lauantai 15. lokakuuta 2011

Tuhat ja sata asiaa

Joskus tuntuu ettei ole mitään kirjoitettavaa vaikka haluasi. Nyt tuntuu siltä, että kirjoitettavaa olisi vaikka kuinka paljon! Joten sekametelisoppaa tiedossa siis ;D (ja varmaankin superpitkää sellaista, valitan)

Ekaksi voisin aloittaa siitä lähimmästä eli omasta navasta ;) Armas antibioottikuuri on tehnyt tehtävänsä ja olo on alkanut parantua huimasti! Eilen kävin viemässä neidin hoitoon pyörällä (tosin vain 4km) ja tänään käytiin reippaalla kävelylenkillä n.5km. Ilma on ollut mielettömän mahtavan ihana! Mä rakastan näitä syksyn alkavia pikkupakkasia kun ei ole enää niin märkää. Töihinkin oon taas palannut ja kiva on ollut olla töissä kun ei ole ihan dööd.

Duunista vois siirtyä työmatkoihin. Mähän useimmiten autolla ajaessa kuuntelen jotain puheohjelmaa radiosta, joko Ylex:iä tai Yle Puhetta. Tuolta jälkimmäiseltä sitten oon bongannut semmoisen ohjelman kuin Aspekti, jonka tuottaa Kantti.
Kantti on tuotantoyksikkö, joka tekee journalististen periaatteiden mukaisesti toimitettuja radio- ja tv-ohjelmia sekä Internet-sisältöjä. Yksikkö on erikoistunut tieteen, terveyden ja opetuksen teemoihin liittyviin tuotantoihin.
Kantin toimintaa ylläpitävät tiede- ja koulutusorganisaatiot. Se toimii yhteistyössä Yleisradion kanssa tuottaen ohjelmasisältöjä Yleisradion käyttöön.
kantti.net
Netistä löytyy www.kantti.net sivusto missä on ohjelmien sisältöjä esitelty tosi hyvin.  Sieltä voi myös käydä kuuntelemassa nämä ohjelmat mp3:sena. Löytyy muunmuassa kuusiosainen ohjelmasarja Dieetit syyniin.
Ohjelmasarjan osat:
 1. Hyvä vai paha hiilihydraatti?
 2. Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?
 3. Ateriankorvikkeet laihduttajan apuna
 4. Itämeren ruokavalio haastaa Välimeren ruokavalion
 5. Pikadieetti lupaa nopeaa painonpudotusta
Sarjan kuudes osa julkaistaan perjantaina 21.10.2011. Tuolloin puhutaan suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta.
kantti.net

Tänä aamuna kuuntelin ohjelmaa Pekka Puustisen väitöskirjasta Psyykkisen kuormittuneisuuden vaikutus sydän- ja verisuonitautiriskiin, metabolisen oireyhtymän syntyyn sekä kokonaiskuolleisuuteen: c-reaktiivisen proteiinin rooli.

Lääketieteen lisensiaatti Pekka Puustinen selvitti väitöstutkimuksessaan psyykkisen kuormittuneisuuden vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskiin, metabolisen oireyhtymän syntyyn sekä kokonaiskuolleisuuteen. Tutkimuksen tulokset ovat hätkähdyttäviä: psyykkinen kuormittuneisuus sairastuttaa ja lisää keski-ikäisten kuolleisuutta.

Tämä oli oikeasti tosi mielenkiintoinen aihe! Ja liittyi aika paljonkin siihen mitä olen omassa päässä pyöritellyt, nimittäin aikaan. (Ja sen puutteen tms. muodostamaan kuormitukseen)

weheartit
 Monesta suusta (myös siitä omasta) kuuluu aina; Kun on niin kiire ja kun ei kerkeä jne. Minusta on oikeasti aivan sairasta, että nykyään todellakin ihmisillä on niin hirmuinen kiire ettei heillä ole aikaa esim. tehdä ruokaa itse alusta loppuun asti (tai edes sieltä puolivälistä). Ihmisillä ei ole aikaa huolehtia itsestään tai harrastaa vaikkapa liikuntaa.

