sunnuntai 20. joulukuuta 2015

KaikeTON Joulu

Nykyään kun seurailee eri blogeja ja ryhmiä niin kyllä tää kaiketon syöminen on melkoista (en sano että se olisi huono juttu).
Joskus vielä aikoja sitten, ei varmaankaan edes kauhean kauan sitten, puhuttiin ehkäpä vain maidottomasta, laktoosittomasta ja lihattomasta ruokavaliosta. Ne taisi olla ne yleisimmät. Sitten oli tietenkin joillakin yksittäisillä ihmisillä jokin allergia tai sairaus kuten keliakia. Ja reseptejäkin (ja niitä raaka-aineita) oli silloin aika vähän. Nykyään on meno toinen. Joku voi olla todellakin KAIKETON (eli jolla on useita eri ruokarajoitteita kuten maidoton, munaton, viljaton/gluteeniton, pähkinätön jne.) ja silti hänellekin löytyy nykyään aivan valtava määrä reseptejä leivontaan tai ruuanlaittoon.

Itse en valtavasti välitä näistä kaikettomista resepteistä arjessa. Kotona pyrin nyt olemaan viljaton (ja maissiton) ja se tuntuu hyvältä. Kauraa tuntuu iho kestävän taas, joten sitä syön välillä. Mutta olen nyt päättänyt arjessa yrittää pysyä erossa näistä gluteenittomista tekoleivistä ym. Kun syö tavallista ruokaa niin se on ihan helppoa. Ravintolassa syödessä riittää gluteeniton vaihtoehto.

Joulu ei ole kuitenkaan arkea. Joten vähän siihen piti nyt panostaa ja kokeilla jotain uutta. Viime vuonna tein hedelmäkakkua ja suklaakakkua. Nyt päätin leipoa riisipiirakoita ja joulutorttuja :) Molemmat onnistuivat tosi hyvin eikä mitään valtavia ongelmia tullut eteen.


Joulutorttujen ohjeen löysin Facebookin ryhmän kautta Pörden-blogista. Taikina on rahka-voitaikinaa ja maistuu tietenkin aika rasvaiselle, mutta niin hyvälle. Maku on myös jännästi karamellisoituneen makuinen, etenkin kärkiosissa. Taikinaa oli helppo työstää ja sain siitä jopa hieman lehtevää. Tästä taikinasta syntyisi myös suolaiset pasteijat tai jopa wiener-tyyppiset leivokset.


Gluteenittomien riisipiirakoiden ohje löytyi Gluteenitonta leivontaa-blogista. Tuossa ohjeessa jauhoina oli käytetty pelkkää tattaria, mutta itse sitä hieman karsastin (epäilen tattarin sopivuutta itselleni kovasti), joten vaihdoin jauhot seuraavanlaiseen komboon 1dl gluteeniton jauhoseos GrovMix Semper, 1dl gluteeniton kaurajauho ja 1dl tattarihiutaleista jauhettua jauhoa.
Taikinan käsittely oli helppoa, pöydällä käytin riisijauhoa kaulitsemisessa.
Piirakoista tuli oikein maistuvat. Maun puolesta taikina tuota tattaria hieman kaipaakin ja eihän näitä nyt niin montaa ole tarkoitus kerralla syödä.

Tänään tuli leivottua myös tavalliset joulutortut ja piparit lapsen kanssa, sekä tehtyä joulupöydän laatikot valmiiksi. Ollaan äidin kanssa sovittu hieman jouluvalmistelu-jakoa ettei hänelle jäisi kaikki valmisteluhommat. Laatikothan varmasti suuritöisimmät ovat ja niitä pitää viljattomaksi vähän fiksailla, joten olen ottanut ne sellaiseksi "omaksi jutuksi".

Tämän viikon rasitteena on ollut lohjennut viisaudenhammas, joka sitten poistettiin tiistaina. Itse toimenpide ei ollut kivulias, mutta ai että on saanut särkylääkkeitä syödä ihan urakalla koko viikon, en tykkää! Panadol ei kipuun tehoa yhtä hyvin kuin Ibuprofeiini, joten molempia olen syönyt vuorotellen ja sehän taasen minulle aiheuttaa sen, että vatsaan sattuu ja henkeä ahdistaa. Pientä vastoinkäymistä siis tähän joulunodotukseen, mutta kyllähän tästäkin selvitään.
Valitettavasti ensi vuonna on poistettava loputkin 3 viisaudenhammasta, odotan innolla tai ehkä en. Pakko on vain näin tehdä, sillä helposti reikiintyvät viisaudenhampaat ovat riski ihan kokonaisterveyttäkin ajatellen.

Enää 3 työpäivää ja sitten on muutaman päivän joululoma tiedossa, välipäivät vietän taas töissä. Joulua ja niitä muutamaa vapaata odotan kyllä innolla <3

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)