lauantai 20. elokuuta 2011

Hampurilaisia

weheartit

Tänään päädyttiin syystä tai toisesta ;D asioimaan läheisessä Hesburgerissa. Edellisestä kerrasta olikin vierähtänyt jo tovi ja ruoka, noh... maistui ihan hyvälle. Ihan kaikkea ei kuitenkaan vielä osannut ateriaa tilatessa miettiä, mutta nyt kun aikaa on kulunut jo jonkin verran niin seuraavaksi kerraksi on toimintasuunnitelma valmiina.

Nykyään internet on mitä ihmeellisin väline ja voisihan nämä tiedot varmaan ravintolastakin saada (tosin tieto siitä, että yksi hampurilainen sisältää yli 600kcal tai jopa 1100kcal voisi vähentää myyntiä huomattavasti...), mutta on kuitenkin todella hyvä, että pikaruokapaikkojen tuotetiedot löytyvät ainakin netistä. Niin ravintoarvot kuin raaka-aineetkin.
Pienillä valinnoilla voit nimittäin vähentää kalorimäärää huomattavasti, mausta kuitenkaan kovinkaan paljon tinkimättä.


Hampurilaisia yleisemmin syödään ateriana, vaikka itseasiassa ihmiset ehkäpä haluaisivatkin ostaa sen pelkän hampurilaisen. Useimmiten kuitenkin hampurilaisen ja juoman ostaminen on kalliimpaa kuin aterian ostaminen ja niinpä mukaan hiipii aimo kasa rasvaa sekä kaloreita.

Käytän esimerkkinä omaa vanhaa suosikkiani eli Hesburgerin kerrosateriaa
Kerroshampurilainen 670,5kcal
Normaalit ranskalaiset 264,7kcal
Juoma:
Light-juoma 0-3kcal
Sokerillinen limonadi 172kcal/0,4l (Fanta)
Lisuke:
Ketsuppi 16,0kcal/ annos 20g
Majoneesi 204,4kca/ annos 50g (kurkkumajoneesi)

Perus-ateriassa on 1 103,0kcal sis. sokerillisen juoman.
Näillä valinnoilla PAHIMMASSA tapauksessa yhden aterian kalorimäärä oli n.1310,9kcal!
Jos otit aterian vielä PLUSSANA tulee kalorimääräksi  1488,2kcal. Saat siis eurolla 177,3kcal lisää, eikö olekin kivaa?

Puhumattakaan siitä mitä sisältää Mega-ateria?
1 534,0kcal ihan vain normaalikokoisena!!!

Hampurilaisia ja aterioita voi kuitenkin syödä silloin tällöin ihan hyvällä omallatunnolla. Pienillä kikkailuilla voit kuitenkin keventää ateriaa.
 • Tilaa hampurilainen ilman majoneesia (jos haluat majoneesia, niin voit tilata sen erikseen ja laittaa sitä hampurilaiseen hieman) tällä valinnalla voit tiputtaa hampurilaisen kalorimäärää jopa 250kcal! Eli yhden kolmasosan!
 • Vaihda ranskalaiset esim. minisalaattiin, porkkanoihin, omenalohkoihin tms.
 • Valitse juomaksi kivennäisvesi, maito tai mehu aspartaami/sokerilimonadin sijasta! (vedessä 0kcal, maito pitää nälkää ja on muutenkin terveellistä, mehukin on parempi kuin limppari vaikka se ei kaloreissa näykään)
Näin koostettuna yhden kerrosaterian kalorimääräksi tulee: 

Hampurilainen n.470kcal + minisalaatti 17kcal + vesi 0kcal  
= 487kcal vs. normaali ateria 1310kcal!
Ja mistä jouduit luopumaan? No et oikein mistään :)

Myöskin se kannattaa aina muistaa, että ne kana-, kala-, tai kasvishampurilaiset eivät välttämättä ole sitä naudanlihapihviä parempia. Ne nimittäin ovat leivitettyjä ja lisäksi ne mitä luultavammin uppopaistetaan öljyssä.

