lauantai 28. heinäkuuta 2012

Kaupunkiviljelyä

Tämä postaus koskeekin pelkkiä rehuja <3 
Joten jos ne ei kiinnosta niin ei kannata jatkaa pidemmälle ;)

Eilen tuli katsottua erään dokkarisarjan viimeinen osa, ihan sattumalta. Sarjassa on esitelty suurkaupunkien elämää, siis mammuttimaisten miljoonakaupunkien. Tässä viimeisessä osassa kuitenkin puhuttiin paljonkin ruuasta ja sen tuotannosta, sillä jättikaupungit kun tarvitsevat jättimäärän ruokaa. Erityisen kiinnostava osuus oli kuvaus Mexico Cityn vesiviljelystä ja kaupunkiviljelystä mm. hylätyissä halleissa ja varastotiloissa.

Itse kun satun tuota kaupunkiviljelyä harrastamaan ja toivon kovasti sen myös satoa antavan. Näin kesäisin viljely onnistuu kätevästi palstalla ja parvekkeella. Tarkoitus olisi myös keksiä jotain viljelyä myös talvelle sisätiloihin, mutta siitä myöhemmin.

Parvekkeella kaikki kasvavat yllättävän hyvin, paitsi salaatti, jonka kanssa tein sellaisen mokan, että laitoin sen kasvihuoneeseen kasvamaan. Yllättäen salaatti ei kasvakaan lämpimässä vaan viihtyy viileämmässä. Tämä on myös osasyy siihen ettei salaattia voi oikeastaan viljellä sisällä talvisin tai sitten pitää olla kovin viileä kämppä. Jos joku on keksinyt keinon viljellä salaattia talvisin niin otan mielelläni vastaan!


Tomaatit kasvavat mieletöntä vauhtia ja kukkivat kovasti. Pörriäisiä kasvihuoneessa näkyy ja kuuluu olevan, aikamoinen surina käy. Silti olen niin tomaatin kuin kurkunkin kohdalla harrastanut pölyttämistä siveltimen avulla, ihan varmuuden vuoksi. Tomaattissa onkin paljon raakileita ja kurkkuja olemme päässeet jo useamman syömään.
Hieman rupesi pilviset ja harmaat ilmat pelottamaan, että näinköhän tomaateilla kypsymiseen riittää tarpeeksi valoa, joten lisäsin kasvilampun vielä tuonne paistamaan. Kasvihuoneeseenhan tulee sähköt patteria varten ja nyt kun sitä ei tarvita niin käytetäänpä sitä valolle.


Avomaankurkun kukka on yksi kauneimmista kukista. Kuvat eivät ikinä anna sen herkälle värille oikeutta, mutta kukkiessaan kurkku on kasvihuoneen kaunotar. Avomaankurkku viihtyy hyvin myös ylöspäin köynnöstävänä ja kantaa painavat kurkut hyvin kunhan varret on kunnolla tuettu. Parhain kiipeämisalusta olisi jokin verkko, tänä kesänä alustana toimivat pajukepit. Keppeihin kurkkua vain täytyy sitoa toisin kuin verkkoon.Tomaatin kukinta on paljon vaatimattomampi, mutta on siinäkin oma viehätyksensä. Ensi vuonna vain on muistettava laittaa taimet aikaisemmin kasvamaan niin satoakin saisi aiemmin!

 Palsta

Viljelen jyväskylän kaupungin vuokraamaa peltopalstaa aivan keskustan tuntumassa yhdessä appivanhempien kanssa. Palsta-alue onkin oikea keidas kaupungin ytimessä. Peltoa, viljelypalstoja, omenapuutarha, marjapensaat kera järvimaiseman.


Tänä vuonna joutomaapellolle on kylvetty ihanuuksia. Kukkia ja eri viljoja, bongasin ainakin ne neljä yleisintä.


Omalla palstalla kaikki oli niin vihreää ja sinistä :) Ruiskaunokit kukkivat ihanasti. Muutenkin palsta oli nyt hyvinvoivan oloinen.


Kesäkurpitsatkin tuottavat satoa vaatimattomasta koostaan huolimatta. Useampi kesäkurpitsa köllötteli katteen päällä lehtien suojassa. Kuinkahan paljon naapurilla tulee satoa kun sen kurpitsa kasvina on kolme kertaa isompi kuin mun?


Hernekin kukkii ja palkoja löytyy. Kohta pääsee syömään!
 

Eipähän tuosta yleiskuvasta oikein mitään selvää saa kun rikkaruohot rehottavat ja keskipäivän armoton aurinko ylivalottaa. Mutta kasvaa siellä.


Lintusen omassa penkissä kukkivat ruiskaunokit ja muita kukkia on tulossa paljon lisää.


Savimaan yksi hyvä puoli on se, että ainakin tekemistä riittää niin kitkijällä, kaivajalla kuin lapsellakin. Voi että mutalälly on ihanaa!!! Kaivettiin oikein kunnon savipaakkuja mistä pystyi oikein muovailemaankin.


Mitkä kolme viljalajia voit bongata kuvasta?

iive

2 kommenttia:

 1. Vehnä, ohra ja ruis. Mitä voitin?
  T: yks vaan Timolasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän mielen :)
   Miusta siinä on ohra, kaura ja vehnä. Tosin en ole varma kumpi kuvassa on ohra vai ruis. Rukiilla taitaa olla lyhyemmät vihneet(?) eli vasen olis ohra kuiteski?

   Poista

Kiitos :)