sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Nyrölän luontopolku

Ja taas sarjassamme perheemme liikkuu luonnossa. Tällä kertaa todellakin päädyimme tuonne Nyrölän luontopolulle ja onneksi näin kävi, sillä nyt sää suosi meitä ihanasti toisin kuin viimeksi olisi ollut.
Nyrölän luontopolku on rakennettu pääosin kyläläisten talkootyönä ja avattiin vuonna 2004. Luontopolkulenkin pituus on 3,5 km. Vuoden 2008 lopulla valmistui kahden kilometrin pituinen polkuyhteys Kallioplanetaarioon. Luontopolun lähtöpaikka on Nyrölän koulun läheisyydessä, Sikomäentien varrella. Reitti on merkitty keltaisilla heinäseipäillä.
Polun varustusta ovat opastekyltti parkkipaikalla koulun lähellä, infotaulut ja pitkospuut märillä paikoilla. Yhdeksän rastin aiheita ovat mm. paikallinen historia, riistanhoito ja puuopetus. Luontopolulta pääsee vetolossilla (kantavuus 700 kg) Iso-Mustan pikku saareen, jossa on kaksoislaavu, tulisija, hella, huussi ja laituri. Laavuun mahtuu kerralla 10 yöpyjää. (Jyväskylän kaupunki)
Luontopolun kartta

Hmm... ja karttaa luetaan, että tuonnepäin!
No mentiin kuitenkin toiseen suuntaan eli vastapäivään, sillä opastetaulussa luki yksityistilasuus (wtf??? luontopolulla yksityistilaisuus???) ja vastapäivän suuntaan matka laavulle oli lyhyempi ja niin ollen paluumatkakin olisi lyhyempi jos laavulle ei pääsisi kun kääntäisin nenän takaisin kohti autoa ja kotia ja haistattaisin pitkät :D


Opastetaulut oli ainakin selkeät!


Reittiä en nyt kovin selkeäksi sanoisi. Lilluu, lällyy, kyllä on sateet pehmittäneet kaikki polut. Kuivilla kengillä kaikesta huolimatta kotiin asti ja mun kengät kastuu tosi helposti.


Pitkospuilla, siis nyt tosiaan sellaisilla ihan oikeilla halkaistuilla tukeilla, vastaan tuli kaksi sisiliskoa.


Saareen ja laavupaikalle mentiin hienolla lossilla! Aivan mahtava vekotin ja niin kevyt!


Saaren laavulla ja nuotiopaikalla oli paljon porukkaa, ei viitsinyt hirveästi kuvailla. Molemmat laavut olivat saaneet yöpyjät. Me vain paistettiin makkarat, nautittiin ja lähdettiin.Todistettavasti joku oli päässyt tuonne rattaiden kanssa. En kyllä ymmärrä miten??? Helpompi olisi ollut kantaa vaikka harteilla. Sen verran vaikeakuntoista maastoa oli aina välillä.


Parhaimmillaan suomaaston ja pitkospuiden lisäksi luontopolku näytti tältä.


Vanhalla pellolla ja rinteellä heinät ylsivät korkealle. Sitkeä tyttö jaksoi melkein loppuun asti noin pienelle suhteellisen vaikeakulkuista maastoa (ja ylämäkeen), viimeisen kilometrin kannoin harteilla.
 

Pahimmillaan polku näytti tältä :(


Viimeisiä mehuja irti ja kunnon juoksuspurtit!


Lintunen harteilla juoksin auringonlaskuun <3

Itse kokemuksena voisin tuumata koko perheen puolesta, että Nyrölän luontopolun laavu-saari on mahtava paikka! Samoin suo-alue pitkospuineen kaikkineen. Itse luontopolun ympäristö ei ollut mitenkään erikoista. Hakkuualueet olivat pilanneet maisemia kovastikin. Muutamia kauniita metsäalueita kuljimme läpi, satumetsää, niistä nautin.

Kannattaako mennä? 
-Kannattaa, varsinkin laavulle ja kyllä sen luontopolunkin kulkee. Garminin mukaan kilometrejä kertyi 3,8km. Välillä reitti kulkee tietä pitkin, välillä se on vaikea(hko)kulkuinen polku. Normaali aikuiselle ihan kevyestikin kuljettava.
Kiitos vaan kaikille ahkeroijille, jotka pitävät paikkaa kunnossa (ja ovat sen rakentaneet) vapaa-ehtoisvoimin!

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)