maanantai 10. lokakuuta 2011

Ravintolisien käyttö saattaa lisätä kuolleisuutta


Ravintolisien käyttö saattaa jopa lisätä kuolleisuutta

Kuolleisuuden riskin lisääntyminen tuli tutkijoille yllätyksenä, vaikka ravintolisien käytön yleisyys oli jo aiemmin herättänyt huolta niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista.

Haitallisimmiksi ravintolisiksi yksittäisistä yhdisteistä erottuivat monivitamiini, foolihappo, B6-vitamiini, rauta, magnesium, sinkki ja kupari. Niiden todettiin jopa lisäävän kuolleisuutta.
Ainoastaan kalsium näytti suojaavan kuolleisuudelta, kun taas D-vitamiini ei vaikuttanut kuolleisuuteen millään tavalla.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 38 772 naista, jotka raportoivat ravintolisien käytöstään 22 vuoden ajan. (lähde ja kuva: iltalehti.fi)

Olisipa ihan mielenkiintoista lukea tämä tutkimus. Onkohan ravintolisien muita vaikutuksia tutkittu? Esim. vaikutuksia vastustuskykyyn, ihon hyvinvointiin tai muuhun sellaiseen?
Ja mistä nuo ravintolisät ovat tehty, sillä keinotekoisia vitamiinejahan ne ovat...

Jatkatteko te vielä vitamiinien syömistä?


10 kommenttia:

 1. Ihan varmasti jatkan. Ei paljon Iltalehden uutisoinnit hetkauta. Olisi myös kiva tietää mm. a) kuinka varmistettiin kuolleisuuden lisääntyminen juuri ravintolisistä johtuvaksi, b) söivätkö koehenkilöt ravintolisiä monipuolisen, terveellisen ruokavalion lisänä vai paikkaillakseen roskaruokasafkojaan ja c) söivätkö he laadukkaita, kalliimpia ravintolisiä, vai jotain epämääräisesti tehtyjä halpistuotteita.

  Itse syön joka päivä monivitamiinia, d-vitamiinia, magnesiumia ja omega-3:a, ja nimenomaan terveellisen ruokavalion lisänä, koska treenaan kuitenkin paljon, ja haluan varmistaa kehoni optimaalisen toiminnan. Noista monivitamiinin voisin vaikka jättääkin pois (tullut joskus vain ostettua purkki), mutta etenkin d-vitamiinista tykkään. Auttaa jaksamaan pimeän vuodenajan yli. Voihan se olla plaseboakin.

  VastaaPoista
 2. Jatkan,ehdottomasti.
  Kuten polenkakin sanoi, miten voidaan todentaa, että se johtui juuri ravintolisistä, eikä esim. hampurlaisten ja pizzojen mättämisestä?
  Täällä vedellään joka päivä monivitamiinia, soijalesitiinia, magnesiumia ja omegaa. ja noissa aijon kyllä pysyäkin :D

  VastaaPoista
 3. Hei, löysinkin sopivasti tämän linkin: https://plus.google.com/101522619904506477457/posts/FqN15JRWbFR . Tutkimuksessa todetaan selvästi että yhteyttä kuolleisuuteen, syöpään ym. _ei_ löytynyt, mutta lisien ei myöskään todettu estävän niiden saamista. Eli journalistit ovat tainneet olla hieman villillä tuulella...

  VastaaPoista
 4. Aika mielenkiintoinen tutkimus. Ehkä synteettisesti valmistetut vitamiinit ei ole parasta mahdollista. Niissäkin pitäisi valita ne biomenetelmillä valmistetut. On mielestäni verkkokauppoja mistä niitä saa. En ole kuitenkaan asiaan perehtynyt tarkemmin.
  Ja miten tuo kuolleisuus todellakin todennetaan johtuvan lisäravinteista? Jotenkin suhtaudun tutkimukseen skeptisesti ja lisätietoa ja lisänäyttöä tarvitaan.
  Syön iltaisin magnesiumsitraattia ja se takaa yön ilman levottomia jalkoja. Syön myös b- ja c-vitamiinia ja olen harkinnut tuon d-vitamiinin aloittamista.

  VastaaPoista
 5. Enpä ole koskaan paljon vitamiineista tai ravintolisistä perustanut, ainoa mitä tulee aina toisinaan talvisin syötyä on D-vitamiini/kalsium ja ajoittain jos on tarvetta niin magnesiumia suonenvetoihin. Vähän tuntuu siltä, että näitä tutkimuksia taas tulee ja menee - mitään et voi nykyään laittaa suuhusi, kun kaikki tappaa.

  VastaaPoista
 6. Jatkanhan toki. Jokainen ravintolisiä syövä kuolee, samoin jokainen, joka niitä ei syö. Kuulostaa taas vähän siltä, että toimittajat keksivät tikusta asiaa.

  VastaaPoista
 7. Eräässä sketsisarjassa oli joskus tälläinen "tutkimus": "jalkapallo on tappavaa! Esimerkkinämme on vuoden 1880 maajoukkue, yksikään pelaajista ei ole enää hengissä.."
  Tämä tuntuu jotenkkin vähän samanlaiselta tutkimukselta. Kuten Brego sanoi, jokainen kuolee, söi niitä tai ei :D

  VastaaPoista
 8. Huvittavaa on todellakin tämä tulkinta tuosta tutkimuksesta ja tätä on uutisoitu ihan Yleä myöten ei vain pelkästään "keltainen" lehdistö.

  VastaaPoista
 9. Minulla on vaikeuksia niellä lääkkeitä, joten olen lähinnä sen takia pysynyt erossa kaikista ylimääräisistä vitamiineista ja ravintolisistä eli sinänsä tuo uutinen ei paljoa hetkauta. :) Kupariperhosen kanssa olen samoilla linjoilla, että tutkimuksia tulee joka tuutista ja tuloksiakin voi monesti tulkita ihan sen mukaan, mikä parhaiten itselle sopii.

  VastaaPoista
 10. http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=247

  VastaaPoista

Kiitos :)