tiistai 17. heinäkuuta 2012

Seitsemän kukkulan luontopolku

Suunnitelmana oli tänään lähteä viimeinkin katsomaan kehuttua Nyrölän luontopolkua. Kotona sää oli pilvinen, mutta lämmin (19 astetta) eikä koko päivänä ollut satanut.
Kun suuntasimme kohti Jyväskylää, tummat pilvet tulivat vastaan, niin ja tietenkin se vesisade. Varusteet olivat täysin sopimattomat moiseen keliin ja vaikka retkieväitä ostaessa ostimme myös kertis-sadetakit niin siltikin Nyrölään saapuessame vettä tuli taivaalta niin rattoisan valtavasti, että päätimme ajaa kotiin (otti päähän). Kotimatka kulki kuitenkin Tikkakosken kautta ja tajusin sielläkin olevan luontopolun eikä Tikiksellä satanut laisinkaan. Niinpä kurvasimme Seitsemän kukkulan luontopolulle.

Polku sijaitsee Seitsemän kukkulan ulkoilumaastossa Tikkakosken taajaman luoteislaidalla. Alueen opastuspiste ja luontopolun lähtöpaikka ovat länsirannan varuskunta-alueelle vievän Luonetjärventien alkupäässä. Samassa maastossa on myös kuntopolun/valaistun ladun verkosto.
Maasto on pääosin helppokulkuista loivasti kumpuilevaa harjumännikköä. Pienpiirteisen korkeusvaihtelun ansiosta alueelle on muodostunut siinä määrin elinympäristöjen ja kasvipeitteen vaihtelua, että polun 19 rastilla on mahdollisuus kertoa monipuolisesti mm. maaperästä, pienvesistä, luontotyypeistä, puulajeista ja muista kasveista ja eläimistä.
Polkulenkki on runsaan kolmen kilometrin mittainen. Kuivan hiekkakankaan muutamien suomaastojen kohdalla polku on varustettu pitkospuin, joten kuivalla kelillä lenkki on sopivinta kiertää kevyissä ulkoilujalkineissa. Kulje pitkospuilla varovasti. Rastien numerointi sekä kulkijaa opastavat maalimerkinnät ja viitat johdattavat kulkemaan polun myötäpäivään.
Luontopolun kartta
 Mustikoita evääksi

Maasto tuolla oli yleisesti hyvin kaunista, siistiä ja helppokulkuista. Luontopolulla ei näin ollut, sillä polku oli osittain kasvanut umpeen, sen poikki oli kaatunut puita (runsaastikin) ja pitkospuut olivat aikalailla veden valtaamat. Kuljettuamme luontopolkua reilun kilometrin verran, päätimme siirtyä täysin lenkkipoluille.

 Suolla

 Luontopolun rehevämpää osaa.

 Lintunen tutkii jäkälää (ja etanaa)
Kumpihan oli mielenkiintoisempaa?

Mäntymetsä-tytölle mieluinen paikka.


Vaikka luontopolku olikin kumisaapas ja viidakkoveitsi-kunnossa, niin ulkoilualueena Seitsemän kukkulan ulkoilumaasto on lenkin arvoinen paikka.

iive

Lähde: Jyväskylän luontopolut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)