sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kohti talvea

Talviaikaan on siirrytty ja tämä tulikin meidän perheelle hyvään ajankohtaan. Meillä kaikilla, myös pikkuneidillä, on ollut jo vähän aikaa nukkumisvaikeuksia. Mies valvoo pitkälle yöhön (tosin en tiedä onko tämä nyt hänelle ongelma, minulle kylläkin), neiti tahtoisi nukkua aika pitkään ja jättää päiväunet kokonaan väliin. Päiväunien puuttuminen onkin aikamoinen ongelma :(
Itse olen yrittänyt sompailla kolmessa unirytmissä työvuorojen mukaan, herättää tyttöä aikaisemmin ja nukahtaa itse aikaisemmin. Ei ole mennyt hirveän vahvasti ainakaan tuon nukahtamisen suhteen, joten yöunet on olleet aikamoisen lyhyet... Nyt kellojen siirtämisen johdosta meidän "sisäinen kello" vastaa onneksi paremmin varsinaisia kellonaikoja.


Olen jo pitkään himoinnut kirkasvalolamppua ja eilen sellainen lähti matkaan Clas Ohlssonin tarjouksesta viidellä kympillä. En mie oo miettinytkään tuon ostamista kuin ehkä viisi vuotta?
Valon puute aiheuttaa joillekin henkilöille masennusoireita. Oireita ovat väsyminen, alakuloisuus sekä esimerkiksi ylimääräinen ruokahalun kasvu. Kansanterveyslaitoksen erikoislääkäri Timo Partosen mukaan jopa 80 prosenttia kaamosmasennukseen taipuvaisista voi saada hyötyä kirkasvalohoidoista. Usein valo piristää, vaikkei lääkäri masennusta olisi diagnosoinutkaan.
Ihminen tarvitsee kirkasta valoa vuorokausirytmin ylläpitoon. Kirkasvalohoidolla sisäinen kello palautetaan ns. oikeaan aikaan. Jos uni-valverytmissä on huomattavia häiriöitä, tulisi kirkasvalohoidon ajankohta vuorokaudessa suunnitella lääkärin kanssa. Suunnittelua voidaan käyttää myös aikaerosta johtuvan väsymyksen eli jet-lagin hoitoon tai vuorotyön aiheuttamiin oireisiin.
Kirkasvalohoito piristää kuin kupillinen kahvia
Kirkasvalohoito piristää usein välittömästi. Valohoidossa valon määrä eli luksit ratkaisevat. Kirkkaassa auringonpaisteessa lumihanki lisää valon määrää ja vaikutus on parempi kuin kirkasvalohoidolla. Tuolloin saadaan jopa 10 000 luksia. Talvinen ulkoilu käykin luomuvalohoidosta. Alle 2500 luksimäärällä ei ole vaikutusta, joten kirkasvalolamput ylittävät tämän määrän. Voimakkaimmat kirkasvalohoitolaitteet antavat 5000 –10 000 luksia. (Kodin kääntöpiiri)

Kuva: Retkiaitta
Kaupunkiin oli myös avattu uusi urheilukauppa Budget Sport josta löytyi Haltin syys/talvi/kevät-urheilupuku tarjouksesta (ja sikahalvalla). Housut lähti kokoa 38 :O ja takki 40. Kerran jo kävin lenkillä tuolla puvulla ja on aivan ihana! Vettä satoi enkä kastunut ollenkaan :) Nii ja lämminkin oli :D Puku käy kaikkeen ulkoiluun mm. juoksu & hiihto ja kerrostamalla teknisiä alusasuja käyttämällä voi pukua käyttää varmasti kovillakin pakkasilla. Nyt olin +4 asteen vesisadekelillä liikenteessä. Alla oli pikkarit, ritsikat ja t-paita. Ei ollut kylmä vaan juostessa jopa hyvinkin lämmin ;D

Ostoslistalla olis vielä kunnon gore-tex tms. lenkkarit sekä hiihtokamat. Apua!