Lapset syövät tietenkin myös hampurilaispaikoissa kun vanhemmatkin niissä viihtyvät. Yhä pienempien lasten olen nähnyt mutustelevan ranskalaisia kun vanhemmat vetävät kaloriövereitä vieressä.

Yksi lastenateria Hesburgerissa sisältää uskomattomat 703,0kcal!
Lastenaterian ravintotiedot sisältävät hampurilaisen, normaalit ranskalaiset ja 2 dl Grandi vadelmajuoman. Lastenateriaan sisältyy myös 6,5 g Xylimax Muumi -täysksylitolipurukumi sekä kausittain vaihtuva lelu.

Tokikaan pienimmät lapset eivät edes jaksa syödä tuota kaikkea, heillä kun elimistön kylläisyysjärjestelmä toimii vielä.
Myös lastenateriaa voit parantaa entisestäään valitsemalla hampurilaisen ilman majoneesia, ranskalaisten tilalle salaatin/porkkanat/omenat ja juomaksi maidon tai veden.
Ja kas niin kalorimäärä, rasva sekä sokeripitoisuus laskivat melkein puoleen!

Näistä valinnoista huolimatta tunnen edelleen huonoa omaatuntoa siitä, että vein lapseni syömään roskaruokaa :( elämäni ensimmäistä kertaa... vaikka hän ei syönytkään kuin yhden ranskalaisen, salaattia, 1/5osan hampurilaisesta ja maitoa. Silti, huono omatunto :(

Kuuluuko nykyajan elämään kuitenkin normaalina asiana "pika-roska-ruoka"? Ihan kuten se karkkipäiväkin? Kasvatanko lapseni jotenkin kieroon jos hän ei näitä välttämättä saa?


9 kommenttia:

 1. Kasvatamme kieroon ja olen ylpeä siitä ! :)

  S

  VastaaPoista
 2. Varo vaan.. lapsestas tulee kiero ku korkkiruuvi ;D
  No eikä tule!
  Ja vaikka koettaisit kuinka kasvattaa ja miten.. niin luulen, että teini-ikäisenä tulee se vaihe kuitenkin, kun halutaan kavereiden kanssa pizzalle/hampurilaiselle /kebabille tms. Että eiköhän se lapsi "ehdi" niitä syödä myöhemminkin, jos on syödäkseen.

  Meillä kotona, kun olin lapsi, käytiin kyllä hampurilaisella/pizzalla, mutta se oli oikeasti tosi harvinaista, ja spesiaalijuttu. Ja hyvä niin. Ainakin siinä säilyi se "hohto" (onko niissä sitä?!?) noh.. lapsuudessa ainakin oli.
  teininä niisä tuli ravattua vähän useammin, mutta luojan kiitos, se vaihe meni muutamassa vuodessa nopeasti ohi. Nykyisin ehkä pari kertaa vuodessa.

  VastaaPoista
 3. Meillä oli lapsena kerran vuodessa kotona ranskalaisia ja se oli uutena vuotena, ei muulloin! Ja se oli hieno hetki ;)

  VastaaPoista
 4. Itse muistan ensimmäisen kerran McDonald'silla. Ei ollut silloin niitä muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Oli se "hienoo" ;D Tietysti grilliltä olin syönyt hampurilaisia ja ranskalaisia oli joskus ollut kotona.
  Kuitenkin nykyään tuntuu siltä, että "normaaliin" lapsuuteen kuuluu mäkkärit ja heset. Muistaako lapseni aikuisena sen kun "äiti ei ikinä" antanut syödä roskaruokaa tai karkkia? Mietin vaan siis jos "kielletystä" tuleekin niin paljon haluttavampaa...? Ääh... vaikeeta :P

  Tee niin näin tai noin, niin aina tuntuu olevan seinä edessä. PÖH! Jo nyt lapsi osaa huutaa ja vaatia; Suklaakakku!
  Uskomatonta! :O

  Itse olen käynyt aika paljon hesellä ja mäkissä yhdessä vaiheessa elämää, silloin kun oikean ruuan valmistaminen oli "liian raskasta, väsyttävää tms." Nykyään ei noihin ruokiin niin älyttömiä himoja ole, onneksi! Hieman nimittäin järkytti oikeasti nuo kaloritiedot... olis jäänyt tänäänkin syömättä. Tiesin niissä olevan paljon kaloreita, mutta sitten loppujen lopuksi ihan NOIN paljon! ?:O

  VastaaPoista
 5. iive
  Haha, mikä lapsi :D "suklaakakku!"
  Sun pitää koukuttaa se (karppi)mutakakkuun, niin sit sitä voi tehdä koko perheelle.

