tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kevät, kevät, kevät, kevät...

Hirmuisen uupumuksen äärellä iloitsen silti kevään tulosta mielettömästi. Tiedossa olevat kaksi vapaa-päivää tuntuvat valtavan helpottavilta, mutta toisaalta rasittavilta, sillä niin paljon olisi tekemistä, mutta ei voimia.

Reilun viikon olen nukkunut vähintään 10h yöunia, herännyt ja ollut väsynyt. Jopa 14h yöunien jälkeen olen ollut lopen uupunut. Kaikki kotona on jäänyt miehen harteille. Itse olen lähinnä vain raahannut itseni töihin - tehnyt töitä - raahannut itseni kotiin - nukkunut.


Väsymyksen asteesta kertoo aikalailla mielestäni jo tämä kuva. Kaupasta ostetut tulppaanit eivät päässeet edes pussista ulos, saati olohuoneeseen asti. Turhat tulppaanit :(

Siinä se ny on oikiasti!

Sunnuntaina onneksi jaksoin hetken nauttia mielettömän ihanasta kevät-säästä. Pyörään on tehty viimeiset fixailut eli lukkopolkimet ja nousukahvat. Lintunenkin pääsi harjoittelemaan pyöräilemistä, polkea ei osaa, mutta ohjaaminen sujui jo varsin mallikkaasti kun me työnnettiin työntöaisalla pyörää.

Keskittynyt pyöräilijä!

Ja luojan kiitos etten tiennyt sunnuntain iltavuorossa, mitä parempi osuus perheestä tekee "kotona". Olisi voinut työ-ilta tuntua kidutukselta!


Herrasväki kävi nimittäin vähän laavuilemassa mun lempparipaikassa!
Onnellinen olen kuitenkin siitä, että saivat aikaiseksi tehdä jotain kun oli noin hyvä ilma, eivätkä vain möllöttäneet kaksisteen kotona. Ei niilläkään ole mun kanssa helppoa.

Tänään postissa odotti koulutuspäivän jälkeen mieletön yllätys!
Jo aikaisemmin olin saanut Semperiltä sähköpostiin tiedustelun kiinnostaisiko mua näytteet heidän uusista gluteenittomista tuotteista? No miksi ei kiinnostaisi? Vastausmailissa mainitsin kiinnostukseni myös lasten tuotteita kohtaan ja että mielelläni veisin töihinkin näytteitä. Ajattelin, että sieltä tulee jotain pieniä näytepusseja tms.


Lähettivät sitten ison pahvilaatikollisen erilaisia tuotteita, niin gluteenittomia kuin lasten tuotteita. Erityistykkäys tuli ehdottomasti Eco-hedelmäsoseille <3


Töihin pakkasin ison kassillisen kaikkea kivaa, jauhoseosta, mysliä, makaronia, keksejä, valmisruokaa, muffini(?)seosta... Mieletöntä!

Taannoisessa postauksessahan tuskailin työnkuvan laajuutta kodinomaisessa yksikössä. Se käsittää myös sen, että meidän hoitajien tulisi myös osata valmistaa gluteenitonta ruokaa (sekä leivonnaisia) ja se ei aina olekaan niin yksinkertaista. Lisäksi kun samalla pitää huomioida myös erilaiset syömisongelmat (nieleminen, ruuan rakenne jne.) niin välillä saa kyllä pähkäillä, että saisi tarjottavaksi sellaista ruokaa, joka olisi ravinteikasta ja myös HYVÄÄ!


Kotona maisteltiin Omena-Mansikka hedelmäsosetta (Omenasose* 89%, mansikkasose * 11%, happamuudensäätöaine (askorbiinihappo).*Luonnonmukaisesti tuotettuja.), joka on siis luomua. Hyvin maistui murojen seassa (ja ilmankin). Itsehän pakastin syksyllä valtavat määrät hedelmiä ja marjoja pakkaseen. Ei ole tarvinnut paljoa talvella puuromarjoja kaupasta ostella, mutta nämä voisi olla hyviä vaihtoehtoja kesällä rannalle tai välipalaksi reissuun.
Hieman miinusta pakkauksesta (muovi), mutta kaikkea ei voi saada... Toisaalta eivätpähän paina niin kuin lasiset. (Pahvikääre voidaan kierrättää keräyskartonkina ja muoviosat energiajakeena.)