Eilen käytiin tytön kanssa Tenavajumpassa ja voi kuinka pieni ihminen nautti! Tunti kesti 45min ja koko ajan jaksettiin tehdä ja juosta. Kyllä lapsilla on syntyisesti hyvä kunto, sillä vaikka toinen viipotti koko tunnin niin eipä näyttänyt kovin hengästyttävän / väsyttävän / hiostuttavan. (Vanhempien tulisikin huolehtia ettei tuo kunto pääse laskemaan.) Itse päästiin tuonne Tenavajumppaan nyt ensimmäistä kertaa, sillä yleisemmin olen aina viikonloppuisin töissä ja miehellä ei ole ryhmäliikuntaoikeuksia salikortissa. No nyt on kuitenkin hankittu miehelle oikeudet tuolle tunnille, joten hän pääsee tyttöä tuonne viemään jos minä en pääse.

Ihaninta oli eilisessä ehkä kuitenkin se, että päästiin miehen kanssa kahdestaan ravintolaan syömään ja kylpylään. Käytiin vielä lasillisella baarissa (tai siis mie kävin, mies joi kahvia) ja ajelemassa kaupungilla. Oli ihan utopistinen olo olla kahdestaan ilman lasta.

Oltiin ensin menossa semmoiseen tosi hienoon ravintolaan, mutta ovella käännettiinkin kannat ja päädyttiin kotoisampaan vaihtoehtoon kun ruettiin miettimään haluammeko tosissaan todella harvinaisena vapaa-iltana mennä "hienostelemaan" vai olemaan rennosti? Ja täytyy sanoa, että ei kaduta pätkääkään. Kuoharia aperitiiviksi, ruuaksi entrecote-pihvi kasviksilla, ranskalaisilla (jotka jätin kyllä syömättä) ja valkosipuli aiolilla (eli majoneesia ;D ). Kaveriksi hyvää punkkua ja jälkkäriksi pari palaa tummaa suklaata (kun söin miehenkin palasen).
Ruoka laskeutuikin kivasti kylpylän poreissa, eikä tullut syötyä liikaa kun tiesi kohta ahtautuvansa uikkariin ;D

Tällä viikolla liikuntapäiviä kertyikin 7kpl. Osa hyvinkin kevyttä liikuntaa, osa jo ihan hyvällä meiningillä tehtyä.

 Liikuntahaasteeseen on nyt kertynyt 35 liikuntapäivää, kivaa :)

Ja eritystervetulotoivotukset Linalle, joka on 50. lukijani! 
Silti oon tylsä enkä arvo mitään. Sen aika on sitten joskus...

4 kommenttia:

 1. Oijoi! Ei ole elämää ilman kirkasvalolamppua. <3

  Hankin omani viime jouluna, kun nettishoppailin tylsyyksissäni kotona lapissa äidin ollessa kipeänä. Ja rehellisesti (olkoonkin, että tuo mun lamppu maksoi paljon (innosol aurora)), ainut asia, mikä harmittaa on se, että en ostanut sitä aiemmin. Seuraavana ostan sarastusvalon, maksoi mitä maksoi.

  VastaaPoista
 2. Mulla on toi sarastusvalo, mut turhan harvoin tulee käytettyä :( johtuu siitä, että se on suhteellisen hankala käytettävä... siis mun lamppu on hankala (halpis) ei sarastusvalot yleensä.

  VastaaPoista
 3. Mut herättää joka aamu kirkasvalolamppu (siis varmaan just sellainen sarastusvalo) ja voin sanoa, että en ymmärrä, miten aikaisemmin pärjäsin talvet ilman! Eihän se väsymystä poista, mutta helpottaa kuitenkin heräämistä x 100. Ihan paras herätys"kello" <3

  VastaaPoista
 4. Allekirjoitan ton masennuksen pimeenä syksynä, kirkasvalolamppu olisi tervetullut tännekin. Onneksi töissä valoa piisaa, on meinaan niin kirkasta että ihan häikäsee :)

  VastaaPoista

Kiitos :)