tajuammatta/myöntämättä miten kuvat oikeasti vaikuttavat naisiin ja etenkin nuoriin sellaisiin. Minua riipaisi ihan sydämestä, kun eräs heistä sanoi, ettei halua katsella XL-kokoisia naisia lehtikuvissa ja että ne yököttävät. Kauheaa! Minusta jokainen on kaunis!!!

    Toivottavasti kauneusteollisuuden huiputtamiselle saataisiin vastarintaliike! Olisin itse heti mukana o/ Kehittelin jo mielessäni dokumenttia katsellessa naistenlehtiä, joissa kuvia ei ole retusoitu yhtään ja mallit ovat tavallisia naisia. Eri kokoisia ja näköisiä.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä herättävä dokkari. Kyllähän tosiaan sitä tietää, että kuvia on käsitelty, mutta että noin paljon! Mitä vikaa sitä on oikeasti tavallisessa ihmisessä?

    Ja ne lopun genitaalialueen kauneusleikkaukset, mistä en edes halunnut kirjoittaa ovat aivan järjettömiä! Tietenkin asia on eri, jos on tosiaan jotain fyysistä haittaa tai epämuodostumaa, mutta että nuoret tytöt leikkelevät alapäitän sen takia mitä jossain playboyssa näytetään retusoituina kuvina... nää sit muuttaa itseään oikeasti, ei pelkästään kuvissa.

    VastaaPoista

Kiitos :)