tiistai 15. marraskuuta 2011

Pause

Sanoi mun pää tai kroppa tai no kuiteski...
Siinä vaiheessa kun töissä pitää pelätä mokaavansa koko ajan jotain, niin on varmaankin paras ottaa stoppi. Saikkua tarjosi nyt kesken kaikkien tutkimusten armas tohtorisetä. Funtsittiin, että potilas/asiakasturvallisuuden (siis mun hoitamien) kannalta nyt varmaankin paras juttu, siis ENNEN kuin mä nyt tän sairastelun ja uupumuksen takia mokaan.
Hengenahdistusta on ollut myös tässä ilmoilla, jäi viimeisen flunssan jälkeen vähän niin kuin päälle. Eli uudet PEF-kotimittaukset määrättiin myös. Voi olla astmaa tai voi olla olematta, myöskin tää sairaus tai mikälie sairastelu onkaan, voi vaikuttaa asiaan.
Liikunnasta ja laihdutuksesta puhuttiin myös hieman lisää ja laihdutus on nyt tosiaankin todellakin tauolla ennen kuin tiedetään mistä kaikki johtuu. Liikuntaa suositteli harjoittamaan, mutta huomioiden kevyet ei niin kuluttavat lajit tai pitämään tahdin / rasituksen sellaisena ettei se ole kovin raskasta. Ja niitä lepopäiviäkin suositeltiin, mutta niitähän mä olen aina harrastanut.

Eilen kävin Zumbaamassa tunnin verran, oli terapiaa pääkopalle kun sai mennä rytmissä ajattelematta yhtään mitään muuta kuin musaa ja liikettä. Sykemittarin kanssa pidin sykettä alempana kuin normaalisti.
Tänään aamulla lääkärireissun jälkeen käytiin geokätköilemässä vähän mielen piristykseksi. Kaksi kätköä käytiin tsekkaamassa; Vedenhakupaikka ja Kuokkalanpellon kummitus. Hauskoja kätköjä molemmat :) Matkalla nähtiin myös sorsia, jotka eivät olleet menneet nukkumaan etelänmaille niin kuin luontopolun sorsat. Nämä eivät tosiaankaan olleet unisia vaan hyvinkin kesyjä ja vaativia, ruokaa olis heille pitänyt olla... KVAAK!


Kemikaalicoctailista bongailin muuten, että Stevia-limppareita tulee markkinoille joulukuun alusta! Jess!!!
Itse olen kuitenkin miettinyt sitä, että vaikka makeutusaineena olisi jokin tuollainen luonnollinen aine, niin eikö se silti kalorittomana kuitenkin tee saman efektin niin kuin muutkin kalorittomat, mutta makeat tuotteet? Eli siis tämän; juot kaloritonta mutta makeaa limpparia --> aivot taas käskevät korjaamaan kalorittomuuden muulla syömisellä tai juomisella, koska makea = energiaa. Ääh, vaikea selittää, joku muu saa selittää paremmin.
Stevia on Suomessa aivan uusi makeutusaine, joka yhdistää kaksi asiaa – luonnollisuuden ja kalorittomuuden – ennennäkemättömällä tavalla.

Stevia on täysin luontainen ja täysin kaloriton makeuttaja, jota saadaan Stevia rebaudiana -nimisestä kasvista. Stevian löysivät Brasilian ja Paraguayn alkuperäiskansat jo satoja vuosia sitten. Alkuperäiskansat ovat käyttäneet steviaa muun muassa teen makeuttajana ja ruokien mausteena.

Maailmalla steviaa on käytetty elintarvikkeiden makeuttajana pitkään. Esimerkiksi Japanissa steviaa on käytetty yleisesti jo 70-luvulta lähtien.  USA:ssa, Australiassa ja Sveitsissä steviaa on käytetty elintarvikkeiden makeuttajana vuodesta 2008. Euroopan Unioni hyväksyi stevian käytön makeutusaineena elintarvikkeissa marraskuussa 2011.

Vaikka stevia on Suomessa uusi asia, Hartwallin tuotekehitykselle stevia on tuttu jo vuosien ajoilta. Stevia soveltuu erinomaisesti juomien makeuttamiseen, ja Hartwall tuokin stevialla makeutettuja juomia markkinoille heti joulukuun 2011 alussa. (Kuvat ja lainattu teksti: stevia.fi)

3 kommenttia:

 1. Iive, tsemppiä ihan kauheasti ja koeta nyt levätä. Kyllä kaikki vielä järjestyy parhainpäin.

  Olen tuon stevian suhteen miettinyt ihan samoja asioita. En ole koskaan maistanut mitään sillä makeutettua, joten kiinnostaa kyllä miltä maistuu, mutta mietin myös tuota herättääkö se makeanhimon, energian tarpeen makeudellaan, tai siis sen tunteen...

  VastaaPoista
 2. Mä olen muinoin vedellyt pepsimaxia yms. kalorittomia juomia ihan hartiavoimin enkä IKINÄ kokenut että olisi millään tavoin lisännyt makean/ruuan syömistä. Päinvastoin, mulla ainakin täytti mahan. En myöskään huomannut mitään eroa (ruokahalussa/makeanhimossa) kun sitten lopetin ko. juomien juomisen kokonaan. Tuntuu vaan että moni siteeraa noita tutkimuksia, mutta ainakin mulle on jäänyt epäselväksi onko sitten itse kokenut että lisää ruokahalua tms.

  VastaaPoista
 3. Hepa: Kiitoksia tsempeistä :)

  S: Mä olen myös vetänyt pepsimaxia litratolkulla (pahimmillaan 3-4l päivässä) sekä stripped batteryä myös tölkkitolkulla. Silloin kärsin hillittömistä syömiskohtauksista, tosin ei ne todellakaan olleet yksinomaan noiden juomisten syy.

  Nyt kun muu ruokavalio on ollut reilassa jo pitkään ja olen jättänyt keinomakeuttajat pois niin syömishimoa/kohtauksia ei ole ollut. PAITSI kun alkusyksystä hieman sorruin juomaan noita maxeja ja strippedeitä kun niin väsytti... silloin oli aikamoiset herkkuhimotkin... tiedä nyt sitten kuitenkaan mikä on totuus.

  En usko, että keinomakeuttajat aiheuttavat edes noita reaktioita kaikissa, eiväthän vaikkapa kaikki lääkkeetkään vaikuta kaikissa samalla tavalla. Ehkäpä jotkut ovat herkempiä tämmöiselle kuin toiset.

  Itse juon tyytyväisenä nyt vettä enkä ole enää maxeista yms. riippuvainen. Onneksi.

  VastaaPoista

Kiitos :)