torstai 23. toukokuuta 2013

Jalkateräjumppaa

Kuten ammoisina aikoina selkäni kanssa, lääkärit määräsivät vain särkylääkekuureja, joitakin venyttelyohjeita ja lihasrelaksanttitabletteja. Eihän se selkä siitä mihinkään parantunut kunnes tapasin fysioterapeutin, joka oikeasti katsoi mikä selässäni on vikana ja mitä sille pitäisi tehdä. Ikinä minulla ei ole ollut yhtä kivutonta selkää kuin nykyään!

Jalkateränikin ovat valitettavasti vihoitelleet aika ajoin erityisesti raskauden jälkeen. Raskaus ja ylipaino aiheuttivat sen, että jalkani ylipronatoivat eli

Pronaatiossa (oikealla) nilkka kallistuu sisäänpäin ja supinaatiossa (vasemmalla) ulospäin. Normaalisti nilkka on pystysuorassa (keskellä). (Kuvan ja tekstin lähde: Terveyskirjasto)
Ylipronaatio venyttää jalkaterän sekä säären ja pohkeen alueen pehmytkudoksia; nivelsiteitä, jänteitä ja lihaksia. Pitkään jatkuessaan se voi johtaa jalkaterän luisen rakenteen muutoksiin. Koska alaraajojen linjaus muuttuu, liiketjun vaikutukset jatkuvat polviin, lonkkiin ja selkärankaan (ks. «Alaraajojen linjaus»3). Pihtipolvet voivat olla ylipronaation aiheuttaja tai sen seuraus. Linjausmuutos ja jalkaterät ulospäin kävely johtavat vaivaisenluun kehittymiseen, päkiän levenemiseen ja jalkapohjan jännekalvon (plantaarifaskia) kiputiloihin.
Pehmytkudosten venyminen ja nivelten muuttunut kuormitus aiheuttavat liikkumisen aikana väsymistä ja kipuja. Kävely hidastuu ja muuttuu kömpelöksi. Kengät painuvat linttaan sisäänpäin ja kuluvat nopeasti. (Lainaus: Terveyskirjasto - Ylipronaatio syy vai seuraus)

Tätä vaivaani on hoidettu käytännössä taas särkylääkekuurein, pohjallisten avulla ja kärsimällä. Kukaan ei koskaan ole sanonut minulle, että tälle voisi tehdä jotain ihan itse. Vaikka niin kuin jumpata. On vaan tuumailtu ettei kaikkia ole tarkoitettu juoksemaan jne.

Nyt itse tilanteeseen tuskastuneena tongin Terveyskirjaston ihmeellistä maailmaa ja ryhdyn koostamaan itselleni jalkateräjumppaa! Ohjeita erilaisiin jalkaterän jumppaohjeisiin löytyy mm. Säären lihasten harjoitteita- ja  Jalkaterän perusharjotteita-artikkeleista sekä mainiosta Rouva kuulasen blogista ja lisäksi hyvät ohjeet löytyvät myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin potilasohjeesta, joka on kivasti laitettu nettiin :)

Joten eikun jumppaamaan!

iive

ps. katsoin eilen uusimman Kaappaus keittiössä jakson. Ajattelin ensin, että voi ei kun näin mitä perhe söi eli ei koskaan kasviksia ja mitkä asenteet olivat. Mutta jakso olikin mainio! Oli mieletöntä katsoa kuinka porukka oikeasti innostui kasviksista ja kuinka iso mies pystyi kasvamaan ja muuttamaan mielipiteitään. Se oli oikeasti hatunnoston arvoinen suositus!

Nuo Kaappaus keittiössä jaksot ovat muutenkin innostaneet paljon keittiön saralla ja omia viljelyitä suunnitellessa. Suosittelen ehdottomasti! Ja pelkällä ruokavaliolla voi muuten tiputtaa sen 10kg vuodessa jos sen tekee oikein, sori vaan. Tehty on!

Ja kohta alkaa taas Biggest Loser <3 Ohjelma jota voin aina kritisoida ja haukkua, mutta joka on niiiiiin inspiroiva silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)