maanantai 24. helmikuuta 2014

Jalkaterveys

Viikonloppuna äidin luona äiti tuumasi, että ainahan sun jaloissasi on ollut vähän asentovirhettä. Tuli vähän lannistunut olo, sillä en itse tuollaista kyllä muista, mutta äidin tuumauksen jälkeen kyllä muistin epätoivoiset sandaalien ostamiset kun kantapää tuli joka ikisestä avokantapää-sandaalista ns. kengän reunan yli. Olen aina ajatellut että jalkakipuiluni syynä ovat työ, kengät ja raskauden aiheuttama pitkittäisen holvikaaren laskeutuma. Hetken tuumailun jälkeen päädyin kuitenkin edelleen tuohon samaan päätelmään kipuilujen syystä, sillä kipeämpi jalkani on vasen kun taas nuorena "linttaan" astuva jalka oli oikea, joka ei nyt juurikaan kipuile. Näin ollen asialle todellakin olisi jotain edelleenkin tehtävissä.

Olen paljon tutkinut eri lähteistä jalkojen rakennetta ja sen toimintaa ja päätynyt kohdallani seuraaviin lopputuloksiin.
Kuten suuri osa länsimaalaisista niin myös minäkin käytin ennen liian pieniä ts. liian lyhyitä tai liian kapeita kenkiä. Tästä syystä jalkaterien asento on virheellistynyt, lihastasapaino on jaloissa huono ja jalkateristä ja sääristä löytyy roppakaupalla lihaskireyksiä.


Kuva
Terveessä jalassa ei ole kovettumia eikä hankaumia. Seistessä paino jakautuu tasaisesti kolmelle kuormituspisteelle. Kuormituspisteet jalkaterässä ovat kantapää, isovarpaan ja pikkuvarpaan tyvi. Kuvassa vasemmassa jalassa on syntynyt vaivasenluu, oikeanpuoleinen jalka on ns. terve jalka.
Väärän kokoiset ja malliset kengät aiheuttavat kipuja ja jalkaterän asentomuutoksia. Suuri osa länsimaisista naisista kärsii jossain vaiheessa ns. vaivasenluista tai liikavarpaista. Kuinka moni kuitenkaan tietää, että näitä kivuliaita vaivoja voi itse estää tai ehkäistä? Samoin on myös esimerkiksi ylipronaation laita. Tämän ärsyttävän ja kivuliaan vaivan ehkäisyyn ei ole koskaan minulle ehdotettu kuin pohjallisia ja kivunlievitystä ja olenkin olettanut tämän olevan ns. pysyvä vaiva, mutta kappas näin ei välttämättä olekaan!

Jalkaterän asentovirheille voi todellakin tehdä itse jotain! Lihaksia voi vahvistaa, kudosnestekiertoa voi parantaa, jäykistyneitä jänteitä voi vetreyttää ja jopa varpaiden kääntyneitä virheasentoja voi oikaista.
Varsinais-suomen sairaanhoitopiiriltä löytyy erinomainen artikkeli käytännön jalkaterveydestä. Suosittelen sen lukaisemista kaikille! Artikkelin lopusta löytyy erinomainen jalkateräjumppa ihan kaikille :)

 
Merisuolakääre pohkeille ja kylpy varpaille :)
Kuvasta näkyy isovarpaiden ulospäin kääntynyt asento, joka edetessään johtaa vaivasenluun syntyyn.

Eilen törmäsin ikivanhaan konstiin nimeltään merisuolakääre. Viikonloppuna tuli lenkkeiltyä molempina päivinä liukkailla teillä ja jaloissa tuntui jo tänään herätessä tykytystä ja väsymystä. Pohkeet ovat reippaasti jumissa ja lihaskipuiset. Joten eikun jalat merisuolakääreisiin ja kylpyyn!

Merisuolakääre

Tämä vanha perinteinen hoitomuoto tehoaa hyvin kipuun, tulehdukseen ja turvotukseen.

Suolaliuoksen ohje:

1 litra vettä / 3 rkl merisuolaa (esim. 3 litraa vettä ja 9 rkl merisuolaa). Kuumenna n. 1/2 litraa vettä lähes kiehuvaksi ja sulata suola siihen. Älä keitä suolaa, koska suolan koostumus muuttuu. Lisää loppu vesimäärä hanasta. Liuos on nyt valmis käytettäväksi ja säilyy käyttövalmiina niin kauan kuin nestettä riittää.
Säilytä valmis liuos esim. kylpyhuoneessa, koska liuoksen käyttölämpötila on huoneenlämpöinen eli noin 20 - 22 astetta.
Käyttö:
Kostuta sopivankokoinen pyyhe liuokseen, väännä niin että pyyhe ei valu vettä ja aseta pyyhe iholle hoidettavaan kohtaan. Laita muovi (esim. tuorekelmu) pyyhkeen päälle ja peittele hyvin lämpimällä huovalla. Selkää hoidettaessa levitä iso muovi sängyn päälle, laita liuokseen kostutettu pyyhe sen päälle ja käy pyyhkeen päälle makuulle peiton alle.
Hoitoa voi tehdä 1 - 3 kertaa päivässä 45 min - 1 h kerrallaan.
Jatka hoitoa niin kauan kuin on tarpeen.
Jos sinulla on munuais-, virtsarakko- tai eturauhasvaiva, veden tulee olla + 37 asteista, koska kylmä aiheuttaa ärsytystä mainituissa vaivoissa.
Akuuttitilanteissa merisuolakäärettä voi ottaa joka tunti 10 - 15 min kerrallaan. Lainaus: http://tasapainopaja.fi/8
Olen nyt tammikuusta asti tehnyt jalkateräjumppaa ja vahvistanut jalkaterien lihaksistoa sekä liikkuvuutta. Varpaiden asento on selvästi korjaantunut oikeaan suuntaan ja kireydet ovat helpottaneet niin ettei päivittäisissä toiminnoissa jalkateriin tule kipuja. Jalkateriä lenkillä rasittaessa voi kipuja edelleen tulla lievänä, mutta ei onneksi enää plantaarifaskiittikivun muodossa.
Viikonloppuna kokeilin tasapainolautatreeniä ja sellainen kotiutuu meille kyllä välittömästi!

iive

ps. vaaka antoi huimia lukemia tänä aamuna! Paino on nyt tsädääm alle 70kg eli tarkalleen 68,6kg WOW!

2 kommenttia:

  1. Mun täytyy kyllä testata tuo merisuolaliuos, sillä kärsin lenkkeilyn yhteydessä ihan liian usein hirveistä pohjekivuista. Ja onnittelut vaa'an lukemista!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kyllä vakuuttunut tuon merisuolaliuoksen toimivuudesta. Kahdesti olen nyt sitä käyttänyt, ennen ja jälkeen erot on ollut valtavat jaloissa ja kyljessä.

      Poista

Kiitos :)