maanantai 23. tammikuuta 2012

Blank ja peruna

Oi oi...
Eilen käytiin koko porukalla hiihtämässä. Neiti oli Manducassa miehen reppuksessa, niin kuin neiti sanoisi :) ja nautti ihan mielettömästi hiihtoreissusta. Itse nautin hiihtämisestä myös valtavasti. Hissukseen hiihdeltiin n.2,7km välillä ladulla ja välillä polulla kun vähän oiottiin. En jaksanut enää kiivetä mäkeä ylös, mikä olisi muuten ollut vaihtoehtona.
Hiihtäminen oli ihanaa vaikkakin näköjään kovin väsyttävää, sillä yli vuorokausi meni tuosta reissusta toipumiseen. Olen kirjaimellisesti ollut ihan TÖÖT ja kuutamolla. Ilta ja tämä päivä on mennyt sohvalla maatessa pahoinvoiden ja torkkuen, välillä jaksoin hieman katsoa tv:tä ja selata nettiä, edelleen sieltä sohvalta. Päivän venyttely yrityskin sai nolon lopun kun nukahdin lattialle ennen kuin kerkesin venyttelyä edes aloittamaan...

Neiti toi kipeälle äidille lohdutuskaverin, sen rakkaimman.

Alkaa todella ahdistamaan tämä olotila ja ärsyttää kun osa sivuoireista vain pahenee; nenä on aivan tukossa koko ajan ja lisäksi lääke on aiheuttanut hillittömän ihottuman ympäri kroppaa. Toki olen aina kärsinyt atooppisesta ihosta ja ihottumasta, mutta en koskaan näin! Onneksi kasvot ovat säästyneet jatkuvalta ihottumalta, sinne sitä tulee vain lääkkeen oton seuraavana päivänä.

Tv.tä on tietenkin tullut katsottua aikalailla ja nyt olen katsonut muutaman jakson 4D: Hurja Painonpudotus-ohjelmaa. Toisessa jaksossa oli 21vuotias Rachel, liikunnanopettaja, jolla oli 100kg YLIpainoa. Toisessa taasen 23 vuotias Alex, joka painoi yli 200kg. Ohjelman koutsina on Chris Powell, ilmeisesti jonkinsortin laihdutusguru tuolla rapakon toisella puolella.
Ja täytyy kyllä sanoa, että ÄRSYTTÄÄ!

Ensinnäkin se, että otetaan tavoitteeksi vuoden aikana laihduttaa n. 100kg, ihan hillitön määrä. Tästä on tietenkin tuloksena se, että nahka roikkuu valtavasti ja tietenkin se vain nips naps leikataan pois. Kuitenkaan leikkausten jälkiä ei näytetä, vaan ohjelman lopussa laihduttajat esitellään totta kai hienoissa ja peittävissä kledjuissa. SE mikä tässä on hyvä, on se tosiasia, että näytetään mitä tapahtuu kun laihdutetaan noin nopeasti ja kerrotaan, että loppu lähti leikkauksella. Tätä ei esim. Biggest Loserissa näytetä eikä kerrota ja faktahan on ettei niistäkään kilpailijoista niin timmejä voi tulla ilman kiristelyä. Vai voiko se muka olla mahdollista?

Toiseksi ärsyttää se, että koko laihdutusprosessi esitetään hirveänä kuntoilurääkki-projektina. Ruokavalion tärkeyttä korostetaan, mutta ei juurikaan esitellä. Totta kai on paljon viihdyttävämpää näyttää hyvin ylipainoista henkilöä, joka raataa henkensä edestä ja jolle karjutaan naama punaisena. Millään muullahan tavalla ei voi saada hyvää kuntoa, eikä liikkua voi muuten kuin sata lasissa ja rääkkituntumalla. Tämä sama meininkihän on myös Biggest Loserissa ja hieman rupeaa tympimään kyllä.

nelonen.fi
Kolmanneksi risoo se, että laihdutus on jaettu 3kk pätkiin. Ensimmäisen 3kk valmentaja Chris Powell on läsnä ja sitten hän häipyy. 3kk välein punnituksissa sitten tavataan. Ohjelmassa kuitenkin esitetään myös pieniä pätkiä motivaatio-ongelmista, laihdutusväsymyksestä ja aikamoisesta ahdistuksesta. Tähän ei kuitenkaan puututa kuin vasta punnituksessa (vaikka Powell katsoo näitä pätkiä livenä valvontakameroista ja video-päiväkirjoista) kun käykin ilmi ettei olla 3kk aikana laihduttu lähes ollenkaan. Mitään neuvoja moisiin ongelmiin ei juurikaan katsojille näytetä.
Näyttää olevan niin, että 4D: Hurja Painonpudotus on vain shokeeraustarina. Sama yhtiö näyttää tekevän myös Hurjaa remonttia, jossa rakennetaan hulppea talo 7:ssä päivässä, ooo kuinka hienoa ja materiaalien kuivumisaikoja, kiinteistön ylläpitokustannuksia tms. ei tietenkään oteta huomioon tai ei ainakaan näytetä.

