maanantai 13. elokuuta 2012

Kehon huolto

Kun äkkinäinen sohvaperuna ryhtyy harrastamaan liikuntaa tulisi kehon huolto myös muistaa. Parempaan kuntoon ei tulla vain kropalta vaatimalla, piiskaamalla ja treenaamalla. Ottamisen ja vaatimisen lisäksi on annettava ja kuunneltava mitä keho sanoo.
Ja vaikka omista sohvaperuna ajoista alkaa olla jo aika pitkä aika (herranjee, kohta kolme vuotta!) on kehon huolto ollut tärkeä osa projektia koko ajan, varsinkin itsetoteutettuna. Hieronta ja fysioterapia kuuluvat myös kehon huoltoon, niissä meinaan laistaa, sillä minulle on käsittämättömän vaikea varailla aikoja yhtään mihinkään. Mikä lienee siinä sitten niin vaikeaa?

Tänään kävin kuitenkin hierojalla hermoratahieronnan ja tavallisen hieronnan yhdistelmässä. Ja voi että kun se oli taas niin ihanan kipeää. Toisaalta en uskalla edes ajatella miltä tuntuu seuraava hierontakerta, sillä silloin avataan jalat ja niitten käsittely on minulle aina hyvin kivuliasta.

Tämän hieronnan lisäksi tulevaisuudessa tulee olemaan aikalailla fysioterapian käyntejä, sillä sain työterveyslääkäriltä lähetteen fysikaaliseen hoitoon. 15 kertaa hierontaa, ohjausta, jumppausta, manipulaatiota... mitä ne nyt sitten siellä keksiikään minulle tehdä. Odotan näitä käyntejä kyllä kovasti ja odotan myös tuloksia, tosin ihme olisi jos ei jotain tuloksia tulisi, sillä vaikka HeiaHeian merkinnöistä varmaankin puolet ovat venyttelyä niin olen silti niin jumissa. Itseasiassa olen niin jumissa ettei venyttelystä juurikaan ole hyötyä tai ainakaan mitään edistymistä ei pelkällä venyttelyllä saa.

Tänäänkin on siis tiedossa kehonhuoltopäivä, sillä hermoratahieronnan jälkeen ei suositella tehtävän mitään urheilusuorituksia. Ulkoilemaan mennään siis varmaankin koko perheen voimin.

Miksi kehon huolto?
Kehon huolto ja palautuminen

Hyvä harjoittelukokonaisuus edellyttää sopivaa kuormituksen ja levon suhdetta. Harjoitus kuormittaa, lepo kehittää.

Hyvä harjoitus on ennalta suunniteltu. Kun palautuminenkin on suunniteltu, harjoittelukokonaisuus on kehittävä. Palautumisen tukitoimiin tarvitaan suunnitelmallisuutta.

Hyvään harjoitukseen kuuluu suunniteltu loppujäähdyttely. Huolellinen loppujäähdyttely käynnistää palautumisen välittömästi.

Unta, unta ja unta. Unen merkitystä palautumiseen ei voi liioitella. (lainaus:finnhockey.fi)
 Omat keinot kehon huoltoon ja palautumiseen
Vuorokausirytmistä huolehtiminen (vuorotyön haasteet!)
Riittävä lepo ja uni
Venyttely
Jooga
Rentoutumisharjoitukset
Foam Roller-harjoitukset
Pilates-harjoitukset
Kevyt ulkoliikunta ilman liikunnallisia tavoitteita
Tärkeiden vitamiinien, hivenaineiden, mineraalien, hyvien rasvojen saaminen ja muutenkin tasapainoisesta ruokavaliosta huolehtiminen laihduttamisesta huolimatta.
Hieronta
Fysioterapia

iive

ps. Käykääpä kurkkaamassa Pöperöproffan eli Patrik Borgin ajatuksia proteiinipatukoista!

2 kommenttia:

 1. Mulleko sä tämän kirjoitit? :D Nimim. niin mikä kehonhuolto? Ainakin viime viikolla sain kolme kehonhuoltokertaa kasaan ja huomenna hierojalle. On kyllä todella tärkeä aihe, mutta en tiedä kuinka en ole siitä oikein piitannut. Nyt vasta alkaa todella tuntua, että pitää pitää huoli itsestä muutenkin kuin hyvällä kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   No onhan sun mietteet auttaneet vähän muakin miettimään. Itsellä on tosiaan sellainen ongelma, että jumiudun vaikka mitä tekisin tai siis teen kaikkea muuta kuin käyn hoidoissa. Nyt sit hoidot kehiin niin eiköhän sitä kohta taas venytä ja jakseta.

   Poista

Kiitos :)