lauantai 10. marraskuuta 2012

Tasatahti

Porin juoksukoulua harrasteltu tämä viikko ja tänään tunti Zumbaa. Ei sen kummempaa. Molemmat tuntuu hyvälle, niin juoksu kuin Zumbakin. Töissä parisen iltaa kipittelin uusilla työkengillä ja muistin laittaa tukisukat (hyi kuinka ällön kuuloista, mutta onneksi mun sukat on mustat...) jalkaan. Ei ollut niin väsyneet jalat kuin normaalisti. Joskus mittasin iltavuoron askeleet mittarilla ja tuli jotain yli 10 000 askelta ~8h aikana. Kannattaa muuten tsekata Terveyskirjaston artikkeli Jalkaterveys osana työterveyshuoltoa. Oikein hirvittää kun ihmiset vetävät crocs-kopioissa pitkin päivää. Voihan ne tietysti sopiakin jollekin, mutta useimmille ei vaikka se ei heti siltä tuntuisikaan.

Kuva via weheartit
Fyysinen toimintakyky ja kuormittuminen
Työasennot, -liikkeet, voimankäyttö ja työtavat kuormittavat liikuntaelimiä monilla eri tavoilla. Kuormitus voi olla tilanteen ja työntekijän kannalta sopiva, tai se voi haitata työntekijän terveyttä.

Tavallisimpia työn fyysisiä kuormitustekijöitä ovat

 • ruumiillisesti raskas työ,
 • taakkojen käsittely,
 • staattiset tai hankalat työasennot (esim. kumarassa työskentely),
 • jatkuva paikallaan istuminen,
 • käsien voiman käyttö ja
 • toistotyö.
Raskas, dynaaminen suurilla lihasryhmillä tehtävä lihastyö, jossa tarvitaan energiaa liikuttamaan oman kehon painoa, kuormittaa erityisesti verenkiertoelimistöä. Taakkoja käsiteltäessä, kuten nostamisen, kantamisen, työntämisen ja vetämisen yhteydessä, suuret lihasryhmät toimivat sekä dynaamisesti että staattisesti. Työkuormitus kohdistuu sekä verenkiertoelimistöön että liikuntaelimiin, erityisesti selkään.

Suurten lihasryhmien dynaamista ja staattista työtä tarvitaan

 • maa- ja metsätaloudessa, 
 • rakennustöissä, 
 • kuljetustehtävissä, 
 • hoito- ja hoiva-alalla sekä 
 • satunnaisesti erityisammateissa, kuten palomiehen ja poliisin työssä.
 
Meillä hoitotyössä kroppa rasittuu aikalailla. Istumaan ei tosiaankaan joudu (siksi tuo kohta yliviivattuna) tai jouda. Onneksi on hyvä työpaikka niin aikaa asiakkaalle on. Voisihan sitä tehdä tietenkin hirveällä kiireellä ja hosumisella hommat, sitten kerkeäisi istuskelemaankin. Ei vain sovi ihan mun moraalille.

Kuva via weheartit
Zumbassa oli ihanaa kun on käynyt siellä nyt vähän useammin niin on jo tuttuja biisejä ja muistaa askeleet. Ihana vaan antaa mennä ilman, että joutuu miettimään koko ajan. Rento liikkuminen tuntuu hyvälle, tosin juostessa ja Zumbassa kyllä sykkeet nousee aikalailla korkeiksi, silti se tuntuu rennolta.

Hyvää isänpäivää kaikille isille!
Me syödään ainakin mustikkapiirakkaa :)

iive

2 kommenttia:

 1. Tukisukat oikeesti kuulostaa ihan hirveeltä vaikka ne ei sitä missään nimessä oo. =)

  Minä näen työssäni paljon eri kauppojen henkilökuntaa ja suurimmalla osalla ei oo oikeita työkenkiä jalassa. Usein on jotkut lenkkarit tai urheilusandaalit tai ne muoviset kopiot. Tai jotkut kangastossut. Ihan käsittämätöntä mun mielestä.

  Ittelle ei tulis mieleenkään olla ilman kunnollisia työjalkineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisellä tosiaankin tulee niin paljon askelia töissä, että kyllä ne huonot kengät huomaa heti. Toisaalta mulla on niin krantut jalatkin että vetävät herneen nenään milloin mistäkin :P

   Poista

Kiitos :)