maanantai 23. joulukuuta 2013

Onko jouluruokien vaikeus vain harhaa?

Näin vältät joulustressin, näin pelastut keittiökaaokselta, näin joulusta tulee vaivaton! -mainokset lupaavat. Joo, kyllä vissiin.

Eilen porkkanoita ja lanttuja kuoriessani mietin miksi vouhotetaan jouluruokien suuritöisyydestä, -kun ne laatikotkin on niin raskaita tehdä --> ostetaan valmista.
Erään lanttulaatikon tuotesisältö:
Ainesosat: Lanttu, siirappi, mannasuurimo, korppujauho (vehnä), kasvimargariini (osittain kovetettu kasvirasva, aromi), rasvaton maitojauhe, muunnettu maissitärkkelys, suola, valkopippuri. Suolapitoisuus 1,0 %. Sisältää vehnää ja maitoa.
Hmm... no ei nyt ihan just sitä mitä haluaisin syödä.
Jotenkin omassakin päässä kaikuu myös nuo kiireet ja kauhea ruuan vääntäminen. On se vaan kumma homma, kun a)tykkään ruuan laitosta ja b)noiden laatikoiden tekemiseenkin menee aktiivista aikaa aivan yhtä paljon kuin normaalinkin ruuan laittoon. Tekisinhän minä ruokaa muutenkin joka päivä.

Joulukiire on toisaalta median luoma harha, joka leviää internetin välityksellä ja mainostajat pommittavat jokaisella nettisivulla apuja tähän vaivaan täsmätuotteillaan. Toisaalta media luo myös paineita täydellisestä joulusta, jolloin täytyy olla tarjolla vähän yhtä sun toista. Onko pakko syödä ne kaikki herkut juuri sinä yhtenä päivänä? Onko yhden ihmisen pakko tehdä ne kaikki ruuat juuri sinä yhtenä päivänä koko suvulle?

Toisaalta yhä enenevissä määrin ihmiset ovat unohtaneet kuinka tehdään ruokaa niinkin hankalista aineksista kuin porkkana tai lanttu. Ei ole valmiita mausteita, marinaadeja tai muitakaan mömmöjä. Pitäisi osata kuoriakin se porkkana ja keittää se! Lanttu saattaakin olla jo astetta haastavampi homma. Onneksi kaupan juurestiskissä kätevästi lukee lanttu ettei nyt vaan vahingossa osta naurista tai bataattia :) No, joo. Ehkä vähän kärjistettyä.

Mutta hei, eikö jouluna olisikin juuri aikaa ja rakkautta tehdä niitä ruokia ihan itse? Kun kerran on juhlapäivä. Ja juu, olen töissä jouluna, en vapaalla ja silti näen ehkä vähän sitä vaivaa.

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)