sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Luomua ja lastenruokaa

Viime yönä selasin taas ylen Areenaa. (Teen minä oikeasti töitäkin, mutta yövuoron "hommien" jälkeen kun jää työksi jäljelle hereillä pysyminen, on Areena hyvä apu kaiken hiljaisuuden keskellä.)

A-talk TV1 6.10.2011 klo 21.05
HYVÄ, PAHA LUOMU
Luomuruoan myynti on noussut huimasti ja ruuan puhtaus puhuttaa ihmisiä. Luonnonmukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita kasvatettu ruoka on niin haluttua, että kauppiaat joutuvat myymään välillä ei-oota. Tämä näkyy myös suurten kauppaketjujen hyllyillä.
Osa tutkijoista ja viljelijöistä on sitä mieltä, että luomu on silkkaa rahastusta ja huijausta. Vastustajien mielestä luomulla ei pystytä ruokkimaan koko maailman väestöä. Heidän mielestänsä lannoitteita ja torjunta-aineita on käytettävä, ettei iske ruokapula. Samaan aikaan hallitusohjelma nostaa luomun tärkeyttä maatalouspolitiikassa.
Vieraina:
Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola sanoo, että luomutuotanto on tutkimaton myrkkyhaara. Tämä on todellista hämäräbisnestä. Luomuväki pelottelee ihmisiä vääristämällä ja liioittelemalla asioita. Nyt koko EU on luomumafian käsissä. Täytyy muistaa, että luonto itsessään on varsinainen myrkkyjen pesä.
Luomuviljelijä Osmo Rauhalan mielestä tehomaataloudella ja kemianteollisuudella on kova lobbaus käynnissä - he mustamaalaavat ja käyvät kierroksilla - ketä pieni luomuviljelijä uhkaa? Luomu on puhdasta ja terveellistä, lisäksi luomuviljely on taloudellisesti tehokasta. Luomutilat säästävät luontoa ja erityisesti vesistöjä.
Luomuilija Hanna Pajala-Assefa ei halua syöttää kolmelle lapsellensa lisäaineita, eikä torjunta-aineilla kasvatettua ruokaa. Luomuruoka on terveellisempää ja maukkaampaa. Ihmiset altistuvat valtaville määrille erilaisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Olen havainnut, että luomuruokaa syövillä lapsilla on vähemmän allergioita.
Viljelijä Hannu Vuorikko sano, että sapuskaa ei saada riittämään näilläkään konsteilla kaikille. Luomu on osittain näennäisviljelyä. Ei ole varmaa, tuleeko tuotetta vai ei. Tässä on hurmosta mukana. Itselläni on jäänyt joku pläntti pellosta lannoittamatta vahingossa, niin se on ollut kitukasvuista. (yle.fi/atuubi/atalk)
A-talkin luomukeskustelu oli jotain aivan järkyttävää. Ohjelma oli mielestäni huonosti valmisteltu/hoidettu, keskustelijat eivät saaneet tarpeeksi puheenvuoroaikaa perustellakseen mielipiteitään ja näkemyksiään. Dosentti Jussi Tammisola käyttäytyi provosoivasti ja mielestäni epäasiallisesti ottaen huomioon, että hän nyt kuitenkin on Helsingin yliopiston dosentti.
Muutenkin kärjistetty vastakkainasettelu oli jotenkin kummallinen. Eihän luomun olemassaolo ole sinällään keneltäkään pois, vai onko?

Kiitosta rauhallisesta ja johdonmukaisesta sekä informatiivisestä esiintymisestä saa luomuviljelijä Osmo Rauhala, ilman hänen puuheenvuorojaan olisi koko ohjelman katsominen ollut täysin turhaa. Keskustelijaksi olisin kaivannut Nora Shingleriä tai ehkäpä hänkin olisi ollut liian provosoiva, mene ja tiedä.
Ohjelma on vielä katsottavissa areenalta vielä 5.11.2011 saakka.

Katsoin myös Silminnäkijän ohjelman Lastenruuasta, siis niistä purkkiruuista. Aiemminhan kirjoittelin niistä jo Lisäaineettomaan, mutta koska aihe ei enää meillä ole ajankohtainen niin asia on jäänyt aikalailla taka-alalle.

kuva: mtv3.fi
Oletteko muuten käyneet vaikkapa Prismassa katsomassa kuinka tolkuton määrä niitä purkkeja on? Ja sitten puuroja ja vellejä ja maidonkorvikkeita, jogurtteja ja smoothieita. Suomalaiset lapset syövät näitä purkkeja ja valmisteita järkyttävät määrät. Söisitkö itse säilykkeitä joka päivä jokaiseksi ateriaksi??? Sillä niitä nämä steriloidut ruuat ovat, säilykkeitä.

Neuvolasta ei juurikaan saa opastusta kiinteiden aloittamiseen tai sit mä olen missannut sen totaalisesti. Vauvalle ruuan tekeminen itse on jotenkin mystistä ja sitä pitää selitellä. Lisäksi kaikki kokevat sen hyvin vaikeaksi ja aikaa vieväksi. Myönnän kyllä tyylini "sosetalkoot", joissa keittelin 10 eri sorttia vauvanruokaa itse, olleen aikalailla haastavaa. Mutta se oli haastavaa vain sen yhden päivän kuukaudessa, sillä pakastin ruuat. Ei vaikeaa vai mitä?