Meillä on muuten kotona ollut pienoinen puurolakko ;( ja muutenkaan ei ole ruoka maistunut Lintuselle ja koska hän on muutenkin pieni niin sitten syödään sitä mikä maistuu.

Ja murothan ne sitten maistuu ja mysli jogurtin tai maidon kanssa.

Ja voi luoja kuinka niissä on sokeria! Jopa 30g sokeria 100grammassa mysliä! Siihen kun lisättäisiin vielä sokerijogurtti (hedelmäpommi-jogurtissa 12g sokeria per 100g eli yhdessä annoksessa 24g!)

Eli 200g jogurttia = 24g sokeria
+
25g mysliä = 7,5g sokeria
= 31,5g sokeria eli
n. 12 sokeripalaa!

Aikamoinen pommi välipalaksi...

Maustamattomalla jogurtilla sokeripalojen määräksi, vähäsokerisen myslin kanssa tulee noin 

200g jogurttia = 9,6g
+
25g mysliä = 1,5g
=11,1g eli
n.4 sokeripalaa

Näissä muuten kannattaa olla tarkkoina ilmoitetaanko esim. myslin ravintoarvot per 100g vai per annos! JA ITSETEHTYmyslihän on tietty parasta, ei sokeria "ollenkaan" :)

Ja ne murot, voi sentään. Mites olisi sokerihuurrutetut suklaamurot? Onneksi SunMurojen 4-viljan rapeatmurot on toistaiseksi kelvanneet ja lähikaupasta löytyneet ja 4-viljan Naturell rengasmurot (näissä tosin sokruja aikas paljon...).

Vieläkin etsinnässä parempia vaihtoehtoja ja sellaisia joita löytyy siis aivan tavallisesta kaupasta...

ps. Kellogs rice crispies 38g/100g ja SunMuro 4-viljan rapeat 7g/100g sokeria!

Ja mitä tää mun sokerikyttäys siis on? No Diabetes-lääkekoulutuksessa päivä siis vietetty :) Ny on hanskassa insuliinit ja muut. Diabetes muuten räjähtää käsiin Suomessa!

250 000 II-tyypin diagnosoitua diabeetikkoa jo nyt SEKÄ 200 000 diagnosoimatonta vielä lisäksi eli yhteensä 450 000 II-tyypin diabetestä sairastavaa on arvioitu olevan. Sekä tietty ne I-tyyppiä sairastavat lisäksi!
Taidanpa miekin käydä sokerirasitustestissä... no huomenna ensin silmälääkärin tutkimuksiin...

3 kommenttia:

 1. Oih, varmasti kiva saada tuollainen määrä tuotteita kokeiluun.

  Tuo sokereiden määrä jogurtissa ja mysleissä on ihan kauhee. Ite ostan joskun Sysmäläisen tilan luomumysliä karpalolla. Rupesin het miettiin kuinka kauheesti siinäkin on sokeria. Avustajalle tutkittavaa siis...

  Valitettavasti tuo diabetes vaan yleistyy koko ajan ja ihmekkös tuo kun ruvetaan tutkailemaan noita kaikenmailman sokeripommeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie oon tehnyt mysliä aika paljon itse, on helppoa ja saa vaihdeltuja makuja. Nyt vaan olen ollut niin väsy ettei ole jaksanut paljon myslejä väännellä. Luomukaan ei aina kerro hyvistä ravintoarvoista.

   Meillä mysliostoksilla haastetta tuo vielä se, että sen pitäisi maultaan sopia kolmelle ja olla kohtalaisen edullista. Seuraavaksi taidan kokeilla Finaxin myslejä jos niissä olis jokin hyvä.

   Diabetes on rankka sairaus. Itselläni on siihen valtavat geenirasitukset, joten eipä tosissaan olisi huono idea taas käydä sokerirasituksessa.

   Ja muuten yli 80cm vyötärönympärys on riskitekijä diabetekselle (metaboliseen oireyhtymään).

   Poista
 2. Riisimuroja huonompaa energianlähdettä saa etsiä...! Puhdas sokeri ehkä ajaa saman asian!

  Niin kauan ku suosituksiin sokeasti luottavalle kansalle kerrotaan, miten hydraatit on niin mahdottoman hyviä, tää valtakunta hukkuu läskiin, insuliiniin ja Lipitoriin. Surkeaa! :(

  VastaaPoista

Kiitos :)