Tän hirveän paatospurkauksen lopuksi haluaisin vinkata muutamaan hurjan hyvään blogitekstiin:

Aivan mielettömän hieno kuvaus siitä, mitä voikaan tapahtua koulun liikuntatunnilla.
Ja
Trainer4you:n Rikun blogiteksti Aktivoitumista vai urheilua arkiaktiivisuudesta.
"Parilla viikoittaisella kuntoliikuntatuokiolla ei siis ole mullistavaa vaikutusta. Eteenkään, jos henkilö istua jöllöttää lähes koko muun valveillaoloaikansa."
Oma arkiaktiivisuus on ollut aikalailla nolla. Toki HeiaHeian liikuntapäiväkirja kertoo venyttelystä, jumpasta, hiihtämisestä - Tv:stä loppuvat ohjelmat (kun kaikki on jo nähty, myös netistä) kertovat jostain aivan muusta.


7 kommenttia:

 1. No siis, siinä olet oikeassa, ettei noissa ohjelmissa todellakaan näytetä kaikkea, eikä riittävästi.
  mutta... kyllä se nahka alkaa roikkua jo 20 pudotetun kilon jälkeen.. siihen ei tarvita 100kg. tosin tämäkin varmasti tosi yksilöllistä. Ja, jos laihduttaa 100kg, laihdutti sen hitaasti tai nopeasti, nahka alkaa roikkua joka tapauksessa, sille ei voi mitään (ehkä sen, ettei alunperinkään lihoisi:D ).

  Mutta ihan mahtavaa on se, että lähdit hiihtämään! Hyvä iive<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, ihanaa Iive! Oot ollu hiihtämässä!

   Tuo mitä kerroit laihdutusohjelmasta kuulostaa kyllä todella vastenmieliseltä touhulta!
   Ei ihme, että ärsyttää!!!

   Poista
  2. Hiihtäminen oli kyllä paljon kivempaa kuin olisin uskonut!

   Ihmettelen kyllä edelleen miten BL:ssä ei noista leikkauksista mainita sanaakaan?

   Poista
 2. Mä olen suuri Biggest Loser-fani, mutta sen toki myönnän, että kaukana dokumentista siinä todella mennään. Lisäksi se, että puolet porukasta on makaa viikkotolkulla sairaalassa ja jatkuvasti tulee marssimurtumia tms kertoo siitä, että terveestä touhusta ei ole kyse. Mutta se vaan on jotenkin niin koukuttavaa :))) Katsoa kärsimystä ja nähdä ihmisten saavan elämästä uudelleen/ensimmäistä kertaa kiinni.

  Ja Sinulle iive on täysi oikeus nyt huilata! Elimistöltäsi menee kaikki energia paranemiseen, joten unohda heiaheia ja urheilu. Liikut sen verran kuin jaksat ja ulkoilma toki hyvää tekee! Kevät tulee, sinä voimistut ja heiaheia odottaa kyllä! Voimarutistus Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on vähän yrittää välillä, venyttelyä ja kevyttä liikuntaa. Muuten pimahtaa pää ;D

   Poista
 3. Ai sinä linkkasit mut *punastuu*... Kiitos kehuista :)
  Mä oon myös biggest loser fani, mutta hurjaltahan se touhu vaikuttaa. tykkään niistä ennen/jälkeen kuvista :) Totuushan on kuitenkin se, että ei noin hurjia tuloksia synny kotikonstein: nuo voivat keskittyä vain ja ainoastaan painonpudotukseen, treenata hulluna pitkin päivää ja syödä vaan jenny- kalkkunaa. Motivaatio-ongelmia BL:ssa harvemmin mainitaan. Joskus on ongelmia treenari-treenattava -suhteessa, mutta ne ohitetaan aika nopeasti. Ja ehdottomasti kaipaisi lisää ruokavalio-juttuja esim mistä koostuu yksi BL-päivä naisilla tai miehillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietty mä linkkasin sut :) Kyllä noin hyvä teksti pitää jakaa useammallekin. Linkkasin sen itseasiassa omaan facebookiinkin kavereille.

   Poista

Kiitos :)