maanantai 16. maaliskuuta 2015

Gallup: parhaat lääkkeettömät hoitokeinot top.10

Kyselin Facebookin fibroryhmässä (joka on muuten aivan ihana ryhmä) parhaimpia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Tässä mun mielestä ehkä parhaimmassa järjestyksessä top.10 :)

hmm... aika tutun oloista settiä tässä kyllä :) että ei näiden vinkkien noudattaminen kenellekään olisi pahaksi :)

1. Hyvä unenlaatu - vuorokausirytmi
2. Liikunta (kas kummaa, sopiva lievityskeino juurikin liikuntablogiin )
3. Ruokavalio (sokerit ja muut kroppaa tulehduttavat ainesosat ruokavaliosta veks)
4. Kehonhuolto (venyttely, rullaus, hieronta, rentoutuminen, piikkimatto)
5. Stressinhallinta
6. Lämpö (ulkomailla lämpöisässä kohteessa/ lämpötyyny/pussi/peitto/patja/kääre, saunominen, infrapuna jne.)
7. kylmä (avanto, kylmäpussit, kylmät suihkut, kylmäaltaat jne.)
8. Erilaiset voiteet/geelit kuten tiikeribalsami, fibrogeeli, kylmä/kuumageeli, linimentit
9. Sisäisesti nautittavat luonnon"lääkkeet": kurkuma, inkivääri, chili, MSM
10. Alkoholin ja tupakoinnin välttäminen

Ayurveda tuumaa aiheesta ainakin tällaista tiivistetysti:
Fibromyalgiassa on kyse kehon kudosten kuonautumisesta. Joten tästä ja muista reumatyyppisistä sairauksista kärsivien tulisi välttää kaikkea kylmää ja jäistä. Lisäksi tulisi välttää myös: Lisäaineet, sipsit, natriumglutamaatti (=E621), sianliha, teolliset kanavalmisteet, halvat lihavalmisteet, teollinen ruoka, olut, pizza, homogenoitu meijerimaito, vanha maito, maito ruoan yhteydessä. Myös luontaisesti gluteeniton ruokavalio voi olla hyväksi, vältä ainakin vehnää.
Kuuma vesi, kuumat juomat, lämmin ruoka ovat hyväksi. Parhaita mausterohtoja ovat kurkuma, inkivääri ja sarviapila. Hieman vieraampi rohto on Ashwagandha eli intian ginseng, jota Fibromyalgiaan myös suositellaan.
Aswagandhaa pidetään ginsengin ja macan tavoin adaptogeeninä, jonka uskotaan lisäävän fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä vahvistavan elimistön omaa vastustukykyä ja tukemaan elimistön palautumista stressistä. (lainaus:life.fi)
Itse kävin tänään lääkärissä ja taivuin nyt kuitenkin edes kokeilemaan säännöllistä lääkitystä. Lääkäri katsoi, että se olisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin tarvittaessa otettavat, joiden teho on tutkitusti ollut huonohko. Nähtäväksi jää toimiiko säännöllinen lääkitys vai ei.

Lopuksi vielä viime viikon ruokakuva eli Juustoinen kalavuoka ja kurkuma/garam masala-maustekasvikset. Jopa mies tuumasi kalan olleen hyvää (hänhän ei noihin kukkakaaleihin koske pitkällä tikullakaan saati että suuhun pistäisi :D )


Toivotaan, että tämä viikko olisi parempi. Stressitekijöitä kyllä riittää yllin kyllin ympäristöstä tulevana ja näihin on hieman hankalahko vaikuttaa. Pitää vaan pitää omassa elämässä sellainen easy going-vaihde päällä :)
Kivaa on ollut ainakin se että liikuntaa on pienesti pystynyt viime päivinä lisäämään. Saas nähdä milloin sitä pääsee salille niitä kilon puntteja nostelemaan... :P

iive

8 kommenttia:

 1. Voi itku. Mutta ei taida auttaa itkut markkinoilla, pääasia että tietää mikä on ja miten elää. =/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei auta itkut, vaikka kyllä ne helpottaa. Tänään tuli töissä itkettyä työkaverin kans eka tunti ku kaikki muut saikulla (ihan kyllä syystä he olivat) ja me firman tosikipeet oltiin töissä kahdestaan. Mutta yhteinen tuska oliki helpompi kantaa ja nauruksihan se työvuoro kääntyi :)

   Poista
 2. Hyvä Top10 meille kaikille! Siinäpä sitä onkin haastetta alkaen ihan tuosta vuorokausirytmistä.

  Olkoon viikko parempi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin aika kattava top 10 :D
   Kaikille haastetta kerrakseen, tosin voihan olla paljonkin tyyppejä joilla elämä tollein sujuu kivasti juu :D

   Poista
 3. Onko sulla käytössä Horse power msm linimentti? Mä oon käyttäny sitä jo pitkään kaikkiin jumituksiin. Nytkin oon hieronu käsivartta triggerpallolla ja sit laittanu linimenttiä siihen. Nyt ei oo käsi kipeä. Ainakaan tänään. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo kokeillut, mut vois kyl kokeilla. Kaikki geelit ja linimentit meinaa olla mulle liian tujuja :( Polttaa niin maan mahottomasti liikaa :O Perskindol oli eka joka ei polttanut liikaa kun messuilta näytepakkauksen sain ja sitä kokeilin. kerran kokeilusta tietty hankala sanoa.

   Poista
 4. Fibro taitaa olla aika yksilöllinen? Yhden olen kuullut pitävän kipunsa kurissa saunomisella, mutta oma fibroläheiseni ei saunaa kestä ollenkaan vaan pulahtaa kylmäaltaaseen joka aamu. Ja jollain auttoivat mustikat, tosin ne eivät taida olla pahasta kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi kylmä/kuuma oli hyvin yksilöllistä. Mä oon tosiaan sellainen kuuma tyyppi. Ajatus avannosta saa kyllä kauhun partaalle vaikka sitäkin joskus blogissa oon pohtinut olisko hyväksi.

   Ja muutenkin on tosi yksilöllistä sinänsä, varmaan riippuu paljon elintavoista, stressistä ja muista sairauksista millaisen combon itselleen saa. Itsellä stressi tuntuu pahentavan tätä nyt ihan järkysti. Ja sitä stressiä kun nyt tuntuu riittävän ihan joka puolelta :P

   Poista

Kiitos :)