torstai 2. kesäkuuta 2016

20 000 askelta myöhemmin

Ou mai... eilinen tuli vietettyä extempore reissulla Helsingissä ja tänään siitä kärsitään. Toisaalta oli kyllä niin kipujen arvoinen päivä, joten sillä mennään <3

Lintusen kanssa aloitettiin päivä perinteisesti Kampista. Piknikki-salaatit K-Supermarketista mukaan ja ulos syömään jotta jaksaa mennä. Tuolla Kampissa on ehkä paras salaattibuffa mitä oon ikinä nähnyt. Ei petä koskaan ja hinta hyvä.Ensimmäisenä toiveena Lintusella oli päästä Luonnontieteelliseen museoon ja kuten viimekin vuonna niin taas tänäkin vuonna törmäsimme siihen aivan mahtavaan oppaaseen ja saatiin yksityisopastusta mm. kuinka akvaario-kuvaelma on tehty, mistä jättimäinen hai on tullut (Kuopijosta :D ), päästiin hetkeksi hengailemaan kirahvien kanssa parvekkeelle ja tutustuttiin ällöön ruskohämähäkkiin (se myrkyllinen) ja nähtiinkin se jopa elävänä vilahdukselta. Tää opas on kyllä aivan huippu ja täysin omalla alallaan. Kaksi unohtumatonta käyntiä nyt on Luomuksessa takana, kiitos!


Kun kerroin Lintuselle seuraavasta käyntipaikasta, tuli vastaukseksi nurinaa, mutta se loppui kyllä lyhyeen kun bongailtiin Kiasman monsterikierrosta ja ihmeteltiin monenmoisia taide-teoksia.

Paljon puhuttiin siitä mikä on taidetta ja sitä ettei taiteen tarvitse olla teos, se voi olla myös kokemus. Nautin paljon siitä kuinka mielettömän ihanasti Lintunen tuolla taiteen maailmassa viihtyi. Ja en ihmettele yhtään, sillä sattui aivan mielettömän hienot näyttelyt meille.

 Peruskokoelmasta

Lost in plastic - Happy happy
Choi Jeong Hwa - Happy together näyttely oli riemunkirjava, iloinen, hyvää mieltä tuottava, ihmetystä ja monia ajatuksia herättävä. Kuinka kaunista voi olla ihan vain muovinen käyttötavara?
Toisaalta teokset kiinnittävät huomiomme ympäröivään materialismiin ja hillittömään tavarapaljouteen, kaikkialla läsnä olevaan muoviin sekä kierrätyksen välttämättömyyteen.


Viimeinen ihmetys oli Ernesto Neton mieletön yhden hallin kokoinen taideteos jonka sisällä sai olla, hengailla, soittaa, juosta, maata, ihmetellä, rauhoittua, iloita... teos oli todella vaikuttava ja siinä oli aivan mieletön energia ja nyt kun luin Kiasman esittelyn teoksesta, tunsin juuri sitä mitä teoksella on haluttukin kertoa.
Ernesto Neto (s. 1964) jatkaa tilallisissa teoksissaan brasilialaisen modernismin perinteitä, katsojan läsnäoloa ja osallistumista arvostavaa lähestymistapaa. Neto tarjoaa taiteensa kautta hetken helpotuksen arkielämän kiireistä, rauhoittaa mieltä ja virittää eri aisteja.
Neto on kiinnostunut huni kuin -kansan perinteistä ja rituaaleista, erityisesti pyrkimyksestä onnellisuuteen ja harmoniseen elämään sekä ajattoman luonnonviisauden hyödyntämisestä.
Uusi teos sisältää vahvoja viitteitä huni kuin -yhteisön kulttuuriin sekä symbolisella että konkreettisella tavalla. Värikkäällä, käsin virkatulla puuvillakudoksella katettu rakenne on saanut muotonsa boakäärmeen päästä. Boa on tärkeä opastava ja voimaa antava eläin. Taustalla on myös ajatus huni kuin -kylien yhteisöllisestä tilasta, jota käytetään juhliin ja rituaaleihin. Neto on luonut kokoontumispaikan keskelle näyttelyään.
Tilateos sisältää samoja elementtejä, joita Neto on taiteessaan työstänyt jo yli 20 vuotta: ihmisen ja luonnon ykseys, aistillisuus, kokemuksellisuus ja positiivisen energian luominen.

Oli vain upeaa kulkea teoksessa sisällä ja aistia todellakin tuota aivan mieletöntä energiaa sekä samalla seurata Lintusen seikkailuja <3


Miehen työpäivän päätyttyä suuntasimme nauttimaan kesäpäivästä ja illasta ulos. Itse olen käynyt Suomenlinnassa joskus ehkä kymmenen vuotiaana? Mies ja Lintunen ei koskaan. Jo lauttamatka saareen oli kokemus sinänsä ja hetken rauhoittuminen. Ja onhan Suomenlinna mahtava ja kaunis paikka, etenkin tällaisella säällä kuin eilen. Juuri sopivan lämmintä, muttei liian kuuma kun merituuli toi raikasta tuulahdusta.
Ja nyt 20 000 askelta myöhemmin, useamman tunnin autossa istumisen jälkeen tuntee kirjaimellisesti "nauttineensa koko rahan edestä". Siispä lepään, kastelen palstalla kasvit, uin ja otan aurinkoa.

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)