sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Gluteeniton vai viljaton?

Reilu vuosi sitten aloitin viljattomalla ruokavaliolla, ihan huvin vuoksi, ja silloin jo aivan muutamassa viikossa vuosikymmeniä kestänyt paha ekseemani/atooppinen ihottumani hävisi. Sen jälkeen olen syönyt viljatonta/gluteenitonta ruokaa koko ajan. Noin vuoden verran pärjäsin pienehköllä koko kehon rasvauksella suihkun jälkeen,

kunnes tuli syksy.

Raapimista, kutiamista, ihon kuivumista. Täytyi taas soittaa lääkärille ja pyytää päivittämään kolmosluokan kortisonit ja iso pumppupullo perusvoidetta.

No, eihän ne auttaneet ennenkään, eivätkä ne auttaneet nytkään, rauhoittivat tilannetta vain pikkiriikkisen. Aloin sitten miettiä miksi?

Miksi vuosi ok ihoa ja nyt sitten tällainen?

Testin vuoksi jätin nyt kaikki gluteenittomatkin viljat pois ja jo kahdessa päivässä huomasin eron kutiamisen määrään,

kutinaa ei nimittäin enää ollut.

Tajusin, että olin pikkuhiljaa lipsunut gluteenittomien korvaustuotteiden maailmaan. Kun teki muulla perheellä teki mieli spagettia, keitettiin minulle vastaava ruoka gluteenittomana. Kun tarvitsin jauhoja niin eikun vaan gluteenitonta jauhoseosta taikinaan. Kun söin karkkia tai suklaata, en enää välittänyt lauseesta "Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää". No ainakin Fazerin suklaissa tuntuu se pieni määrä olevan aika iso, sillä niin järkyttävää nokkosihottumaa en ole saanut koskaan kuin nyt Fazerin Pätkissuklaata syödessäni. Lisäksi olo on ollut vetämätön, vatsa on kaikesta asiasta eri mieltä kuin minä, turpoaa ja pulputtaa täysin omiaan.

Totuushan on se ettei gluteeniton ruokavalio noilla korvaavilla tuotteilla ole kovin terveellinen. Se sisältää kovasti kaikenlaista muunneltua ja kaikkea ei todellakaan kovin aitoa. Lisäksi se sisältää yllättävän määrän sokeria, joka taatusti pitää sokerikoukkua yllä ja lisää hiljaista tulehdusta kehossa. Lisäksi näistä gluteenittomista, kaikenlaista muunneltua tärkkelystä sisältävistä, tuotteista tulee lähinnä ällöttävä olo kun niitä ajattelee. Minusta tuntuu, että keho luontaisesti sanoo, -älä syö näitä!

Viime vuonna ajatus viljattomasta kokeilusta ja sen jatkamisesta oli todella helppo, jostain syystä nyt on ollut paljon vaikeampi luopua ajatuksen tasolla kuitenkin siitä pastasta ja kaikesta muusta korvaavasta, sillä niin ruuan valmistus on ollut helppoa ja vaivatonta.

Näyttää kuitenkin siltä, että viljattomalle on siirryttävä suurimmaksi osaksi ja nämä gluteenittomat tuotteet ovat sitten special thing-juttu.


4 kommenttia:

 1. Ootko kokeillut papupastaa? Se on tehty käsittääkseni kokonaan pavuista eikä sisällä lainkaan viljaa. Itse hurahdin papupastaan alkusyksystä ystävän suosituksesta, ja on kyllä hyvää peston kanssa. :) Kaupoista tuota saa vähän metsästää, mutta ainakin Ruohonjuuresta, Siwasta ja joistain K-supermarketeista olen sitä bongannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota papupastaa pitääkin kokeilla. Nuudeleita tuosta pavusta oonkin testannut ja olivat hyviä vaikkakin kovin erikoisen näköisiä Meillä on niin hassu K-kauppa että sieltä saattais jopa löytyä tai sitten Ekolosta viimeistään :)

   Poista
 2. Hyvä kirjotus, tuli mieleen omat ajat kun jätin vehnäjauhot pois melkein kokonaan ruokavaliostani mahaongelmien takia.
  Pitkään meni niin, että pienikin määrä vaaleaa leipää tms. sai aikaan "hiilarihimon" ja maha kiukutteli.
  Nykyään korvaan vehnäjauhot esim. 4-viljan hiutaleilla, leipä on moniviljaa tai ruista ja ruokapöydässä pastan korvaa salaatti tai kasvikset.
  Säännöllisesti syön kuitenkin pieniä määriä vehnää, etten "opeta" mahaani vieroksumaan sitä :) Oli se sitten vaan korvien välissä tai oikeesti elimistössä, niin tää sun kirjotus kyllä vaan varmisti sitä tosiasiaa että yks ruokavalio ei sovi toiselle ja kokeilemalla vaan löytyy se omalle kropalle paras juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, itselle hyvä juttu ei välttämättä ole sellainen toiselle :) Mä varmaan "kuolisin" jos söisin 4viljan hiutaleita :D

   Poista

Kiitos :)