lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kulttuurihoitajia ja yhteisötaiteilua

Tänään törmäsin aivan mahtavaan juttuun hoitoalalla, nimittäin Kulttuurihoitajaan!

Kuva: Kantti.net
Kuvassa:Mari Lindfors, Johanna Sorjonen ja Markus Petsalo

Kulttuurihoitaja on henkilö, jolla on hoitoalan koulutus, mutta myös erilaisia kulttuuritaitoja.
Itse kukin meistä on kokenut, miten hyvää musiikki, teatteri tai taide - ylipäätään kulttuuri voi tehdä. Entä jos kulttuuria viedäänkin osaksi hoito- ja hoivayhteisöjen arkea, osaksi perushoitoa?
– Menen ihmisten luo ja tarjoan taiteen tekemisen ja yhdessä olemisen tapoja. Kuuntelen, mitä yhteisöstä voisi nousta ja kehittelen ihmisten kanssa jotain, joka liittyy taiteeseen, itseilmaisuun ja ajatusten vaihtamiseen. Näin omaa työtään kuvaa avoimia kuvapajoja Kuopion eri kaupunginosissa vetävä yhteisötaiteilija Mari Lindfors.
Markus Petsalo puolestaan tekee työtään kulttuurihoitajana palvelutaloissa ja palvelukeskuksissa. – Olen kiireetön hoitaja. Kohtaamisesta ja läsnäolosta puhutaan paljon, yritän suunnitella työpäiväni niin, että olisi aikaa siihen kiireettömään kohtaamiseen. Kulttuurihoitajana olen se erilainen lähihoitaja, kun rupean laulamaan ja soittamaan ja laulattamaan.
Teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Sorjosen työkaluina vanhusten palvelukeskuksessa ovat olleet kynä ja paperi.  – Pitää olla tuntosarvet herkkinä ja antaa itselleen aikaa kuunnella ja katsella, päästä osaksi ihmisten arkea. Otin muistikirjan ja kynän ja jututin asukkaita. Olin läsnä ja kirjoitin tarinoita ja kohtaamisia ylös. Tajusin, että tämä on tämän yhteisön ja mun juttu. 
– Tavoitteena on, että yhteisöön tulee uusia toimintatapoja ja uusi pohjavire, joka vaikuttaa koko yhteisöön, Sorjonen summaa.
Kuopion kaupungin yhteisötaiteilijat, musiikin, teatterin ja kuvataiteen ammattilaiset, pohtivat kulttuurin ja taiteen merkitystä osana perushoitoa ja hyvinvointia. Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan: kantti.net Voiko kulttuuri hoitaa? (mp3) (Lainaus: kantti.net)
Itse erityisesti arvostan tässä myös sitä hoitoalan ammattiosaamista, sitä että osaa myös hoitajan silmillä ja aisteilla aistia tilanteita.

weheartit

Omassa työssäni olen myös moniosaaja. Ei riitä, että olen hyvä hoitaja vaan minun täytyy osata myös siivouksen salat (eikä pelkkä kotisiivousosaaminen riitäkään!), pyöräytät ohimennen pyykit, olet keittiön kuningatar, leipuri hiiva, käyttelet kätevästi ruuvimeisseliä, näppärästi näpsäiset tukkeutuneen viemärin (tai pöntön) auki. Toki täytyy tuntea tietotekniikkaa ja käytellä kätevästi jos jonkinnäköistä vimpainta. Plussaa on jos taidat ompelun jalon taidon tai parsit sukan reiän umpeen käden käänteessä.

Martat.fi
 Tämä kirja voisi kuulua Lähihoitajan koulutusohjelmaan!

Ai niin! Ja sitten se itse kulttuuri ja se viriketoiminta. Lenkkeilethän totta kai, työnnät pyörätuolia mäkiä ylös ja alas, suvereenisti sutkautat tuolijumpan tai iltapäivätanssit käyntiin. Luikautat virret ja vanhat sävelmät, iskelmääkin ehkä, mutta ei nykymusiikkia, ainakaan vanhusten kanssa ja erinomaistahan on jos vielä säestääkin osaat. Bingon arvontapyörä nopeasti pyörähtää, askartelutuokio on hetkessä kasassa ja täydessä toiminnassa. Pienoisnäytelmän kirjoitat, ohjaat ja esität, olethan hoitaja, kyllä osaat varmasti!

weheartit

Siinä saa laittaa tossua toisen eteen ja aivosolut raksuttaa kun yrität osata kaikkea. Tietenkin jokaisella on omat vahvuutensa, joita käytetään hyödyksi, mutta silti periaatteessa hoitajan tulisi osata tätä kaikkea aikamoisen monessa paikassa.

Välillä mietin olenko hoitaja ollenkaan vai mikä olen kun yli puolet työpäivästäni lähinnä teen aivan muuta työtä kuin HOITAJAN työtä, siis sitä mitä olen opiskellut ammattiin asti.
Useimpina päivinä kaikki tämä on rikkautta työssäni, joskus paineen iskiessä mietin mikä oikein olen ja mitä kaikkea minulta vaaditaan?

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)