perjantai 31. lokakuuta 2014

Liikutatko buumia vai buumi sinua?

Katselin eilen iltavuoron jälkeen Ylen A-studio: Talk ohjelmaa Liikuntabuumista . Työmatkakävellessä tuli myös kuunneltua Yle Puheen iltapäivän samasta aiheesta ollut keskustelu. Molemmat hyviä ohjelmia, suosittelen kuuntelemaan/katsomaan.

Nythän eletään jonkinlaista liikuntabuumia, mutta mitä se sitten oikein tarkoittaa? A-Talk ohjelmassa todettiin kuitenkin suurinpiirtein näin -Tutkimusten mukaan ne jotka liikkuivat ennenkin, liikkuvat nyt vielä enemmän ja ne jotka eivät liikkuneet aiemmin, eivät liiku nytkään. Ehkäpä asia pitääkin ihan paikkansa. Onneksi olen yksi poikkeus tutkimustulokseen ja hyvä niin. Eli jos et vielä tiennyt niin minä en ole liikkunut ennen. Vasta noin viitisen vuotta on tullut liikuttua ja yritettyä ajatella mitä sitä oikeasti suuhunsa pistää. Ja jotenkin tälle touhulle sokeutuu ja eilen tajusin, että aika isolle joukolle suomalaisista tää kaikki on "ihan sama". Ei niitä voisi vähempää kiinnostaa koko asia. Terveys, liikunta ja hyvä syöminen siis.


Oma liikkuminen ja ajattelutapa on muuttunut aivan mielettömästi siinä viidessä vuodessa. Kaikkihan lähti siitä, että halusin laihduttaa, oppia syömään terveellisesti ja saada paremman kunnon lapsen vuoksi eli siksi että en antaisi Lintuselle huonoa esimerkkiä ja voisin tietenkin itse paremmin. Tällöin focuksessa oli säännöllinen syöminen, peruskunnon kohottaminen ja kalorien kulutus. Lautasella näkyi vähemmän on enemmän periaate ja kalorit olivat laskennan perusta.


Jossain vaiheessa aloin panostamaan lihaskuntoon enemmän ja ajatuksella, mutta silloinkin motivaationa oli "lihas kuluttaa enemmän kuin läski". Eli lihaskuntoa koitin parantaa vain ja ainoastaan siitä syystä, että aineenvaihdunta parantuisi.


Jalkavaivojen (plantaarifaskiitti/asentovirhe) myötä jouduin siirtymään vastalöydetyiltä lenkkipoluilta kuntosalille melkeimpä kokonaan. Aloin ihailla "fitness-elämäntapaa". Kokeilinkin sitä muutamaan otteeseen. Tosin näin myöhemmin voisi sanoa, että aika huonoin tuloksin, sillä yksinkertaisesti elämä ei voi olla salitreeniä, rahkaa, kanaa ja parsakaalia. Se ei riitä minulle.


Nyt focus on siirtynyt entistäkin enemmän terveyteen. Liikun siksi, että siitä tulee hyvä olo ja peruskunto sekä vastustuskyky paranisivat. Salilla treenaan "korjatakseni" kroppani heikkouksia, että se jaksaisi palvella minua tulevina vuosina paremmin. Lautasella näkyy "ruoka tekee hyvää minulle" periaate. Eli olen siirtynyt aivan päinvastaiseen ajatteluun. Ruuassa saa ja pitää olla kaloreita, ravintoaineita ja kaikkea hyvää, jotta kroppa saa sitä itselleen rakennuspalikoita. Sitten kun vielä löytäisi hyvän tasapainon sen ruuan kanssa eikä keräisi tätä vararavintoa tähän vyötärölle niin kuin nyt meinaa hieman tapahtua :)


 Pyhä kolminaisuus: Liikunta, Ruoka ja Lepo

Mutta mikä on tulevaisuuden buumi?
Umppu veikkasi A-talkissa, että tietynlainen mindfullness ja stressinhallinta saa sijaa. Ja sehän on näkyvissäkin jo blogeissa, ei nyt vahvasti, mutta kyllä sen sieltä löytää.
UKK-instituutin Tommi Vasankari ennusti sokeribuumia, joka on ruotsissa kovasti hypetyksen aiheena. Ja blogeissahan tämäkin aihe on pyörinyt tosi paljon.

