torstai 22. joulukuuta 2011

MRI

kuva: wikimedia
Magneettikuvaus antaa aivoista samaa tietoa kuin tietokonekerroskuvaus, mutta joissakin tilanteissa se on parempi. Magneettikuva voidaan tehdä usealla tavalla käyttäen eri säätöjä. Näin aivot nähdään monipuolisemmin kuin tietokonekerroskuvauksessa. Magneettikuvauksella saadaan aikaan suuremmat erot erilaisten kudosten välillä, jolloin monet sairauden aiheuttamat muutokset erottuvat selvemmin kuin tietokonekerroskuvauksessa. Keskushermostossa tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi MS-tautiin liittyvät pesäkkeet. Magneettikuvauksella nähdään aivojen pohjalla sijaitseva aivolisäke ja sen kasvaimet tarkemmin kuin tietokonekerroskuvauksella.


weheartit

Aivojen magneettikuvaus oli siis eilen ja onneksi en etukäteen tiennyt millaista se on.
Homma alkoi aivan loistavasti sillä ettei kanyylia saatu suoneen ja mua saatiin pistellä ihan riittävästi. Hoitajat olivat ihan ystävällisiä, mutta hirveän jämäköitä... tai siis sellaisia, että nyt vaan mennään. Ehkä niiden on pakko olla sellaisia, sillä aika moni varmaan kammoksuu sitä putkea mihin joutuu. Ja paniikkikohtaushan mullekin siitä sitten tuli. Se tunne oli vain ylitsepääsemättömän kamala, tuntui kuin sinut olisi suljettu elävältä hauta-arkkuun. Toivottavasti en enää IKINÄ joudu sinne tai saavat laittaa mulle aikamoisen lääkityksen päälle. Kuvauksen jälkeen olen ollut ihan poikki ja henkinen tsemppaus, mikä mulla on ollut päällä, romahti. Enää mun ei onneksi ole PAKKO jaksaa.
Olen nyt sairaslomalla ainakin seuraavaan erikoislääkärikäyntiin asti, jolloin saan kuulla toivottavasti edes jotain tuloksia.

Nyt yritän pitää itseäni siinä uskossa, että kaikki on ok tai oikeasti sairaus on vaan joku ihan "pikkujuttu" (niin kuin se oikeasti varmaan onkin - tää on mun mantra nykyään). Välillä kuitenkin kuvittelen, että mä kuolen tähän. Onneksi ne ovat vain ihan pieniä hetkiä, mutta sitäkin ahdistavampia.
Tämä epätietoisuus on jotain aivan sanoinkuvaamattoman hirveää, mutta silti ei auta kuin yrittää mennä eteenpäin, pitää kaikki kasassa.


Mutta nyt mä rauhoitun odottamaan tuloksia, vietän joulua, yritän olla mun perheeni kanssa ja vaan olla vain.

Lisäksi yritän liikkua edes vähän, sillä viimeaikoina ei ole ollut yhtään energiaa tehdä kuin pakollisia velvotteita ja jos sairaslomalla jatkan samaa menoa niin mökkeydyn tai pimahdan. Ja koska mä olen wannabe-supermimmi niin mä en anna periksi, en. Vaan Voimaa-projekti on ja pysyy ja jatkuu.

7 kommenttia:

 1. Jaksamista ja tsemppiä sinne, kyllä sun sisulla mennään vaikka läpi harmaan kiven - tai siltä ainakin aina vaikuttaa, kun blogiasi lueskelee. :-) Hyviä joulunalusaikoja!

  VastaaPoista
 2. Kurja kokemus varmasti,mutta pääasia,että se on ohi. sä selvisit siitä!
  Kurjaa että tuloksia pitää vielä odottaa, mutta, hyvää on se, että olet sairaslomalla,saat keskittyä itseesi ja perheeseesi, se on tärkeää.

  Hyvää, rauhallista ja lämmintä joulua iivelle :)

  VastaaPoista
 3. Kupariperhonen ja Blueberry sanoikin sen mitä minäkin halusin sanoa.
  Lisään vielä:
  Ison voimahalin
  ja toivotan kaikesta huolimatta ihanaa jouluaikaa perheesi kanssa!

  VastaaPoista
 4. En keksi Iive mitään sanottavaa tähän, oon hengessä mukana enemmän kuin uskotkaan ♥

  VastaaPoista
 5. Olen itsekin ollut tuossa putkessa, ja se on aika karmiva. :S Piti pari kertaa hengittää syvään, ja sulkea silmät, että pystyi makaamaan paikoillani.

  Toivottavasti kuvaukset antavat lopultakin vastauksia, sillä pahinta on epätietoisuus, kuten sanoit. Ja peukut pystyyn, että tuloksissa ei ilmene mitään vakavaa!

  Joka tapauksessa mahtavaa joulua sinulle! :)

  VastaaPoista
 6. Olen itse röntgenhoitaja ja yksi työskentelypisteisteistäni on magneetti. Siinä on pakko olla jämäkkä ja tsempata potilasta, että putkeen menenminen onnistuisi. Mutta, jos kuitenkaan ei onnistu, ei muuta kuin uusi aika tutkimukselle ja sitten vaan rauhoittava lääkitys ennen sitä. Se kuitenkin edellyttää sitä, että on saattaja mukana ja seuraavan vuorokauden aikana ei saa tehdä mitään raskasta.
  Magneettikuvaus on huippu keksintö lääketieteessä. Ja nuo jutut, mitä kerroit on faktaa ja sen lisäksi, siinähän ei käytetä säteilyä :)
  Tsemppiä hurjasti jatkoon, oon hengessä mukana!
  -T-

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentista -T- !
  Anteeksi vain myöhäinen vastaus :) Ensi kerralla olen viisaampi ja osaan varmaan vähän pyytääkin pikkaisen lisää rohkaisua. Ja kuten kirjoitinkin ja sinäkin kirjoitit niin pakkohan tuolla on olla jämäkkä. Eihän sinne putkeen menis muuten kukaan ;D

  Magneettikuvaus on kyllä loistava keksintö!

  VastaaPoista

Kiitos :)