lauantai 2. elokuuta 2014

Velvollisuuksia

Koen, että äitinä minulla on velvollisuus täyttää pakastin seuraavaa talvea varten ja opettaa lapsellekin marjojen poimintataito. Myöhemmin syksyllä säilötään vielä omenoita, joka sekin on oma urakkansa.


Tämä tarkoittaa sitä, että tämä viikonloppu sujuukin talvivarastoa keräten, omat harrastukset eli salitreenit jää kakkoseksi ja ne tehdään jos keritään. Ne ovat muutenkin jääneet välistä parilta päivältä, sillä ukkospäivät veti mut täysin tilttiin. En jaksanut mitään. En muistakaan että olisin noin vahvasti ukkosiin aiemmin reagoinutkaan.

Eilen tuskailtiin vattupusikossa. I n h o a n vattujen poimimista ja kärsin ne kaikki puskien kaameudet yksinomaan siksi, että vattu on vain niin hyvän makuinen!
"Ravintoarvoiltaan vadelma on vähän energiaa, mutta runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania sisältävä marja. Vadelma ei ole parhaita C-vitamiinin lähteitä (25-38 mg / 100 g marjoja) muihin kotimaisiin marjoihin verrattuna, mutta päihittää siinä kuitenkin puolukan ja omenan." Lainaus: kasvikset.fi
Mutta voi ne nokkoset, piikit, ohdakkeet, kaikenmaailman pöllyävät heinät (joista saan allergiaa) ja se satamääräinen ötököiden kirjo. Siellä sitä on vaan puskettava eteenpäin ja kyllä sitä talvella taas kiittää itseään kun saa syödä vaikka vadelmarahkaa.

Vinkki
Laita vadelmaämpäriin pitkähkö nauha ja ripusta se kaulaan. Saat molemmat kädet vapaiksi poimintaa varten!
Kerää vadelmat vain muutaman litran rasioihin. Näin alimmaisena olevat marjat eivät muussaannu ja säilyvät paremman makuisina :)

Tänään pääsen sentään mustikoita poimimaan ja se on paljon kivempaa se! Mustikoista meidän perheessä tykkää kaikki.


Mustikkametsään kannattaa varata hyvät kengät ja sukat. Itse en tykkää käyttää kumppareita, sillä jalat kipeytyvät niissä. Gore lenkkarit on minusta parhaat.


Ehdottomasti mukaan myös juomista, ämpäri, hyttysmyrkkyä ja poimuri. Mustikoita poimiessanikin suosin pieniä ämpäreitä.


Kaikki ei tykkää käyttää poimureita, mutta itse en ilman metsään lähtisi. Jos poimit käsin 1 litran mustikoita niin samassa ajassa poimurilla kerää 3 litraa. Hyvä poimuri ei kerää turhaa roskaa (ja hyvä poimija ei revi kasveja poimurilla) ja siivouksen tuoma lisäaika kotona on itselläni noin 5min/poimittu litra. Eli ei mitään.


Nyt aamupalat nassuun ja kuiteskin sinne salille ja sen jälkeen metsään <3

iive

ps. ja kuten olette voineet huomata, niin tuohon sivuun on tullut Indiedays inspirationin banneri. Tämä lähinnä tarkoittaa vain sitä, että joskus blogiin voi ilmestyä mainoksia ja että minulla on Indiedays inspirationissa oma esittelysivu ja bloggaukseni näkyy heidän blogilistallaan Lifestyle-kategoriassa :) Tää oli musta kiva juttu, joten lähdin mukaan.

3 kommenttia:

 1. Minusta teet aivan oikein, kun keräät perheellesi marjoja. Mistäpä niitä muualtakaan saisi, jos ei metsästä. Koko muu vuosi on aikaa treenata oikeaoppisesti, sadonkorjuu on vain kerran vuodessa. Ja minusta metsässä tulee aika hyvin liikuntaa, toki olen vasta tavoitteeni alussa -mutta alkukuntoa on hyvä keräillä näin. Tsemppiä voimailijalle!

  VastaaPoista
 2. Vadelmat suoraan puskista syötyinä ja mustikanpoimintareissun jälkeinen mustikkamaito sokerilla, voi nam! <3

  VastaaPoista
 3. Mä haluaisin niin marjametsälle. Tänä vuonna on kuitenkin pieni vauva ja talossa remontit kesken. Eipä siis paljon tule metsällä käytyä ja tunnen siitä huonoa omaatuntoa (ei pitäisi). Eilen ostin yhden mustikkalaatikon torilta ja meidän tontin läheltä kerkeän vähän poimimaan lisää kun mies kotona. Vadelmia on sitten pakko käydä noukkimassa, koska täälläpäin niitä on paljon ja en periaatteestakaan niihin rahaa pistä kiinni. Onneksi voin vauvan päiväuniaikaan aloittaa: yksi vadelmapuska löytyy meinaa omasta pihasta.
  Saitkos hyvin saalista? Tuliko se reilu 100- kiloa täyteen? :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos :)