keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Turistiloma Turussa, gluteenitonta matkailua

Täytyy kyllä sanoa, että Turku on ihana kaupunki. Pidän siitä ehkä jopa enemmän kuin Helsingistä. Lähdettiin sunnuntaina kohti Turkua, ensin käytiin Keravalla serkun rippijuhlissa ja sieltä ajeltiin illaksi hotelliin.
Rippijuhlassa ihana tyttönen 6v. piristi mun päivääni tiedustelemalla -Oletko sä lapsi vai aikuinen? Piti vähän miettiä mitä tuohon vastaisin, tuumasin sitten, että iän perusteella varmaan aikuinen, mutta muuten taidan olla kyllä ikuinen lapsi :)


Ja kyllä sen Turun reissulla huomasikin. Minä se kun jaksan olla edelleen kiinnostunut rannalla oleskelusta, uimisesta, retkistä ym. ym. Ja jaksoin jopa itse innostua Pokemon Go:stakin kun sain sillä verukkeella lapsen innostumaan Aurajoen rannalla kävelystä, Samppalinnaan kiipeämisestä ja historiallisten talojen sekä patsaiden katselusta. Ihan noin vaan sujahti 2h ja 5km.

 Pokemonin metsästäjät

Yövyttiin Scandic Juliassa ihan keskustassa. Oli lapsiperheiden suosiossa selkeästi ja hienosti oli lapset huomioitu. Todella hienosti oli huomioitu myös erikoisruokavaliot. En ikinä ole nähnyt niin mahtavaa gluteenittomien valikoimaa kun tuolla! Plussaa siitä, että ne sai itse valikoida gluteenittomille tarkoitetusta minijääkaapista. Vieressä oli mikro lämmittämistä ja mm. puuron keittoa varten. Jos näin on jokaisessa Scandicissa niin ei tarvitse paljon hotelliketjua jatkossa miettiä. Vertailuksi esim. viime viikolla Sokos hotelli Vuokatissa, ihan todella surkea gluteenittomien aamupala jossa jouduin erikseen pyytämään gluteenittomia tarjolle, sillä niille varattu tiski oli täysin tyhjä. Scandic Juliassa oli myös aika paljon Luomua tarjolla, siitä plussaa myös!Gluteenittomasta ruuasta ja kahvittelusta vielä sen verran, että jos kuljet Hartolan ohi niin pysähdy ihmeessä La Kar de Mummaan. Siellä tekevät yhteistyötä viereisen Vuohelan herkun leipomon kanssa ja todella hyvin gluteenittomia kahvileipiä, leipiä ym. tuotteita kahvitteluun kuin mukaankin ostettavaksi. Saatavilla myös gluteenitonta lounasta. Ja ns. taviksille tarjolla oli kahvilan omia tuotteita, ne perhe totesi myös hyväksi. Lapsiperheitä paikalla oli myös paljon, enkä ihmettele, etenkin piha-alue lapsien kanssa pysähtymiseen oli upea!Muuten ei reissussa juuri ravintoloissa syöty. Olen itse reissunpäällä kulkiessa ihastunut K-supermarkettien (ja myös osassa CM on tarjolla vastaavaa) salaattibaareihin. Sieltä saa koottua kyllä jokaiselle päivälle jonkinlaisen evään mukaan ja sitten täydennettyä esim. gluteenittomilla leivillä, sämpylöillä jne. tarvittaessa. Lapsellekin meillä onneksi nämä salaatit maistuvat. Ja nämä salaatit sopii myös painonhallintaan paljon paremmin kuin ravintolaruoka.
CMssä on tarjolla myös edullisia täytettyjä patonkeja muille perheenjäsenille, jotka on oivaa reissuruokaa. Normaalissa elämässähän me ei tämmöisiä syödä, mutta reissussa on eri juttu.
Nykyään tuntuu, että ravintoloiden hinnat ja ruokien laatu on kyllä ihan mitä sattuu. Eipä paljon kiinnosta maksaa eineksistä ja puolivalmisteista. Ja sitten kun on hyvä oikeista aineksista ruokaa tekevä ravintola, niin se on yleensä omalle kukkarolleni aivan liian kallis.

Piknikillä Ruissalossa Saaronniemen uimarannalla

Turun uimarannoista testattiin Ekvalla, Ispoinen ja Saaronniemi. Kaikista löytyy mm. wc:t ja pukukopit ja mm. uimavalvontaa, suihkua, saunaa jne. Itselle hyvät siistit wc:t on tärkeät kun puhutaan uimarannasta, jossa käy satoja uimareita päivässä ja jopa yhtäaikaa. Porukkaa rannoilla oli paljon, mutta (ylläri ylläri :D ) parkkipaikka saatiin aina kuin taikomalla ja muutenkin oli oikein jouhevaaa tuo ryysiksessä rannalla olo.
Lintunen nautti merivedestä ja niin minäkin <3

 Ekvallan ranta oli oma suosikkini!

 Ispoisten ranta

 Saaronniemi oli myöskin upea, tosin ison laivaväylän vieressä niemen kärjessä aallot oli järviuimarille melkoiset. Mutta olihan se eksoottista.


Mutta pelkästään ei rannalla makoiltu! Joka päivä tuli askelmittarissa askeleet täyteen ja ylikin. Historiaa koluttiin niin Turun tuomiokirkossa, linnassa kuin Aboa Vetus & Ars Novassakin.

 Kirkossa sytytettiin kiitos kynttilät.
Kiitos siitä miten elämä on alkanut kulkemaan ihan erilaisella tavalla ja kiitollisuus ja positiivisuus on läsnä joka päivä <3


Turun linnaan saatiin ystävät matkaan ja olihan siinä aikamoinen kulttuuri ja historia-pläjäys. Ihan uuvahtamiseen asti jopa. Melkein olisi kahdelle päivälle linnan kiertäminen pitänyt jakaa. Itseäni sykähdytti erityisesti keskiajan linnakierros, olen minä niin tarkkaan Kaari Utrioni (ja muitakin) lukenut aikoinaan.


Aboa Vetus & Ars Novaan suunnattiin tänä aamuna. Siellä erityistä plussaa lapsille järjestetyt jutut! Luiden tutkimista, vahatauluun kirjoittamista, pelejä (ei mitään tietokone vaan VANHOJA pelejä). Aikaa muuten näiden parissa kului ja minä kolusin infotaulut ja rauniot läpi.


Ars Nova ei niin sykähdyttänyt, mutta kyllä sieltäkin oma antinsa löytyi. Mielenkiintoista on kyllä 6veen kanssa keskustella siitä mitä esim. Pablo Picasson taulussa oikein on. Andy Warholin Kim jong il oli kuulemma ruma ukko :D (niin minustakin).


Oma suosikkini oli tämä mystinen teos. Vastaava työ löytyy myös Kiasmasta muistaakseni. Taiteilijan nimeä ei vain tullut ylös kirjoitettua :(


Ja nyt voikin alkaa kamppeita purkamaan. Syksy saapuu, marjametsät kutsuu ja elo alkaa suunnata kotipiiriin. Lomaa on vielä viikko jäljellä.

Toivon oikein lämmintä ja aurinkoista loppukesää <3

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)