Molemmat buumit kuulostavat todella hyviltä :) omasta elämästä ne löytyvät jo, ovat löytyneet aina. Minut on jo pienestä asti mummi aivopessyt siihen, että sokeri on pahasta (mutta niin sen mielestä rasvakin oli...). Ehdottomasti toivoisin sokeribuumin kohdistuvan lapsiin eli oikeasti alettaisiin päiväkodeissa ja kouluissa miettiä mitä niille lapsille oikein syötetään. Vanhempana olet aika voimaton nykyhetkisessä tilanteessa. Voisiko joku keksiä sokeriallergian, jonka perusteella päiväkodissa annettaisiin lapselle sokeritonta ruokaa? On myös älytöntä, että tarvitset LÄÄKÄRIN todistuksen siitä, että lapsellesi annettaisiin esimerkiksi gluteenitonta ruokaa.

Sisäinen hyvinvointi tekisi varmasti hyvää myös monille. Olen ollut itsekin elämän lohduttomuuden suossa kun kaikki ahdistaa ja myöskin stressaantunut kaikesta siitä mitä "pitäisi tehdä" eli suorittanut elämää. Itse odotan tältä buumilta sitä että enemmän tietoa tulee saataville, vinkkejä jne. Oman elämän inventaario-verkko"kurssi"han on tästä jo todella hyvä esimerkki. Tuodaan henkistä valmennusta melkeimpä kaikkien saataville, edulliseen hintaan.


Ja ihan täysin ilmaista mielihyvää, hyvää liikettä ja endorfiineja saa ULKOA. Menkää ihmiset ulos ja nauttikaa siitä raikkaasta ilmasta vaikka se aurinko ei nyt niin paistaisikaan. Itse odotan valkeaa lunta ja talven auringonpaistetta. Toivottavasti tänä talvena pääsisi kunnolla hiihtämään, varsinkin kun nyt on mäkikammoisellekin sopiva hiihtopaikka löytynyt ja se on järven jää <3

Ihanaa viikonloppua kaikille <3
Rakastakaa ja huolehtikaa itsestänne ja toisistanne <3

iive

4 kommenttia:

 1. Oon kanssa lukenut tutkimuksia/artikkeleita aiheesta. Jostain joskus oon myös lukenut, että vallitseva liikuntahypetys vieraannuttaa liikkumattomia ihmisiä liikunnasta entisestään. Näin saattaa hyvinkin olla ja se on aika surullista. Terveyttä edistävä liikkuminen ja aktiivinen elämä on kuitenkin kaukana siitä, mitä tämä hypetys pääsääntöisesti antaa ymmärtää. Täytyypä tsekkailla nuo ohjelmat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin voi tosiaan ollakin. Kyllähän liiasta hypetyksestä oikeasti voi tulla vähän vastarannan kiiski olo. Itselle esim. sellainen tuli karppauksesta kun kaikki jauhoi siitä niin silloin ajattelin, että ihan varmalla en tuohon hypeen lähde mukaan, ihan vaan "vastustuksen vuoksi" :D
   Toisaalta uskon, että jotkut ihmiset ovat kuitenkin edes kokeilleet liikkumista hypetyksen vuoksi ja ehkäpä se kärpänen puraisee sitten vähän myöhemmin kuhan pahin hype laantuu. Ainakin salilla uutta porukkaa on kuin pipoo, mutta toisaalta samat naamat ne siellä pyörii vuodesta toiseen ja ne vierailevat tähdet vaihtuu...

   Poista
 2. Ihana Iive, mä niin nyökyttelen sun teksteille :)
  Kyllä mäkin ehkäpä nyt ilmoittaudun tuohon oman elämäninventaarioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mielenkiinnolla kyllä odotan millaisia työkaluja sieltä hyvinvoinnilleen saa. Moni on kuitenkin sitä kehunut blogeissa :)

   Poista

Kiitos :)