Nyt tekisin asiat toisin kun en enää ole aivan ummikko asiassa :D Ehkäpä pitäisin sosetalkoita, mutta harvemmin. Antaisin lapselle sitä samaa ruokaa mitä itsekin syön. Jokaisesta ruuasta kun voi antaa vauvalle/pienelle lapselle jos se on alusta asti itse tehtyä. Siinähän ne ruuat sitten tulisivat samalla ilman sen kummempia vaikeuksia. Tietysti jos ei tee sitä ruokaa itsellekään itse niin asia olisikin toisenlainen...

Mielenkiintoisinta tv-ohjelmassa oli se, että lasten ruokiin saa oikeasti laittaa aika paljon lisäaineita, myös aromivahventeita! Tiedän suurimman osan lisäaineista olevan ihan luonnollisia ja harmittomia, mutta entäpäs sitten rasvahappojen mono- ja diglyseridit?
E471 rasvahappojen mono- ja diglyseridit on synteettinen rasva valmistettuna joko kasvi- tai eläinperäisenä. Synteettisesti valmistettuna E471 on täysin identtinen huolimatta siitä oliko rasvan lähde kasvista, naudasta, siasta tai muusta eläimestä. (lähde: http://www.ekoodi.com)
Ohjelmassa Eviran edustajat eivät mitenkään pitäneet lisäaineita lastenruuissa haitallisina. Tutkija taas ei.
Ruuat ovat myös täynnä halpoja manipuloituja tärkkelyksiä, kasvisöljyjen laadusta eikä raaka-aineiden alkuperästä ei ole minkäänlaista informaatiota.
Itselleni ohjelmassa kaikista kamalinta oli maininta pulveripuuroista, siis niistä jotka vain sekoitetaan kuumaan veteen. EN IKINÄ AJATELLUT mitä ne sisältävät, sillä olihan niistä niin helppoa tehdä pieniä annoksia, mutta kuinka vaikeaa onkaan tavallisen puuron keittäminen? Jälkiviisas?

Muksu banaanipuuron sisällys:
Riisi- ja maissijauho (34 %), herajauhe, banaanihiutale (17 %), rasvaton maitojauhe, kasviöljyseos (kookos, rapsi, palmu, auringonkukka), vitamiinit (C, niasiini, pantoteenihappo, E, A, tiamiini, B6, foolihappo, K, D3, biotiini, B12), kivennäisaineet (kalsium, rauta, sinkki, kupari, jodi), emulgointiaine (soijalesitiini).
Lasten valmisruuat sisältävät keinotekoisia vitamiineja ja mm. maissitärkkelystä. Pulveripuuroihin on voitu lisätä pahimmillaan, jopa 15 erilaista keinotekoista vitamiiniainetta ja manipuloituja hiilihydraatteja ja jopa palmuöljyä.
”Tutkimusjohtaja Mirja Salkinoja-Salonen muistuttaa, että lastenkin
valmisruuista löytyy aineita, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan.
Yksi tällainen on kiinteytykseen eli emulgointiin käytetty
diasyyliglyseroli.
- Se aiheuttaa pankinräjäjäytysilmiön, hän kuvaa tilannetta. Eli
lyhyesti: kun suolistoon tulee runsaasti diasyyliglyserolia, haiman ja
muiden elinten hormoneille tulee väärä viesti, esimerkiksi pitääkö
verenkiertoon pumpata insuliinia vai muuttaa sokeri rasvaksi. Myös
monet muut aineet sotkevat hiilihydraattiaineenvaihduntaa.” (yle.fi)
EU on hyväksynyt yhteensä 315 lisäainetta, joilla elintarviketeollisuus saa muunnella valmisruokaa. Näistä haitallisimpia ovat synteettiset makuaineet, kuten glutamaatit ja aspartaami. Erittäin haitallisiksi luokitellaan myös atso-väriaineet, sakeuttamiseen käytetyt mono- ja deglyseridit, polyfosfaatit sekä eräät aminohapot.
Lemmikkien ja kotieläinten rehussa ei saa esiintyä lainkaan esimerkiksi synteettisiä makeutusaineita. Eläinruuan valmistuksessa ei myöskään sallita atso-värejä, glutamaattia eikä suurinta osaa niitä sakeutusaineita, joita käytetään ihmisten valmisruuissa. 180 ihmisruokaan hyväksyttyä lisäainetta on kielletty koiran- ja kissanruuassa sekä sian- ja kananrehussa. (atuubi)

Atuubin sivuilta löytyi myös Nestlen vastine ohjelmalle, joka kannattaa myös toisaalta käydä lukemassa, vaikka itse en täysin samaa mieltä olekaan.

 Silminnäkijä: Koiranruokaa vauvalle areenassa 4.11.2011 saakka.

2 kommenttia:

 1. Osaat tosi hienosti koota ohjelmista oleellisimman!!!
  A-talkissa se Tammisola oli todella järkyttävä ja ohjelmassa häiritsi aika paljon miten huusivat toistensa päälle ja ajan puute. Keskustelu olisi pitänyt valmistella paremmin. En useinkaan katso A-talkkia, kuuluuko tuo tyyli aina ohjelmaan...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hepa :)

  Kai tuo A-talkin tyyli on aikalailla tuollainen. Muistuttaa usein vanhaa Tervo&Päivärinta ohjelmaa ja tässähän tää Päivärinta on kans yksi tekijöistä.
  En jotenkin jaksais turhaa provosointia vaan kaipaisin informatiivista keskustelua ja toisten kunniottamista.

  VastaaPoista

Kiitos :)