sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Höpöä ja ketogeeninen epilepsia-ruokavalio

Kerrankin ei ole elämässä tilannetta vuoden vaihtuessa, että alkaisin jonkun homman. Tänä vuonna minä jatkan elämää niin kuin ennenkin, sillä se oma elämäntapa on löytynyt. Liikkumaankin toivottavasti uskaltaa flunssan jälkeen jo lähteä, pulkkamäkeen aion mennä ainakin ja ehkäpä uimaan voisi mennä lähipäivinä kun kerran molemmat ollaan Lintusen kanssa pitkästä aikaa terveinä <3Kaamosaikaan on tullut tehtyä tosi paljon käsitöitä niin joululahjaksi kuin muutenkin. Joulunpyhinä pidettiin äiteen luona myös Fimo-päivä ja oli kiva istua usean naisen (ja sukupolven) voimin pöydän ääressä ja tehdä "helmiä".
Kokkailin kans jouluna paljon. Tässä ihana muisto äidin luona hölmöilystä kun lainasin isäpuolen keittiöasusteita ja pöllöilin ne päällä :D Tein jouluksi paljon itse mm. gluteenittomana hedelmäkakun, suklaakakun, pipareita, lanttu- ja porkkanalaatikot.
Porkkanalaatikosta tuli jopa niin hyvää, että tuli sellainen olo että sitä voisi syödä ihan useamminkin ja istuuhan se paleoruokavalioon aika hyvin! Rosollia tuli syötyä ennen joulua, jouluna ja joulun jälkeen, niin hyvää se vaan on aina!

Töissä on saanut jatkaa ruoka-asioiden parissa pyörimistä, sillä olen toinen paikan ruokavastaavista. Uutena haasteena meillä on ollut suunnitella ja toteuttaa ketogeenistä ruokavaliota ja sitä ei käytetäkään tällä kertaa painonhallinnassa vaan epilepsian hoitokeinona!
Ketogeeninen ruokavalio on paitsi tehokas myös turvallinen apu vaikeahoitoisessa epilepsiassa, käy ilmi Epilepsia-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Ketogeenisessa ruokavaliossa hiilihydraattien ja proteiinien määrä on vähäinen ja energia saadaan pääasiassa rasvoista, jolloin aivot käyttävät energianlähteenä ketoaineita glukoosin sijaan. Ruokavaliota on käytetty etenkin vaikeasta epilepsiasta kärsivillä lapsilla, jotka eivät saa apua lääkehoidosta. Sen käyttö lapsipotilailla on kuitenkin askarruttanut tutkijoita, sillä pitkäaikaisvaikutuksista lasten terveyteen ei ole ollut tietoa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 101 2–26-vuotiasta henkilöä, joiden epilepsiaa oli aiemmin hoidettu ketogeenisellä ruokavaliolla. 79 prosentilla kohtaukset pysyivät poissa tai olivat vähäisiä vielä ruokavalion lopettamisen jälkeenkin. Rasva-arvot olivat palautuneet normaaleiksi. Kahdeksan prosenttia suosi edelleen rasvaista ruokaa.
– Valtaosa tutkittavista voi nykyisin hyvin sekä terveyden että epilepsiakohtausten suhteen, tutkimuksessa todetaan.
Ketogeenisen ruokavalion vaikutusmekanismia epilepsian hoidossa ei tunneta tarkkaan. Sen toteuttaminen vaatii yhteistyötä ravitsemusterapeutin kanssa. Ruokavalio voi väliaikaisesti vaikuttaa muun muassa kolesteroliarvoihin ja haitata kasvua. (lääkärilehti.fi)
Onneksi itselläni nämä ruokavalio-asiat ovat vähän niin kuin harrastus. Vaikka itse en koskaan ole ollut ketogeenisella ruokavaliolla niin ruokavalion perusperiaatteet olivat tutut. Tuttuja ovat myös erikoisemmat raaka-aineet ja valmistustavat. Kaikista vaikeinta onkin ollut jakaa tämä tieto myös muille työntekijöille, onneksi ravitsemusneuvoja kävi meillä kylässä antamassa perusohjeistukset yms. Niiden pohjalta laadittiin sitten yhteistyössä toisen keittövastaavan (onneksi meitä on kaksi!) kanssa ruokalistat, reseptit yms.
Perus ruuathan ovat olleet aikalailla helppojakin toteuttaa, mutta ne kahvileivät, jälkiruuat ja muut... voi sentään. Tänään kuitenkin sain niidenkin kohdalla onnistumisen kokemuksia kun sain aikaiseksi vähähiilihydraattisen unelmatortun ja jäätelöä :D
Omat raakasuklaa ja "myslipatukka" eli pähkinäpatukka-reseptit ovatkin olleet jo ahkerassa käytössä.

Unelmatortun kanssa lähdin aivan uusille ulottuvuuksille kun kokeilin tätä englanninkielistä ohjetta -Keto Chocolate Roll Cake-. Onneksi oli mitta josta löytyivät suoraan ne CUPsit, olisi varmaan muuten mennyt pipariksi koko homma. Tosiaankin voin suositella tuota ohjetta gluteenittomaan ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Maitotuotteitahan tuossa on, mutta pohjan saa ainakin kätevästi maidottomaksi vaihtamalla voin kookosöljyyn ja "sour creamin" vaikka kookoskermaan. Ja täytteenähän voi maidottomassa olla mitä vaan!

Joskus on raskasta olla ruokavastaavana, mutta tällaisina hurmiokokkausonnistunjopavielä-fiiliksissä se on varsin mukavaa ja inspiroivaa saada toteuttaa tätäkin puolta itsestään työelämässä ;)

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)