keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Virvoitusjuomakoukku

Tänään on uutisoitu raflaavasti kuinka kolajuomien suuri (jättimäinen) kulutus koitui perheenäidin kuolemaksi. Keskustelupalstoilla puhutaan virvoitusjuomakoukusta, mutta mitä löytää kun etsii tietoa virvoitusjuomien haitoista ja virvoitusjuomista yleensä?
Virvoitusjuomat keksittiin jo kauan kauan sitten. Wikipedian mukaan limonaadin juuret juontavat 1500 –luvun Ranskaan. Pariisissa vuonna 1676 perustettiin firma nimeltä Compagnie de Limonadiers, joka sai monopolin myydä juomaa.  Coca-cola taas keksittiin vuonna 1886 ja Suomeen se saapui Helsingin olympialaisten aikaan 1952.

Virvoitus- ja mehujuomat ovat seoksia vedestä, sokerista/makeutusaineesta, eri makuaineista ja hapoista. Energiajuomat sisältävät näiden lisäksi piristäviä ainesosia kuten kofeiinia.
Virvoitusjuomien vaikutus terveyteen
 • Sisältävät runsaasti energiaa tai makeutusaineita (joista uusimpien tutkimusten mukaan on myös haittoja). Runsas sokerin käyttö lihottaa.
 • Hapot happamoittavat juoman, joka tekee siitä hampaille erittäin haitallista.
  • Happohyökkäykset kuluttavat ja liuottavat hammaskiillettä
  • Aiheuttavat reikiintymistä
 • Pelkkä hiilihappo ei ole haitallista hampaille eli tavallinen kivennäisvesi on turvallista juotavaa, jos siihen EI OLE lisätty hapanta ainesosaa.
 • Kohtuullisesti käytettyinä energiajuomien ei uskota aiheuttavan vakavia haittoja. Koska kofeiinin, tauriinin ja alkoholin yhteisvaikutuksia ei ole ihmisillä tutkittu, on kuitenkin syytä välttää energiajuomien runsasta nauttimista (useita annoksia) erityisesti yhdessä alkoholin kanssa ja runsasta nestehukkaa aiheuttavien urheilusuoritusten yhteydessä. (Lainaus: Terveyskirjasto: Energiajuomat)
  • Kohtuus tarkoittaa, että tölkissä mainittua suurinta vuorokautista käyttömäärää ei ylitetä. Liiallisen käytön haittavaikutukset ovat ahdistuneisuus, jännittyneisyys, unettomuus ja kofeiinin sietokyvyn lisääntyminen / kofeiiniriippuvuus.
  • Lisäksi energiajuomilla on samat haitat kuin muillakin happamilla virvoitusjuomilla. 
2dl kahvia sisältää 100mg kofeiinia
2dl energiajuomaa sisältää 64mg kofeiinia
2dl kolajuomaa sisältää 26mg kofeiinia 

Suun terveyttä koskevia vaikutuksia löytyi runsaasti. Muita haittavaikutuksia ja terveysriskejä koskevia luotettavia lähteitä löytyikin jo niukasti ja paljon hankalammin. Onko totuus riskeistä vaiettu vai eivätkö ne ole merkittäviä?

Ainakin ylipainoon ja lihomiseen löytyi kuitenkin pienen kaivelun jälkeen tutkimustietoa kuten
Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien tiheä ja lisääntyvä käyttö lapsuudesta aikuisuuteen oli yhteydessä painoindeksiin ja ylipainoisuuteen naisilla. (THL julkaisu - Lasten lihavuuden yleisyys ja taustatekijät)

Amerikkalaisen kuluttajansuojajärjestö The Center for Science in the Public Interestin (CSPI) mukaan Yksikin ylimääräinen sokerijuoma-annos päivittäin lisää lapsille 60 prosentin riskiä ylipainon kertymiseen, järjestö sanoo. 1-2 päivittäin nautittu sokerinen juoma lisää 27 prosentilla riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Suomalaisen Terveyskirjaston artikkelissa Painonhallinta - vesi ja muut juomat sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki kirjoittaa näin:
Vesi on painonhallitsijan uskollinen liittolainen, koska se ei sisällä energiaa. Vettä voi rauhassa juoda täysin vapaasti.
Vaikuttaako vesi ruokahaluun? Ei vaikuta lainkaan, se ei siis lisää kylläisyyttä. On tehty paljon kokeita, joissa henkilöt nauttivat vettä lasin tai kaksi ennen ateriaa tai sen aikana. Toisella kerralla henkilöt nauttivat saman aterian ilman vettä. Syöty ruokamäärä ja kalorimäärä ovat täsmälleen samat molemmilla kerroilla. Vesi ei vähennä lainkaan syömisen määrää.
Kaikki vesimäiset juomat käyttäytyvät mahassa samalla tavalla kuin vesi. Ne menevät läpi eivätkä lisää kylläisyyttä. Juomissa oleva sokeri ei lainkaan muuta tilannetta.
Eräässä kokeessa joukko miehiä söi aterioita seisovasta pöydästä ruokahalunsa mukaan ja ruuasta saadut kalorit mitattiin. Ennen syömistä tai sen aikana he joivat yhdellä aterialla vettä ja seuraavalla aterialla sokeripitoista virvoitusjuomaa Ruokaa syötiin kummallakin kerralla täsmälleen sama määrä. Virvoitusjuomaa käytettäessä energiaa tuli yhteensä enemmän, sillä juoman sisältämät kalorit tulivat ruokakaloreiden lisäksi.
Tulos on varmistettu kymmenissä tutkimuksissa. Sokeripitoiset virvoitusjuomat lisäävät aina päivän mittaan saatuja kaloreita. Koska ne eivät lisää kylläisyyttä, päivän mittaan syödään yhtä paljon kuin syötäisiin ilman juomia. Puolen litran virvoitusjuomapullossa on viisikymmentä grammaa sokeria ja 200 kilokaloria. Puolentoista litran pullossa kolme kertaa enemmän.
Samaisessa Terveyskirjaston artikkelissa sen kirjoittanut sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki  kuitenkin suosittelee käyttämään light-virvoitusjuomia sokerillisten sijaan ja kirjoittaa mm. aspartaami-myytistä näin:
Makeutusaineiden myrkyllisyydestä liikkuu sitkeitä huhuja. Internetissä kerrotaan kauhujuttuja etenkin aspartaamista. Tosiasiassa niiden turvallisuus on varmistettu perusteellisin kokein ja tutkimuksin. Elintarviketurvallisuusviraston (www.evira.fi) sivut antavat tietoa aiheesta. Aspartaamilla makeutettua virvoitusjuomaa voi nauttia turvallisesti neljä litraa päivässä.
Janojuomana ja pöytäjuomanakin vesi on mainio vaihtoehto. Jos ei halua luopua makeista juomista, painonhallitsijan vaihtoehto on kevytlimu.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen uusimman tutkimuksen mukaan Aspartaami on turvallista kun sitä käytetään raja-arvojen mukaan. Tästä tutkimuksesta kirjoittaa kattavasti mm. Pronutritionist- blogissaan Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. 


