tiistai 8. maaliskuuta 2016

Aamupalamörkö ja Kaura-Porkkana Leipäset (G,M)

Vuosikausia vedin aamut ilman mitään aamupaloja ja ensimmäinen päivän ruokahetki oli lounas. Aamulla ei kertakaikkiaan ollut nälkä ja kaikki syötävä lähinnä ällötti.
Jos tilannetta katsoo nyt vuosien "pakkoaamupalojen jälkeen", niin ei se tilanne ole mihinkään muuttunut. Edelleenkin aamuisin vatsa kaihtaa ruokaa, vaikka olisin jättänyt iltapalat syömättä. En koskaan herää aamulla sen tunteen kanssa, että vatsa olisi tyhjä ja tuumaisi, et hei anna mulle ruokaa. Tämähän on tosi huono lähtökohta kun ajatellaan terveellistä ruokavaliota ja pysyvää painonhallintaa.


Luontaisesti gluteeniton ruokavalio ei oikeastaan ole parantanut tilannetta yhtään, koska se leipä ei ole yleensä vaihtoehto (paitsi silloin jos olen innostunut leipomaan itse). Lähes kaikki gluteenittomat valmiit leivät ällöttävät. Ne haisevat ja maistuvat, jotenkin niin teolliselle. Toisaalta niin kaikki kaupan leivät muutenkin haisevat... muovipussileipää, hyi!

Toinen mitä nykyään kaihdan täysin on maitotuotteet, siis lähinnä jogurtit, viilit ja maitorahkat. Niitä en kertakaikkiaan saa suustani alas, etenkään maustettuna versiona, muttei maustamatonkaan versio enää uppoa. Näille on onneksi hyvä korvaajia olemassa, mutta se vaatii aina hieman vaivannäköä, chia-vanukasta kun ei voi vain ostaa purkissa (ja jos voisikin niin tuskinpa ostaisin). Nyt ostin kaupasta kokeiluun maidottomia versioita josko nämä hieman vähemmän aiheuttaisivat "takapotkua" vaikkeivat ole yhtään sen terveellisempiä tai vähemmän teollisia vaihtoehtoja tavan maitotuotteille. Joskus vain kaipaa sitä, että syöminen olisi helppoa. Purkki kaapista käteen ja lusikoimaan tyyppistä.
(Ei onnistunut, sillä soijajogurtti on ihan jäätävän kammottavan makuista. Onneksi sen saattoi pelastaa lorauttamalla vaniljajuomaa sekaan ja lisäämällä chia- ja pellavansiemeniä sekä marjoja. Se siitä helppoudesta...)


Kolmas todella mahdoton syötävä ovat leikkeleet. Sillä hyllyllä menee todella pitkään jos sieltä jotain syötävää yrittää etsiä. Ne limaiset löllöttävät leikkeleet, voi kertakaikkiaan aivan mahdotonta syötävää.. tänä aamuna yritin reippaasti syödä riisikakkujeni päällä Kultakalkkunaa ja söinkin, mutta eipä ollut kovin hääviä.

No, näistä lähtökohdista kun lähdetään niin aamupalojen muodostaminenhan on silkkaa leikkiä, eikö vain?

Mitä sitten syödä aamupalaksi onkin jokapäiväinen pulma. Aamuvuoroaamuina syön yleensä puuroa, sillä se on todella helppoa ja nopeaa ja pitää nälkää mukavasti. Syön vieläpä sitä takavuosien proteiinihitti "munapuuroa", sillä oikeasti pidän siitä.
Iltavuoropäivät ja vapaat aamut ovatkin suurin ongelma. Silloin on aikaa miettiä ja vatvoa sitä aamupalavaihtoehtoa mikä juuri tänä aamuna menisi vähimmillä yökötyksillä alas ja olisi suht terveellistäkin.
Viimeaikoina näitä ovat olleet chia-siemen pohjainen vanukas tai tuorepuuro kuitulisällä (psyllium), banaanipannukakut, smoothie tai sitten huonoimpana vaihtoehtona ne riisikakut kun mikään muu ei alas mene. Toivon todella Hyvän olon hormonidieetti-verkkovalmennuksesta apua tähän ongelmaani.

Seuraavat aamu- ja iltapalat on onneksi ratkaistu omatekoisella "rieskalla". Jauhoton peukalo-blogin Heli julkaisi aamulla kuvan ja reseptin Kaurarieskoihin Facebookissa. Siinäpä oli hyvä pohja lähteä testailemaan omaa reseptiä (kun teki mieli hieman säätää kuten aina). Lopputulos oli omaan suuhun oikein mainio, joten ainakin pari aamua on pelastettu :)


Kaura-Porkkana Leipäset (12kpl)

2,5dl gluteenittomia kaurahiutaleita keitettynä puuroksi
2dl porkkanaraastetta
2rkl psyllium
2rkl chia-siemeniä
1rkl pellavansiemeniä (itse rouhittuna)
1dl auringonkukan- ja kurpitsansiemensekoitusta
½dl mantelijauhetta
½tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1 kananmuna
päälle seesaminsiemeniä

Annoin puuron jäähtyä ja sen jälkeen sekoitin porkkanaraasteen, chia- ja pellavansiemenet sekä psylliumin puuron joukkoon. Annoin turvota tovin ja lisäsin loput ainesosat. Vedellä kostutetuin käsin muotoilin leipäsiksi ja paistoin 225 asteessa kunnes leipäset saavat väriä.

Ja kun on kerran aamu jo aloitettu leipomalla niin jatketaanpa sitä jumppaamalla. Verkkovalmennuksen kotitreenit odottaa! Onneksi ostin juuri ne käsipainot, sillä nyt niitä tosiaankin tarvitaan :)

Ihanaa viikkoa kaikille!

iive

4 kommenttia:

  1. Mulla oli sama juttu aamupalojen kanssa. Ja joo, edelleenkin, sillä en oo mikään aamupalaihminen (paitsi jos on voinut tsippailla hereillä kaks tuntia ennen). Oon kuiteskin opetellut syömään kaurapuuro-pellavarouhe-raejuusto-marja -kombon ja sitä sitten natustan aamusta toiseen. Nykyään voin jo todeta, että kyllä se maistuu, enkä kyllä enää pystyisi jättämään aamiaista edes töihin ekalle tauolle, kuten moni tekee. Saatika sitten väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en mitenkään pystyis syömään joka päivä samaa aamupalaa :D ai kauheeta jos pitäis :D Jännä kun työvuoroaamuina se aamupala ei tee yhtään tiukkaa mut iltavuoro/vapaa-aamuina ei menis millään...

      Poista
  2. Hyvällä aamupalalla lähtee päivä kunnolla käyntiin :) Jep, leikkeleet sisältää hirveesti kaikkea täyteaineista säilöntäaineisiin. Ootko kokeillut ihan voin paistaa luomu munia aamupalalle? Tai tehdä aamupaloja valmiiksi jo edellisenä päivänä varastoon, jos aamut on kiireisiä. Esim munakas"muffinsseja" tms? Netti on pullollaan reseptejä :)

    http://annekatariina.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananmunat onkin täällä käytössä, tosin paistettuna ei niitä pysty syömään. Aamut on tosi verkkaisia yleensä koska useimmin teen iltavuoroa, joten kiireestä ei ole kiinni. Suurin ongelma on mietintä "mitä voin syödä tänä aamuna yökkimättä/oksentamatta", niin pahasti useimmat ruoka-aineet tökkii etenkin aamuisin ja ei en ole raskaana :D

      Poista

Kiitos :)