Mutta onko se näin?
Onko se aika se pointti vai se ettei jaksa?
Onko helpompi sanoa ettei ole aikaa kuin ettei jaksa?
Tai tuntuuko oikeasti ettei meillä ole aikaa kun ei osata järjestellä asioita järkevästi tai koordinoida tai jättää yksinkertaisesti nyt jotain tekemättä vai onko tosiaankin nykyajan työelämä niin raskasta että meillä ei todellakaan ole voimia tehdä mitään sen työpäivän päättymisen jälkeen?


Jokaisen jolla on aikapula (tai ihan huvikseen) kannattaisi joskus laskea mihin hänen aikansa kuluu, ja ihan kunnolla!
Itse olen tänään kuluttanut aikaa 06.00-06.00: 
Työmatka 1h
Työpaikalla 8h 20min
Ruokailuun 20min (kotona ollessa)
Tv:n katsomiseen 1h
Oleskeluun ja seurusteluun 2h
Kävelylenkillä (+valmistautumiset) 1h 20min
Lapsen iltatoimiin 2h (vähän venähti)
Blogiin + Facebookiin 1h
Nukkumiseen jää tänään n.7h (kun ei nukuta...)

Aika paljon olen kerennyt tehdä vaikka mitä :) ja tänään ei ollut ees kiire vaikka se 24h menikin, yhtään ei jääny vajaaksi tai mennyt yli.

Blogeja selatessa olen käynyt virtuaalisella tutustumismatkalla uudessa Kluuvin kauppakeskuksessa, tarkemmin uudessa Eat&Joy:n kauppahallissa.

"600m2 kokoiseen kauppahalliin mahtuvat liha-, kala- ja juustokauppa, koivuhaloilla lämpiävä leivinuuni, perinteinen leppäsavustamo, pienteurastamo, juureskellari, jyvämylly, raakamaitobaari ja mm. kahvila-ravintola — parhaita pohjoisia makuja tiimiltämme ja yli 500 suomalaiselta pientuottajalta."
Tutustumismatkalle pääset mm. Kemikaalicoctailissa ja HelloHelenen blogissa. Kluuvin omat nettisivut törkeän huonot (siis muodikkaan hienon stylet, mutta että toimivat niin ehei!) Lasipalatsin Eat & Joy Maatilatori netissä.

Ja mä niin toivon, että
Nämä kaikki eivät olisi Luxus-ylihinnoiteltua vaan, että myös sillä normipalkkaa saavalla duunarillakin olisi varaa käydä tuolla ostoksilla.
Erittäin pahoin vain pelkään, että kuten kaikkialla muuallakin on tämä vain paremman keskiluokan (ja vieläkin parempiosaisten) oikeus, siis niin kuin jatkuvana ostospaikkana. Toki olen itsekin valmis maksamaan hyvistä tuotteista ja raaka-aineista, mutta en ole valmis maksamaan kuitenkaan ylimääräistä sen takia että lähiruoka, luomu ja kaikki tämmöinen nyt ylipäätänsä on vain MUOTIA/IN/HIP/POP.

Lisäksi mulla olis vaikkapa asiaa uusista treeniblogeista joita kävin lukemassa tai mietteitä viikonloppuisesta Fitness exposta tai niistä kisoista siis. Kirjoitettavaa löytyisi myös lisää ruuasta ja luomusta ja radio-ohjelmista ja tv-ohjelmista ja omasta kunnosta, mutta nyt taidan vetää taktiset ja vaihtaa tv:n katselutuntini uusintakierrokseen Aitoa ruokaa kirjasta, mennä sänkyyn, laittaa aamuherätyksen valmiiksi päälle ja lukea ja sitten toivottavasti nukahtaa.

8 kommenttia:

 1. Tuo "kiire" on mielenkiintoinen pohdinnan aihe. Aina sanotaan olevan liian kiire, onko tämä elämä ylihektistä vai teemmekö siitä sellaista, vai tuleeko paine jostain muualta? Hyviä pohdintoja.

  Voi, mä toivon kanssa niin hirmuisesti, että tuo uusi lähiruokapaikka olisi siedettävän hintainen. Ei hyvä, terveellinen ruoka hyvistä raaka-aineista saisi kuitenkaan maksaa kohtuuttomia.Olen valmis maksamaan vähän enemmän, mutta en halua maksaa muoti-ilmiöstä tms.

  VastaaPoista
 2. mäpä olen ikuinen pessimiesti, ja melko varma (ikävä kyllä!!) että tuolla ei todellakaan tule olemaan varaa käydä ostamassa edes yhtä puolukkaa.. :(
  Nuo kaikki ovat tuhottoman kalliita, aina, surkeaa.

