keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Vanhempi on vastuussa

Miltä tämä tutkimustulos kuulostaa? Lasten syömisen rajoittaminen, lasten syömisen tuputtaminen, vanhempien oma syömisen rajoittaminen tai ruoka-aineiden karttaminen lisäävät lasten painoa, lisäävät lihottavia syömistottumuksia ja vähentää lasten syömisen iloa ja nautittavuutta. Se kuulostaa loogiselta - mutta valitettavasti myös aika yleiseltä. Lainaus: Patric Borg Pöperöproffablogi - Vanhempien vaikutus lasten syömiseen.

Suurinta Pudottajaa katsellessa tuli taas paljon esille kilpailijoiden halu vaikuttaa myös lastensa syömiseen ja terveyteen sillä että he itse laihtuisivat. Tuotiin esille esimerkiksi se, että jos vanhempi sairastaa tyypin 2-diabetesta on hänen lapsensa riski sairastua tuohon sairauteen 40% korkeampi. Aika kova luku mielestäni.

Kuuntelin myös Yle Puheelta Arman Alizadin ohjelmaa, jonka aiheena oli väkivalta. Siinä puhuttiin mm. siitä mihin ikään mennessä lapsuuden auttavat tukitoimet estävät väkivaltaisen persoonan syntymistä. Ohjelmassa mainittiin tähän iäksi noin 12 vuotta. Eli jos lapsen vointiin, ongelmiin tai olosuhteisiin ei puututa ennen tuota ikää, niin sen jälkeen on kovin vaikea, ellei mahdotonta, vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen jos väkivaltaisuuden merkkejä lapsessa on.

Kuinka nuo kaksi asiaa liittyvät siis yhteen?
No, jäin Suurinta Pudottajaa katsoessa miettimään sitä, kuinka suuri mahdollisuus näillä vanhemmilla on enää vaikuttaa jo isompien lapsiensa ruokailutottumuksiin? Kuten Pöperöproffakin blogautuksessaan totesi, on isompana / aikuisena vaikeampi totuttautua uusiin makuihin esim. kasvisten suhteen.

Oma elämäntaparemonttinikin lähti hyvin lapsilähtöisesti käyntiin (silloin joskus). Halusin muutosta itseni vuoksi, mutta myös lapseni vuoksi. Sillä minä olen vastuussa siitä millaiset eväät minä hänelle elämään annan! En halua hänelle tätä samaa tuskaa syömisen, ahmimisen, lihavuuden ja hallitsemattoimien mielitekojen kanssa. Myös liikunta on ollut perheessämme tapetilla niin kuin tiedätte varmaan :) Ei ollut helppoa rakentaa peruskuntoa 30-vuotiaana. Lintunen saa tehdä sen vähän aikaisemmin.

Liikunnallinen Lintunen!
Oma lähtötilanteenihan oli melkoinen: Virvoitus- ja energiajuomia kului paljon. Samoin suklaata ja herkkuja. Normaalia ruokaa en juurikaan syönyt vaikka periaatteessa olen itse kuitenkin hyvin kaikkiruokainen. En vaan saanut aikaiseksi tehdä ruokaa. Suuri harjoitteluprojekti lähti käyntiin siitä kun Lintunen alkoi syömään kiinteitä ja yhteiset ruokahetket ruokapöydän ääressä alkoivat. Äkkiä minäkin istuin aamupalalla, lounaalla, välipalalla, päivällisellä ja iltapalalla! Ei enää ollutkaan niin ahdistavasti suuria himotuksia herkkuihin.
Aluksi pelkäsin kovin sitä jos opetankin lapselle näiden sijaan rajoitettuja ruokamalleja ja ahdistusta ruuan kanssa ja jatkuvaa laihduttamisen kierteessä olemista.

Onneksi näin ei ole ainakaan vielä käynyt. Lintunen on hyvin moniruokainen ja mutkattomasti ruokaan suhtautuva. Hänelle kelpaa muutamaa ruoka-ainetta lukuunottamatta kaikki ravinto ja hän osallistuu mielellään ruuanlaittoon. Koko perhe on opetellut syömään huomattavasti monipuolisemmin. Miehelle on tullut varmaan eniten uusia ruokia vastaan kun olen omasta menneisyydestä tuonut ruokalistalle mm. kasvisruokia. Muutenkin on kasvisten osuutta ruuassa lisätty ja lihan osuutta vähennetty. Ruuanlaitossa on meillä periaatteena se, että ruuan pitää olla kaikille maistuvaa. Toki kaikki ruuat eivät onnistu toivotulla tavalla, mutta raaka-aineisiin ei työnnetä sellaista mistä joku ei pidä.

Valelihapulla intialaisessa tomaattikastikkeessa = soijapulla.
Toki on ollut kausia esimerkiksi sairasteluni suhteen ja itselläkin tuli silloin syötyä makeaa päivittäin "huonon olon korjaamiseksi". Tällöin huomasin Lintusen myös puhuvan päivittäin herkuista ja makeasta ja kinuavan niitä. Nyt kun karkkipäivä on selkeästi kerran viikossa ja omavalintainen (ainakin niin kauan kun valinnat ovat järkeviä), ei Lintunen muina päivinä juurikaan puhu herkuista vaan on täysin tyytyväinen.

Home Made Lohipihvit <3
Tulevaisuus näyttää onnistunko projektissani ja katkaisemaan kierteen Lintusen kohdalta. Tokihan sen voi joku muukin pilata esim. ruokailu muualla kuin kotona. Tai kavereiden tai läheisten asenteet / puheet. Mutta ainakin itse koitan tehdä parhaani!

iive

ps. kohta pääsen uimaan! JEE! Good bye flunssa, tervetuloa treenit :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)