tiistai 1. syyskuuta 2015

Sisään ajettu koodi?

Viimeaikoina on paljon tullut mietittyä hyvinvointia. Monihan mieltää sen lähinnä ns. itsestään huolehtimiseksi, ruuaksi, liikunnaksi jne.

Olin eilen haastattelussa Taiteen tuotanto Sosiaali- ja terveysalalla-koulutukseen ja toivon tosiaankin, että pääsisin sinne. "Haastattelu" oli itseasiassa ryhmäkeskustelu, jonka perusteella valitsijat meitä arvioivat. Siellä viimeistään tuli se mielessä pyörinyt ahaa-elämys, josta en aiemmin ollut saanut aivan täysin kiinni. Hyvinvointia on se kun pystyy olemaan täysin oma itsensä ja ilmentämään sitä ympärilleen.

Haastattelu veti minut tietenkin ihan ylivirittyneeksi ja tyttären tanssitunnin ajaksi suuntasinkin metsään vähän rauhoittumaan. Nautin auringonvalosta, joka loisti puiden välistä ja metsän tuoksusta ja äänistä.


Mietin mitä se tarkoittaa olla täysin oma itsensä? Mikä on niin minua, ettei sitä minusta voi pois pyyhkiä?

Luonnossa liikkuminen ainakin on, innostuminen, rehellisyys, oikeuksien puolustaminen, se että ajattelen kaikilla olevan mahdollisuus ja luovuus. En voisi olla olemassa jos en saisi jotain luoda.
Taide on vähän hämäävä sana. Mikä on taidetta?
Taide tarkoittaa yleisesti kaikkia niitä toimintoja ja tuotteita, joilla ihminen aistein havaittavin keinoin koettaa herättää toisissa itsessään kokemiaan tunnevaikutuksia. Erityisesti sana taide viittaa kuvataiteisiin.

Taide on yksi kulttuurin peruskäsitteistä. Se koostuu erilaisten elementtien tarkoituksellisen järjestelyn tuloksista ja prosesseista, joilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin tai ajatteluun subjektiivisella tasolla. Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Se, onko jokin teos taidetta, riippuu paljolti tarkastelijan omaksumasta taidekäsityksestä. Taidetta voi olla myös sellainen, joka aiheuttaa kokijassaan muitakin kuin esteettisyyden tunteita.
Nykymaailmassa taidetta mitataan paljolti rahalla. Luovuuden tuote on taidetta silloin kun siitä joku jotain maksaa. Ehkäpä siksi pidänkin enemmän sanasta luovuus, sillä se on jotenkin vähemmän tuomittava tai mitattava käsite.
Sillä onko esimerkiksi minun tanssimiseni kotona taidetta? Epäilenpä ettei ole, mutta luovutta se on. Silloin ilmaisen sisimpäni ja kehoni tunteita ja saan siitä itselleni mielihyvää ja hyvinvointia.


Ihmiseen on jo syntymästä asti ajettu koodi sille mitä hän toteuttaa. Näin minusta ainakin tuntuu. Minun koodini tuntuu olevan jotain mikä liittyy luontoon ja luovuuteen. Sillä ne kaksi asiaa ovat sellaisia joita ilman en voi elää.

Onko kaikilla tälläinen "koodi", en tiedä. Onko sinulla?

iive

ps. en tiedä kuinka paljon nimi ihmistä määrittää, mutta oma nimeni Ilona tuntuu määrittävän minua paljonkin. Välillä se ilo on ollut tosiaankin hukassa ja silloin elämä on tuntunut todella raskaalta ja merkityksettömältä.
Ilo on jotain sellaista mitä jokaisen tulisi tavoitella, koska iloisuudesta tulee onnelliseksi. Mikä tekee sinut iloiseksi?
Ja hei nyt on muuten Positiivisuusviikko!

1 kommentti:

  1. Tästäpäs sai ajattelemisen aihetta itekin!
    Uskon kans, että kaikille löytyy just se oma tie kulkee; se "koodi" on yhtä yksilöllinen kuin oma sormenjälki :)
    Oon ite ollut nyt lähivuosina paljokin työttömänä ja yritän töiden, harrastusten ym. kautta löytää omaa itseeni. Yllättävän hankalaa! Mut sit välillä onneks tulee niitä ahaa-elämyksi. Mullekin luonto on ollu aina (ja tulee olemaan) yks tärkeimmistä elämän osa-alueista, mm. sieltä sitä omaa hyvinvointia on kyllä hyvä ammentaa!

    VastaaPoista

Kiitos :)