keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Samat pudotettavat kilot

Hieman minua ärsyttää pudottaa näitä samoja kiloja uudestaan ja uudestaan. Kyseessä ovat siis 74-68 kilot, joita nyt taas neljännen kerran pudotan. Huoh, olen jojo, mutta onneksi en perinteisestä syystä.
Ensimmäisen kerran pääsin alle 70kg:n lukemiin keväällä 2010, toisen kerran syksyllä 2011 ja kolmannen kerran hieman alle vuosi sitten helmikuussa 2013. Joka kerta olen päässyt aina hieman alemmaksi ja painon nousu ylöspäin ennen uutta laskusuuntaa, on ollut maltillisempi.

Vuonna 2010 hienon painonpudotuksen jälkeen alkoivat ensimmäiset epäilyt siitä ettei kaikki ole normaalisti. Epäiltiin jos jonkinnäköistä sairautta liikaa laihduttamisesta (ortoreksiasta) mitä monimutkaisempaan sairauteen (joita esiintyy yleisesti sarjassa House). Paino nousi hieman väsymyksen ja muiden seikkojen vuoksi, mutta syksyllä 2011 olin taas alle 70kg:n vaakalukemissa.


Tämän jälkeen alkoikin sairasteluhelvetti prolaktinooman kanssa, jonka voisin sanoa nyt tauonneen viime lokakuuhun. Sotaa ei ole voitettu, mutta rauhansopimus on esitetty :D
Viime kevään huippudraivi, hyvä olo ja liikunnallinen jaksaminen pysähtyi magneettikuvauksen ja verikokeen tuloksiin. Lääkäri päätyi vähentämään prolaktinooman hoidossa käytettävää Parlodel lääkitystä ja "maailma pysähtyi" puoleksi vuodeksi. Olin väsynyt, olo oli vetämätön ja sumuinen. Kesä sujui kovan väsymyksen merkeissä, rantsussa oli ihanaa vain maata.Kuinka iso merkitys voikaan olla pienellä pillerin puolikkaalla. Syömäni lääke Parlodel on parkinsonin taudissa käytettävä dopamiiniagonisti, joka ei sisällä dopamiinia, mutta aivot luulevat sen olevan sitä. Dopamiini ehkäisee prolaktiinin eritystä verenkiertoon ja näin prolaktinooma hyvällä tuurilla näivettyy lääkityksen myötä. Mutta kuten seuraavasta lainauksesta voi lukea, niin dopamiini tekee myös muutakin ja aivan selvästi lääkityksen vähentäminen aiheutti minulle viime kesänä hieman masennusta ja yksinkertaisesti väsymystä. No, siinä ei paljon laihduta. Lokakuussa olo alkoi tuntua siltä, että päässä on taas välittäjäaineet kohdallaan ja totisesti toivon ettei tulevaisuudessa ole hirveästi lääkemuutoksia enää tiedossa.
Dopamiinin merkitys hermoston toiminnassa on monitahoinen ja osittain epäselvä. Dopamiini tahdistaa muun muassa ihmisen sisäistä kelloa[3]. Dopamiini säätelee myös liikkeitä ja sen puute aiheuttaa muun muassa dystonioita eli lihasten kouristelua, nykimistä ja muita pakkoliikkeitä. Ihmisen herkkyys voimakkaille kipuärsykkeille on kääntäen verrannollinen aivojen dopamiinipitoisuudelle[4].
Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Heroiini, kokaiini ja amfetamiini aiheuttavat mielialan kohoamista dopamiinin välityksellä. Tämä johtaa huumeidenkäyttäjien kohonneeseen psykoosialttiuteen. Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi[5] nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta. Dopamiini tehostaa myös oppimista[5].
Dopamiini kuuluu katekoliamiinien ryhmään ja toimii adrenaliinin sekä noradrenaliinin esiasteena. Dopamiini ehkäisee aivolisäkkeen etulohkossa toisen hormonin - prolaktiinin - eritystä verenkiertoon.
Parlodelin lääkeselosteesta:
Kerro lääkärille, jos sinä, perheenjäsenesi tai omaishoitajasi huomaatte, että sinulla on voimakas halu tai tarve käyttäytyä tavalla, joka on epätavallista sinulle tai et pysty vastustamaan mielihaluja, pakonomaisia tarpeita tai houkutuksia sellaiseen toimintaan, joka voi olla vahingollista sinulle tai muille. Tällaista käytöstä kutsutaan impulssikontrollin häiriöksi. Se voi ilmetä peliriippuvuutena, ylensyömisenä tai tuhlaamisena, epätavallisen voimakkaana seksuaalisena haluna tai seksuaalisten ajatusten tai tuntemusten lisääntymisenä. Lääkäri saattaa muuttaa annostasi tai lopettaa lääkityksesi.
Nyt tämä dopamiinityttö ottaa pienen rentoutushetken, pakkaa kimpsut ja kampsut salitreeniä ja yövuoroa varten! Eilen illalla sattui pakkaamisessa pieni muistihäiriö ja niinpä tänään sain iloisesti kävellä töistä kotiin trikoopaita pipona, villasukat käsissä hanskoina. Tänään en todella unohda pipoa, hanskoja ja kaulahuivia kotiin :D Tästä onnettomasta tapahtumasta olisi kyllä saanut mitä mainioimman kuvan tänne blogiin...

iive

ps. tiedossa on muuten jatkossa yksityisiä juoksutekniikka treenejä, jos niillä saisi askellusta siihen kuntoon että sitä juoksua voisi harrastaa! Jes!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)