tiistai 26. elokuuta 2014

Biohakkerointia

Muutamassa podcastissa ja radiohaastattelussa olen törmännyt termiin biohakkerointi.
No juu tää on taas tätä :)
Mutta jotakin ideaa tässäkin on ja ihan mielenkiintoista on tutustua erilaisiin tapoihin ja ajatuksiin parantaa itseään ja vaikka suorituskykyään. Toisaalta suuri osa terveydestä ja liikunnasta kiinnostuneet ovat myös tietämättään "biohakkereita" eli halutaan kehittää omaa kroppaa ja mieltäkin vieläkin paremmaksi. Joillakin tuo kropan osuus korostuu, toisilla mielen. Itse koitan kehittää molempia tasapuolisesti.Mä olen myös oikeasti ymmärtänyt sen, että päivittäisellä elämäntavallasi sä pystyt vaikuttamaan useimpien sairauksien syntyyn tai niiden hoitoon. (On käsittämätöntä muuten, ettei esimerkiksi suolisto-ongelmista kärsivälle potilaalle ole sanallakaan mainittu ruokavaliohoitoa!)
Vaikka toiminkin terveydenhuollon alalla niin enää en pidä lääkärien sanaa suurimpana totuutena. Sillä totuus on, että suurta osaa lääkäreitä ei todellakaan enää kiinnosta kuinka sä voit. Ne haluaa sut vain sieltä vastaanotolta ulos. Nille on ihan sama jos sä kärsit elämässäsi jos sun labravastaukset on viitearvojen sisällä. Kato, silloin sä et voi olla kipeä.


Yksi sosiaalisen median parhaimpia tekoja on tiedon jakaminen. Kun löytyy tarpeeksi "hulluja" tyyppejä vastustamaan normeja, tutkimaan asioita ja lyömään päänsä yhteen. Ja sitten tuloksena on vaikkapa Biohakkerin käsikirja :) Innolla odotan seuraavia lukuja ilmestyväksi. Ilmaisen uni-luvun latasinkin jo tabletille luettavaksi.
"Biohakkeri suhtautuu kehoonsa kuin monimutkaiseen järjestelmään, jonka syvällisellä ymmärtämisellä ja sen pohjalta tehdyillä omakohtaisilla kokeiluilla (toisin sanoen “biohakkeroinnilla”) voi kehittyä uudelle tasolle." Lainaus: Biohakkerin käsikirja

Juuri nyt omassa elämässä on kohteena väsymyksen voittaminen tai pikemminkin energiatasojen tasaaminen. Kesällä on kulutettu energiat loppuun ja nyt tuntuu että mä voisin vaan nukkua ja nukkua ja nukkua. Aamusmoothieen hyppäsi tänään chia-siemeniä, banaani, protskua ja maca-jauhetta. (uuh, nyt mä kuulostan taas ihan hörhöltä) ja menihän se aamupalaksi joo eikä ollut kamalan makuistakaan. Olisi pitänyt vielä heittää kasa niitä marjoja joukkoon.
Toisaalta on aivan luonnollista, että aktiivisen elämänjakson jälkeen tulee rauhallisempi seesteisempi jakso. Että on tavallaan väärin pakottaa itseään läpi vuoden vetämään itseään hirveällä boostilla, koska kuitenkin me ollaan vaan niitä ihmisiä.

iive


4 kommenttia:

 1. Toisena hoitsuna kyllä pakko sanoa, että mä en kyllä ollenkaan jaa tuota näkemystä siitä etteikö suurta osaa lääkäreistä kiinnostaisi kuinka potilaat voivat. :/ Suurin osa kyllä ihan aidosti välittää potilaiden hyvinvoinnista, ja auttaa parhaansa mukaan ongelman kuin ongelman kanssa. Julkisen terveydenhuollon puolella on vaan pakko asettaa aika tiukat normit, ja sanomatta selvää etteivät kaikki potilaat niiden raameihin sovi. Mutta kun resursseja ei ikävä kyllä riitä kaikkeen.. Monet valtavirrasta poukkeavia hoitoja tarjoavat lääkärit toimivat privaatissa, jolloin toki on mahdollisuudet perehtyä ja teettää vaikka kaikki maailman labrat ja kokeet ja jutella vaikka maailman tappiin saakka, taksamittari kun juoksee kokoajan. Näin se ikävä kyllä on.

  Muuten piti kommentoida ja kiittää kivasta ja inspiroivasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ehkä vähän kyynistynyt tässä asiassa ja törmännyt järkyttäviin hoitolinjauksiin. Tämä siis suurimmaksi osaksi ruohonjuuritasolla eli terveyskeskuksissa ja työterveydessäkin jopa. Nämä lääkärit eivät ehkä henkilökohtaisesti ole todellakaan tuota mieltä, mutta resurssit ajavat heidät siihen. Ja sitten hekin kyynistyvät. Ymmärrän sen kyllä täysin. Tämän olisin ehkä tekstissäni voinut tuoda kyllä ilmi. Joten kiitos huomiosta :)

   Mutta kiva kun tykkäät käydä lukemassa :)

   Poista
 2. Kylläpäs sattui, itsellänikin on ollut ajatusta kirjoittaa biohakkeroinnista blogiini, mutta vielä en ole ehtinyt sitä tehdä. Varsin ajankohtainen aihe siis :) Ja kiinnostava! Itseäni ainakin kiinnostaa kaikenlainen mittaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että joku muukin on innostunut. Mä en ehkä niin mittaamisesta ensisijaisesti välitä, mutta kaikenlaisesta muusta kylläkin mikä tuohon liittyy :) Toisaalta jos olisi varaa niin hommaisin aktiivisuusmittarin jolla voisi mitata kaikkea! Että kyllä mä ehkä siitä mittaamisestakin tykkään. Aattelin jopa hyökätä työterveyden labraan ja tilata kaikki mahdolliset labrat mitä vaan pystyy ilmaiseksi saamaan :D

   Kaikista kiinnostavinta on kuitenkin se ajatus, että juuri SINÄ ITSE oman kehosi vaalija ja mahdollisesti myös parantaja.

   Poista

Kiitos :)