  VastaaPoista
 3. Käytän itse sitä tekosyytä nykyään, että en jaksa liikkua. Jaksaminen on kuitenkin yksilöllistä. Itse koen, että raskaan koulupäivän jälkeen kun teen vielä hommia vapaa-ajalla ja käytän suurimman osan energiastani kirjoittaakseni vaikkapa sitten Harry Potterin personaallisuuden kehityksestä psykoanalyyttisesta näkökulmasta... en kyllä enää jaksa raahautua mihinkään suuntaan. :-P Aina löytyy sieltä mielen pohjalta se ajatus, että "huomenna sitten", mutta seuraava päivä vain toistaa itseään. Jonkinlainen tasapaino olisi kiva ja ehdottoman hyödyllistä löytää. Hyvää pohdintaa nykyihmisen kiirestää!

  VastaaPoista
 4. Todennäköisesti tuonne tuotteitansa tuovat yrittäjät haluavat omansa takaisin, ja mielellään hieman voittoakin.. Kallistahan siellä varmasti on, mutta ostoksilla tukee oman terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi myös suomalaista pienyrittäjää, ei kasvottomia suuria kauppaketjuja. :)

  VastaaPoista
 5. Brego:
  Nopeasti vastattuna; Tässä tarkoitamme tosiaan sitä, että joissain paikoissa tälläiset tuotteet on luxus-hinnoiteltuja eli sitä ilmaa löytyy valtavasti. Ei muuten samanlaisia tuotteita myytäisi muualla aivan normaalisti ja paljon halvemmalla, mutta edelleen tuottajallekin hyvällä hinnalla.
  Ja tämä luxus-hinnoittelu koskee nimenomaan nyt niin muodissa olevaa lähi ym. "puhdasta ruokaa".

  Tuen mielelläni suomalaista pienyrittäjää, mutta edelleenkään en suostu maksamaan ylimääräistä turhasta "hypetyksestä"! Ja tämä luxushypetys-hinnoittelu pilaa osittain terveellisen suomalaisen lähiruuan mainetta/imagoa ja saatavuutta (kun ihmiset ajattelevat ettei heillä tosiaankaan ole varaa sitä ostaa)

  Ja siis en tosiaan tiedä millainen hintataso tuolla Kluuvissa on vaan toivon, että se on KOHTUULLINEN EI LUXUS :D

  VastaaPoista
 6. Aaivan, ymmärsin kenties sitten hieman väärin. ;) Ensimmäisenä tuli vain mieleen tämä mielenkiintoinen yhtälö siitä, että kuluttajat kaipaavat luomua jne. kauppoihin, mutta kuitenkaan se ei saisi maksaa yhtään enempää kuin tavallinenkaan. :) Mutta tuo luksushinnoittelu pätee kyllä ihan kaikkeen, heti kun joku juttu on IN, niin hintakin kohoaa... Ärsyttävää.

  Edullisimminhan tietysti saa, kun pääsisi ostamaan suoraan tilalta ilman kuljetuskustannuksia ja kaupan "välistä vetoa", harmi vain se ei usein ole mahdollista. Onneksi taitavat Suomessakin yleistyä lähiruokaringit. :)

  VastaaPoista
 7. Joo tosiaankin maksan luomusta mutta en muodista = tyhjästä ;D

  VastaaPoista
 8. Nimenomaan, ei muoti-ilmiöstä halua maksaa ylimääräistä. Maksan luomusta mielelläni enemmän, mutta en muoti-ilmiön vuoksi. Ja aion kyllä käydä tutustumassa tuolla uudessa kauppakeskuksessa mahdollisimman pian. Se pieni Maatilatori mikä on jo aikasemmin ollut olemassa on juuri sellainen ylihinnoiteltu paikka. Samoja luomutuotteita saa huomattavasti edullisemmin esim. Ruohonjuuresta tai Ekolosta. Melkein kymmenen euroa puolesta litrasta mehutiivistettä on liikaa, jos saman tuotteen saa kuudella eurolla. Ja kyllä maksan tilalliselle suoraan mielelläni ilman välikäsiä, kauppaa, aina kun se on mahdollista. Valitettavan harvoin vaan on.

  VastaaPoista

Kiitos :)