perjantai 22. huhtikuuta 2016

Maan päivä - Earthday

Suurin osa blogin kuvista on otettu ulkona luonnossa. Siitä voi ehkä päätellä kuinka tärkeää minulle on olla ja liikkua luonnossa. Tunnen luonnon hyvin parantavana elementtinä enkä voisi elää suurkaupungissa pääsemättä metsään. Joskus tunnen niin suurta kaipausta luontoon, että vitsailen muuttavani jurttaan jonnekin järven rannalle. Oikeasti voisin kyllä asua jossain aika metsässäkin, mutta talo olisi ihan kiva. Elämän edetessä olen päätynyt kuitenkin tietynlaiseen vapauden aatoksiin ja todennut ettemme ehkä koskaan osta omaa taloa. Niin paljon olen nähnyt vierestä hometalotapauksia ja ajatus lähes koko elämän kestävästä velkavankeudesta ei juurikaan kiinnosta. Lottovoitolla voisi jonkun mökin järven rannalta tietysti hankkia, sellainen olisi kyllä kiva :)


Olemme jo kymmenen vuotta asuneet samassa kerrostaloasunnossa vuokralla. Kun katson mistä tahansa ikkunasta ulos, siellä näkyy metsää, yhdestä ikkunasta näkyy myös pieni pelto. Pian 10min kävelymatkan päässä minulla on myös "pala omaa maata" kun saan viljelypalstan vuokralle. Ajattelen palstaa myös muunakin kuin ruuan tuottopaikkana. Palsta tulee olemaan se "oma piha", jossa voi myös viettää muutenkin aikaa ja jossa Lintunen voi saada myös niitä vapauden luontokokemuksia mitä kerrostalon pihalla ei saa.

Palstaviljely teettää myös paljon ruumiillista työtä. Eräänä vuonna mittasin sykemittarilla kuinka paljon energiaa yhtenä päivänä palstan "perustustyöt" kuluttivat. 1000kcal jälkeen jätin kahvitauolla mittarin kotiin. Tuollaiset jättikulutuspäiväthän keskittyvät lähinnä keväälle maankääntöhommiin yms. mutta kyllä pitkin kesää liikuntaa saa ihan roppakaupalla.

Ja onko ihanampaa kuin syödä suoraan omasta puutarhasta itse kasvattamiaan kasveja? Kyllä ne vain maistuvat niin paljon paremmalle kuin kaupan tehoviljelykasvikset. Lapsikin on oppinut paljon uusia makuja vain maistelemalla kaikkea mitä palstalta on löytynyt.


Lintunen palstalla ja metsässä 3vuotiaana

Muistan järkyttyneeni kun vuosia sitten kuulin uutisesta missä kaupunkilaislapset eivät osanneet kulkea metsässä vaan kaatuilivat juuriin ja kiviin koska olivat tottuneet kävelemään asfaltilla. Liekö totta vai urbaani legenda. Toisaalta isompi osa suomalaislapsista eivät edes tunnista yleisimpiä luonnonkasveja. Tämä on fakta, tunnistatko sinä nimeltä kasveja? Metsässä kulkeminen ja kasvien kasvattaminen ovat myös lahja lapselleni. Metsä parantaa ja ihmiset tarvitsevat luontoa voidakseen hyvin.

Eilen laitettiin siemeniä multaan, vielä on tämä päivä aikaa laittaa siemenet yläkuulla kasvamaan. Lintunen oli innoissaan taas multahommista, enkä ihmettele, olenhan itsekin aina yhtä innostunut ja mielissäni kun saan multahommia puuhailla. Aiemmin viikolla tehtiin Puutarhaunelmia eli palstasuunnitelmia. Sekin on mukavaa yhteistä puuhaa.Google tietää, että tänään on maan päivä. Päivää on vietetty vuodesta 1970, ja tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi. Tämä kirjoitus olkoon minun kansalaistoimintaani ja toivon, että blogini innostaisi edes jonkun menemään sinne metsään tai kokeilemaan vaikkapa parvekeviljelyä, se ei ole vaikeaa!

Tänä vuonna itse toivon että palstaviljelyn lisäksi saan viimeinkin aloitettua villivihanneksien keruun ja käytön ja tuotua niitä päivittäiseen ruokavalioon edes jossain muodossa.

iive

2 kommenttia:

 1. Hei :) Löysin sattumalta sun blogin ja taidanpa alkaa lukijaksi :) Täytyy joskus oikein ajan kanssa lukea mitä kaikkea olet kirjoitellut. Nyt luin pari uusinta postaustasi :) Itsekin tykkään todella paljon metsässä ja luonnossa olemisesta :) Tervetuloa kurkkaamaan mun blogia ja osallistumaan arvontaan samalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on <3
   Mitenkäs mä olen tän sun kommentin missannut ihan kokonaan? Kiitos kun kävit jos tämän vielä joskus luet <3

   Poista

Kiitos :)