perjantai 24. elokuuta 2012

Ravitsemusterapeutille

Muutaman blogaajan teksteissä on vilahtanut käynti ravitsemusterapeutilla ja monesti olen ollut huomaavinani kovinkin vaisua viestintää aiheesta. Tulevaa ammattia miettiessä olenkin tuumaillut miksi useat henkilöt kokevat ravitsemusterapeutin käynnit niin, ettei niistä ole juurikaan hyötyä. (Vaikka suuntaankin ravitsemustieteiden alalle, niin en suinkaan ole varma, että ryhtyisin ravitsemusterapeutiksi.)
Kuitenkin mietityttää miksi ihmiset kokevat pettyneensä? Onko ketään joka olisi hyötynyt käynnistä? Minkälaisia odotuksia on ollut tai olisi jos kävisit ravitsemusterapeutin vastaanotolla? Vastasiko käynti odotuksiasi?
Laillistetut ravitsemusterapeutit ovat terveydenhuollon ainoa ammattiryhmä, jolla on ravitsemushoitoon ja -terapiaan erikoistunut ylempi yliopistokoulutus.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsee:
- terveyskeskuksessa lääkärin tai hoitajan lähetteellä ravitsemuksen erityisosaamista vaativissa tilanteissa
- erikoissairaanhoidossa sairaaloiden osastojen ja poliklinikoiden lääkärin lähetteellä
- työterveyshuollossa työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähetteellä
- yksityiselle ravitsemusterapeutille pääset varaamalla itse ajan lääkäriasemien ajanvarauksesta. (Lainaus: http://www.rty.fi/jasenet.php)


Laihduttajien ravitsemusongelmissahan usein syynä ovat tunneperäiset seikat. Pitäisikö ravitsemusterapeutin käynti olla myös terapiaa eikä pelkkää ravitsemustietoutta? Vai onko joku saanut myös ihan terapiaakin, ohjeita tunteiden käsittelyyn?

Näitä mietin nyt.
iive

6 kommenttia:

 1. Itse kävin keväällä hakemassa vähän lisäpotkua tähän projektiin ravitsemusterapeutin luota. Valitettavasti kokemus tosiaan jäi vähän vaisuksi, koska tuntui, että minä vain lätisin eikä terapeutti edes yrittänyt ottaa selvää miksi projekti mahtaa junnaa tai mikä on oikeastaan pielessä. Lopulta sain vain taputuksen olalle, että "Kyllä se siitä kun jatkat samaan malliin!" Jokseenkin turhauttavaa. Olisin kaivannut jotain konkreettista käynnistä, jotain... mitä vaan. Tsemppiä saan täältä blogin kautta, mutta sillä kertaa olisin kaivannut ammattilaisen apua. En tietenkään odottanut, että hänellä olisi ollut maaginen vastaus ja ratkaisu painonpudotusongelmiin, mutta jotakin suuntaa-antavaa edes. Taisin olla silloin vielä flunssassa, joten en muista tarkkaan mitä tapaamisessa puhuttiin. Muistan vain, että itse puhuin paljon kun terapeutti ei itse juuri kysellyt mitään, ja että lähdin vähän pettyneenä tapaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut useita vastaavia kokemuksia ja mietin kyllä tosissaan, että missä ne hyvät kokemukset ovat?
   Tiedän ammatin puolesta, että kunnallisen ravitsemusterapeutit ovat hyvinkin kiireisiä (urautuneita?) eikä heillä välttämättä ole kovinkaan tuoretta materiaalia asiakaskäytössä. Hieman ihmetyttää kun esim. esitekuvat diabeetikolle ovat jostain 90-luvun alusta. Vähän tuoreemmat matskut voisi innostuttaa asiakkaitakin enemmän. Mutta tuo nyt ei tosiaankaan ole terapeutin vika.
   Mutta toisaalta kuunteleminen ja _oikea_ kiinnostuminen asiakkaasta ei maksa mitään.

   Pitäisköhän ihan mielenkiinnosta maksaa itsensä yksityiselle terapeutille? :)

   Poista
 2. Mun angsti ravitsemusterapeutteja kohtaan on lievittynyt hurjasti sen jälkeen, kun tutustuin Patrik Borgin blogiin ja kirjoihin. Aiemmin olin myös sitä mieltä, että "laihduttajien ravitsemusongelmissahan syynä ovat usein tunneperäiset seikat". Enää en ole siitä(kään) niin varma :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patrik onkin niin ihana :)
   Itse kyllä uskon tunneseikkoihin vahvasti, mutta niitä on todellakin paljon helpompi hallita kun on perusasiat ravitsemuksessa kunnossa! Tästä seikasta Patrik on mielestäni pitänyt ihanasti meteliä :)
   Kiitos Anonyymi kommentistasi!

   Poista

Kiitos :)