torstai 13. lokakuuta 2011

Lisäaineet lautasellamme 2


Tällä kertaa ohjelmassa keskityttiin säilöntäaineisiin. Tai ehkäpä erilaisiin ihmiskokeisiin voisin sanoa, näitähän katsojat rakastavat kauhistella, ooo!

Esiteltiin mm. tavan suolalla lihan säilömistä ( mm. ihana mädäntynyt sianraato), sekä valmistettiin kaliumnitriittiä hevosenlannasta, tuhkasta sekä Gatesin omasta virtsasta. Tämän jälkeen hän säilöi valmistamallaan kaliumnitriitillä porsaanlihaa ja söi sen.

Lisäksi ohjelmassa esiteltiin säilöntäaineiden mekanismeja, kuinka ne imevät veden bakteereista, estävät niiden kasvun tai jopa tappavat sen.

Yhden päivän kokeessa Gates söi mahdollisimman paljon lisäaineita sisältävää ruokaa. Tämän jälkeen lääkäri arvioi lisäaineiden määrän.
ADI-arvolla (Acceptable Daily Intake) tarkoitetaan päivittäistä hyväksyttävää ylintä saantia, joka ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa kohti vuorokaudessa. ADI ilmoittaa määrän minkä ihminen pystyy syömään päivässä kyseistä lisäainetta ilman terveydellistä haittavaikutusta. ADI-arvot perustuvat eläinkokeisiin, jolla pyritään varmistamaan lisäaineen turvallisuus.
ADI-arvo voi ylittyä etenkin lapsilla, jotka eivät paina paljon. Varsinkin nitriitin saanti voi ylittyä lapsilla helposti. Nitriittiä käytetään lisäaineena makkaroissa ja lihavalmisteissa, sen tarkoitus on ehkäistä ruokamyrkytyksiä. (lähde: Wikipedia)
Laskemista hankaloittaa kuitenkin se, ettei tavan tuotteisiin ole ilmoitettu läheskään kaikkia lisäaineita koodeilla, eikä niiden määrää ole ilmoitettu!

Päivän aikana Gates oli syönyt 50 eri lisäainetta. Kuitenkaan 32 lisäainetta oli sellaisia joille ei oltu määritelty ADI-arvoa. Ainoastaan nitriittiä Gates oli syönyt suositusten ylittävän määrän. Lääkäri ei ollutkaan huolissaan niinkään lisäaineista kuin näiden ruokien sisältämistä rasvoista, hiilihydraateista ja sokereista. Lisäksi hän painotti lopuksi kuinka 90 lisäainetta on peräisin täysin luonnollisista lähteistä kuten askorbiinihappoa saa esimerkiksi sitrushedelmistä. Joten vaikka kuinka söisit puhdasta ruokaa niin saat silti lisäaineita.

Osa säilöntäaineista ovat myöskin täysin näkymättömiä, sillä niitä käytetään kaasuina. Tällä torjutaan mm. hapen vaikutuksia. Salaattipusseissa esimerkiksi säilöntäaineena on käytetty typpeä tai pikemminkin salaattipussin ilmasta on otettu happi pois, jäljelle jää siis typpi. Kun happi on poistettu niin ruoka on tavallaan valekuollutta.
Hapen torjujana Rikkidioksidia käytetään mm. viineissä (Sulfiitit ovat rikkiyhdisteitä, jotka sisältävät sulfiitti-ionin SO32−. Sulfiittiyhdisteitä käytetään muun muassa säilöntäaineina, alkoholijuomissa ja kuivatuissa hedelmissä. Sulfiitit saattavat aiheuttaa yliherkkyysoireita, minkä vuoksi niiden käytöstä on mainittava tuoteselosteessa ("sisältää sulfiitteja"), sekä säilykehedelmissä.

Lopuksi Gates teki lisäaineita omasta kehostaan; kyyneleistä, hiestä, rasvasta (rasvaimulla!), hiuksista ja oksennuksesta ja käytti sen jälkeen näistä osista eristettyjä lisäaineita leipomuksissaan. Tämän kaiken tarkoituksena oli valaista etteivät kaikki lisäaineet ole keinotekoisia vaan ne voivat olla lähtöisin ns. luonnollisista lähteistä. Tämä osuus ei nyt ihan kauheasti sykähdyttänyt, pelkkää katsojien kosiskelua tai ohjelman täyttämistä tyhjillä minuuteilla. Oikeastaan näin voisi sanoa koko ohjelmasta.
Ilman säilöntäaineita meitä uhkaisivat ruokamyrkytykset. Ilman askorbiinihappoa ihmiskunta mätänisi. Ratkaisevaa ei ole lisäaineen luonnollisuus tai synteettisyys, vaan sen määrä. Sopivana määränä räjähdysaineen ainesosakin voi taata ruuan tai juoman turvallisuuden ja maun. Ilman lisäaineita ruokakauppa ja koko maailma olisivat erilaisia. (Gates)Ohjelma ylen areenassa: Prisma: Lisäaineet lautasellamme 2

5 kommenttia:

 1. Kuulin tästä dokumentista paljon seuraavana päivänä mieheltäni, joka oli ohjelman katsonut. Kertoi juuri tuosta kaliumnitraatin valmistuksesta. Olikin varmaan ainut kerta, kun näin hänen syynäävän elintarvikkeiden tuoteselosteita :D

  Pitänee katsoa löytyykö dokumentti Yle Areenasta ja löytyykö itseltä aikaa sitä katsella tarkeemmin.

  VastaaPoista
 2. Juttelin juuri äitini kanssa ja hänkin paasasi tuosta kaliumnitraatin valmistuksesta.
  Kiitos Iive referoinnista, aika yököttävältähän tuo kaikki tuntuu. Ja edelleen kuka tuon ohjelman maksaa... Mietityttää...

  VastaaPoista
 3. Löytyy areenasta (lisäsin loppuun suoran linkin), mutta vain viikon verran siellä on per jakso. Kolmos jakso siis vielä tulossa mitä ilmeisemmin KEINOTEKOISISTA makeutusaineista :)

  Sitä kuinka kaliumnitraattia nykyään teollisuuteen valmistetaan ei mielestäni missään vaiheessa kerrottu. Kerrottiin vain että sitä saa myös luonnosta, mutta esim. englannissa sitä ei ole luonnostaan niin sitä on sitten valmistettu edellä mainitulla tavalla.

  Aika moni asia tehdään muuten mitä ällöttävimmistä jutuista... yöks!

  Mua edelleen ärsyttää ohjelman tapa esittää asioita tyyliin -ei lisäaineissa oikeasti ole yhtään mitään vikaa, kaikki on aivan turvallista, syökää vaan ihan kaikkea moskaa mitä mieli tekee!
  Silti ohjelmaa pitää katsoa ;D

  VastaaPoista
 4. Iive, mulla on mun blogissa sulle ylläri :D

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä ja linkistä iive! Saa nähdä ehdinkä tämän jakson katsomaan, mutta toinen osa täytyy kyllä laittaa tallennukselle :)

  VastaaPoista

Kiitos :)