sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Onko lihavuus väärin?

Yhä enemmän ja enemmän maapallomme kantaa ylipainoisia ihmisiä. Osa ihmisistä ovat päätyneet lihavuusloukkuun siksi ettei heillä ole tietoa, taitoa, aikaa tai saati rahaa tehdä terveellisempiä valintoja vaan he ovat päätyneet pikaruokaloiden orjiksi. Heillä on valitettavan vähän mahdollisuuksia edes muuttaa elämäänsä.
On paljon myös ihmisiä jotka suorastaan rääkkäävät kehoaan oman psyykkisen tilanteensa vuoksi. Voisi kai sanoa että jokainen sivistysvaltiossa elävä ylipainoinen on jollain lailla syömishäiriöinen. Vai syökö joku aivan täysin tietoisesti ja vapaavalintaisesti itsensä ylilihavaksi? Joskus vain mietin sitä miksi anorektikot on oikeus laittaa pakkohoitoon, jopa letkuruokintaan tai tippaan, kun itseään kuoliaaksi syövä ihminen saa tehdä sen aivan rauhassa?

Hieman minua ihmetyttää viimeaikaiset mediapläjäykset läskin puolesta. Amerikassa jopa harkitaan läski-sanan kieltämistä mediassa. No, termi läski ei nyt ehkä ole se kaikista parhain, myönnetään. Ylipainoiset ovat alkaneet puolustaa oikeuttaan olla ylipainoisia, olla juuri sen kokoisia kuin ovat. Liika laihuuden ihannointikaan ei ole hyvä juttu, mutta en nyt oikein tiedä onko epäterveellisten elämäntapojenkaan ihannoiduksi nostaminenkaan niin kovin hyvä juttu? Ainakin ylipainoisuus maksaa paljon rahaa, tokihan siitäkin maksetaan jopa vähän veroa "sokeriveron" muodossa, mutta ei se korvaa niitä terveydenhoitokustannuksia mitä ylipainosta eri puolilla maailmaa syntyy.

Mutta onko ylipaino ihmisen, yhteiskunnan vai markkinatalouden vika? Voiko ihan tavallinen ihminen taistella markkinatalouden köyhdyttämää ruokakulttuuria vastaan? Voiko ihminen parantaa itse itsensä ruokaorjuudesta?

Kaikkeen tähän voisin sanoa lopuksi sen, että jos ikinä en olisi oppinut liikkumaan kunnolla ja syömään normaalisti, olisin nyt reilut 30-vuotiaana hyvin sairas nainen. Elämäni ihanin asia on ollut tajuta se, että pystyn liikuttamaan kroppaani, nauttimaan ruuasta niin, ettei ruoka itsessään "käske minua". En ole enää myöskään tupakan orja eikä minun tarvitse olla "kännissä" vapauttaakseni estoni. Nyt jouluna minun ei ole pakko mässätä kaikkea vain siksi että nyt olisi "viimeinen" kerta vaan voin syödä syömiseni rauhassa. Tasataan ne joulusyömiset nyt hieman etukäteen ja jälkikäteen. Tärkeintä on se mitä syöt vuoden muina päivinä kuin jouluaattona.

Luultavasti tulen pahoittamaan tällä kirjoituksellani useammankin mielen. Se ei ole tarkoitukseni. Olen itsekin ollut reilusti ylipainoinen. Tarkoitukseni ei ole tässä kuuluttaa jotain tietynlaista ulkonäköä vaan haluaisin että ihmiset voisivat paremmin ja olisivat terveitä. Terveyden edistämistä lupasin jo valmistuessani lähihoitajaksi ja aina päämääränäni on parhain tilanteessa mahdollinen terveys ja se että ihminen voisi olla onnellinen.

iive

2 kommenttia:

 1. Onhan jokaisella oikeus mielipiteeseensä, niin sinulla kuin läskilläkin. ;)

  Mä en ole nähnyt näitä "läskiyden ylistyksiä" puolustuspuheenvuoroina ylipainolle, vaan ihmisen oikeudelle olla sellainen kuin hän on. Jos ihminen on lihava (tai alipainoinen), ei se muuta ihmisen persoonaa, eikä se ole tekosyy kiusaamiseen/haukkumiseen/palkkaamatta jättämiseen jne. Ja kun tosiaan kaikki sivistysvaltioiden ylipainoiset eivät ole ylipainoisia siksi, että sohvalla makaaminen suklaata syöden on kivempaa kuin hikoilu. Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää itselle vieraasta ihmisestä, miksi tämä on kropaltaan sellainen kuin on. Toiset ovat lihavia sairauden takia, toiset jostain muusta syystä ja osa kenties sen laiskuuden takia. Ihminen myöskin voi olla terve ja hyvinvoiva, vaikka vyötäröllä olisi muutama ylimääräinen kilo - eikä se Todellakaan oikeuta ketään ivaamaan.

  Mielestäni on toki hyvä, että edistetään terveitä elintapoja, mutta ei se 24/7 salil eka, salil vikakaan kyllä tervettä ole, pakkohoitoon himojumppaajatkin. ;) Ja siis se, että ylipainoiselle ihmiselle tyrkyttämällä tyrkytetään laihduttamista ja lihavuuden aiheuttamia sairauksia on väärin. Ihmisellä on oikeus valita. Ja edelleenkään ulkopuolinen ei voi tietää onko lihava ihminen yrittänyt jo laihduttaa epäonnistuen, vai onko hän ylipainoinen jonkun sairauden/vamman aiheuttamana, vai haluaisiko hän kentien muuttaa elämäntapojansa, mutta yrittää saada muita elämän osa-alueita kuntoon ennen sitä. Jne jne. Mikään pysyvä muutos tuskin tulee ihmisen itsensä ulkopuolelta, ilman motivaatiota ja todellista halua.

  VastaaPoista
 2. Pakkojumppaajat toki myös hoitoon :)
  Ja samaa mieltä olen kanssasi myös tuosta persoonakysymyksestä, sillä ihminen on se sama oli ali, normi tai ylipainoa.
  Itse näen todellakin tämän ylipainon olevan enemmän markkinataloudellinen, yhteiskunnallinen ja kulttuurinen ongelma, josta sitten yksittäiset persoonat kärsivät (valitettavan useat tosin). Sen sijaan että syyllistetään ylipainoista henkilöä niin mielestäni tämän syyllistämisen voisi suunnata sinne ylipainon lähteille kuten vaikka pikaruokaketjuihin ja ravintoloihin JA MUIHIN RAVINNONTUOTTAJIIN ts. niihin joiden ruokia kaupat ovat pullollaan.

  Uskon, että jos meille olisi laajemmin tarjolla laadukasta terveellistä ruokaa niin ylipaino-ongelmia olisi tosiaankin paljon vähemmän, lisäksi monet sairaudet vähenisivät myös.

  VastaaPoista

Kiitos :)