  Jooh, itsellekin noi mäkkärit tuli uudellen kuvaan aikuisiällä, ja niihin jäi tavallaan koukkuun, onneksi niistä pääsi eroon, ja nyt niissä tulee tosiaan käytyä _harvoin_

  VastaaPoista
 6. Tosi hyviä huomioita! Minä aina selittelen noita kaloreita itselleni niin, että kun pikaruokailemassa tulee kuitenkin käytyä niin harvoin, niin ei se maailmaa kaada, jos niitä kaloreita silloin vähän tuleekin. Useammin jos kävisin, niin sitten kyllä varmaan miettisin hieman enemmän noita valintoja. Ja kaiken lisäksi tilaan yleensä aina kana-aterian, mitään sen kummemmin ajattelematta, vaikka kuten sanoit, se kanapihvi on usein leivitetty. Jotenkin ne naudanlihapihvit maistuvat vaan minusta aina niin tunkkaisilta.

  Minusta lapsi ei kasva mitenkään kieroon, jos hän ei pikaruokaa saa. :-) Toisaalta pikaruoka voi joskus olla ainoa vaihtoehto, jos ei lähistöllä ole mitään muuta ruokapaikkaa, ja nälkä on KILJUVA. Minua hämää niissä lastenaterioissa se, että ainakin Mäkkärillä taitaa tulla mukana joku lelu, joka houkuttelee lapsia paljon enemmän kuin itse ruoka. Niillä leluilla saadaan kinuamaan Mäkkäriin ja haluamaan häpimiilejä, mikä on minusta eräänlaista aivopesua. Tiedän yhdenkin tapauksen, että Mäkkärin ohi ei päästä ilman hirveää huutoa, koska se lelu-ateria on saatava...

  VastaaPoista
 7. Se lelukin on yleensä Tosi Huono ja rikki menevä sekä lisää krääsää. Itse olen jo kauan tehnyt niin, että otan hampurilaisen, yleensä ruishampurilaisen ja jääveden. En välitä niistä ranskalaisista enkä limsasta. Voi olla, että häviän rahassa, mutta ei auta, ruishampurilaiseen tulee kyllä se majoneesi. Kylähän siitä huonoa omatuntoa potee roskaruuasta lasten suhteen. Nyt olen hassusti innostunut turkkilaisesta jogurtista, ei varmasti terveellistä tai kaloritonta, mutta sillä saa roskaruokamieliteon pois.

  VastaaPoista
 8. Joo, meillä ei edes näytetty lapselle mitään häpimiil tai lastenaterioita. Ei tarvita mitään krääsää tai mitään koukutuksia niihin. Kaipa tuo ne jossain vaiheessa tajuaa, mutta mitä myöhemmin niin sitä parempi!

  Sorvatar: Sen ruishampurilaisenkin saa ilman sitä majoneesia, pyytää vain ;)
  Turkkilainen jogurtti on mielestäni kyllä hyvin terveellistä vaikka ei toki kaloritonta olekaan. Mutta eipä kaiken tarvitse ollakaan!

  VastaaPoista
 9. Olen tiennyt roskaruuan olevan varsinaista kaloripommia, mutta silti yllätyin, että niitä kaloreita on noin helvetisti! Onneksi en koskaan ole erityisemmin välittänyt noista aterioista. Käyn ehkä kerran kaksi vuodessa roskaruokala/Mese-Maccki-osastolla. Ja silloinkin yleensä porukan mukana. Mielitekoa ei ole ja nuo kalorijutut luettuani, taidan jättää väliin kokonaan, tai tyytyä salaattiin tms...

  VastaaPoista

Kiitos :)