Löytynyt on siis hampaille ja suun terveydelle aiheutuvat riskit, ylipainon riski ja sitä myöten tietenkin ylipainon tuomat riskit. Aspartaamin ja muiden keinomakeuttajien riskit ovat itselleni edelleen epäselviä. (Mitä uskoa?)
Mutta ainakin energiajuomissa ja kolajuomissa voi olla lisäksi kofeiiniriippuvuuden riski, mutta entäs muu riippuvuus?

Virvoitusjuomariippuvuudesta en löytänyt yhtään luotettavaa kirjoitusta, mutta virvoitusjuomariippuvaisia löysin satoja. Jo yksistään omista tuttavistani voin jo luetella koko lailla suuren joukon henkilöitä, jotka sanovat itseään riippuvaisiksi virvoitusjuomista.

Runsaasti käytettynä virvoitusjuomat, erityisesti energiajuomat, ovat iso terveysriski. Oli sitä todettua riippuvuutta tai ei.
Joten seuraavan kerran kaupassa virvoitusjuomahyllyn ääressä, mieti kaksi kertaa miksi ostat värjättyä vettä joka on sinulle vaaraksi?

4 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Toisaalta aion kyllä edelleenkin silloin tällöin ostaa limpparia herkuksi, mutta jos sitä on pakko saada joka päivä, niin hälytyskellojen pitäisi soida, että kaikki ei ole kunnossa. Kemia ei ole koskaan ollut suosikkiaineeni koulussa, joten olen ollut varma, että pelkkä hiilihappo on haitaksi hampaille. Voin siis jatkossa juoda hyvällä omallatunnolla hiilihapotettua vettä, kun se maistuu minulle paremmin kuin normivesi.

  Vaikka on aihetta vain ohuesti sivuavaa, mutta olen joka kerta järkyttynyt ihmisten tyhmyydestä: "en tiennyt, että 10 litraa limsaa päivässä on epäterveellistä". Jos tällaiset ihmiset lisääntyvät, niin ihmiskunta on tuhonoma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellähän se kohtuus juuri luuraa, mutta kuten jossain artikkelissa myös sanottiin niin ihminen on taitava kehittämään riippuvuuksia mihin tahansa, jopa limppariin.
   Itse olen juonut limpparia yhdessä vaiheessa useita litroja päivässä ja lisäksi vielä energiajuomia. Tiedä sitten mitä niillä yritin korvata.

   Itsellekin tuli yllätyksenä tuo pelkän hiilihapon turvallisuus. SodaStreamer-laitteen omistajana tuo tieto oli kyllä tervetullut. Tilannehan muuttuu sitten kun jotain makua isketään tuohon sekaan, esim. sitruunaa.

   Mutta onneksi aina hieman voi limpskaakin juoda, joskus :) Vielä kun tuosta aspartaami asiasta pääsisi selvyyteen...

   Poista
 2. Mä olen ollut siinä tiedossa että aspartamaani on myrkkyä, ja koukuttavaa sellaista..tää ihan omasta kokemasta siis vain. Olen kolmatta viikkoa PepsiMax- paastolla. Kummasti helpottaa tuo himotus kun pyrkii juomaa sen terveellisen, elimistön tarvitseman määrän normi vettä päivän mittaan. Ei nimittäin kauheesti enää PepsiMaxia mahtuisikaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselle myös tuo aspartaami asia on probleemi. Ei oikein tiedä mitä uskoa. Niin monelta taholta tulee täysin ristiriitaista tietoa. Mutta koska en tarvitse aspartaamia mihinkään niin eipä sitä tarvitse syödäkään tai juoda :)

   Poista

Kiitos :)