perjantai 23. joulukuuta 2016

Jouluähkyöverit vai Upgreidattu Joulu?

Jei!
Saako huutaa, että "Joulu tulee!" "Joulu tulee!" "Joulu tulee!" 😁 Vaikka tuleehan se huutamattakin. On vaan niin hyvä joulufiilis 💖

Tänään ei aamu meinannut oikein startata, onhan tässä jo vedetty puolikuntoisena jo vaikka ja kuinka. Ensin töissä ja sitten kotona jouluvalmisteluita (joista oon kyllä nauttinut, enkä stressannut, mutta puuhaa on ollut aamusta iltaan). Vähän meinasi fibrokin siinä flunssan jälki"tautina" alkaa oireilemaan. Sitten ajattelin, että pistänpä kompressiovaatteet päälle ja surauttelenpa parit vihermehut, siinä samalla kuorin laatikkoihin porkkanat ja bataatit. Musaa kuunnellessa alkoikin yhtäkkiä piristyttämään ja tuloshan oli sitten tämä.Ja olihan se hyvä fiilis saada sitä kroppaa liikkeelle. Koska lievä flunssa oli takana, niin treenitkin tietysti piti tehdä sen mukaan eli herättelyä ja pientä pumppailua lähinnä, mutta kyllä siitä hiki tuli ja kuuma. Keuhkot veti yllättävän hyvin, etenkin kun eilen vielä vetelin ventolinea ihan urakalla ja tänään ei enää ollut mitään.

Oon tosi tyytyväinen siitä, että mun vastustuskyky on parantunut ihan älyttömästi. Ihan ei nollalla saikkupäivällä tästä vuodesta selvitty (koska norovirus), mutta esimerkiksi tämäkin flunssa, joka muilla oli tosiaankin petiin kaatava, oli minulla vain pientä tukkoisuutta ja vähäistä hengenahdistusta.
Palkkariksi tein nykyistä suosikkismoothieta eli mustaherukkaa. Se on vaan niin hyvää! Ensi vuonna suuntaan kyllä jonnekin marjatilalle poimimaan mustaherukoita urakalla. Omat on nimittäin pakkasesta jo loppu!


Oikeasti mun olisi pitänyt keitellä niitä jouluruokia eikä treenailla vaan, mutta kerkeäähän niitä. Onneksi tänä jouluna ei tarvitse kärsiä pahasta olosta, sillä nyt syödään vain ruokia joista tulee hyvä olo. Samoin määrän korvaa laatu. Kauppiaalta sushia (ensi vuoden agenda on syödä jossain oikeasti hyvää sushia ja opetella tekemään sitä myös itse) ja lisäksi teen graavilohi-tartar leipiä (gluteenittomasti tietenkin) kinkun tilalle. Laatikoista porkkana ja bataatti menee ja ne teenkin itse. Lanttulaatikot saa muut syödä vaikka itse siitä tykkäisinkin, ehkäpä lusikallisen voi maistaa?

Lisäksi joulupöytään tulee gluteenittomia ja maidottomia karjalanpiirakoita munavoin kanssa (Friida-munista tietty).Tehtiin piirakoita tytön kanssa eilen ja voi kuinka taitava rypyttäjä mulla oli. Hän on kyllä ihan luonnonlahjakkuus. Saa seuraavan kerran tulla rypyttää kaikki piirakat vaikka ei se mullekaan koskaan ole vaikeata ollut, kiitos kesälomien karjalais-mummo Iitan kanssa. Hän se osasi vääntää sellaiset pöperöt, että Pekka Puska kääntyisi haudassaan jos siellä olis.

Joulua kohden olen siirtynyt entistä enemmän maidottomaan ruokavalioon. Arjessa en juuri maitotuotteita käytä luomu kirnuvoita, gheetä ja juustoja lukuunottamatta. Mutta toisin kuin gluteenin suhteen, en ole maidon kanssa ehdoton. Eli jos ruoka tarvitsee kermaa, niin sitä siihen laitetaan. Mieluiten luomua homogenoimatonta kermaa johon ei ole lisätty mitään. Esimerkiksi joululaatikoihin sitä kermaa meni, samoin kermaa on rosollin kastikkeessa. Creme Fraichea on taasen tartarleivissä ja rahkaa joulutorttutaikinassa. Eli onhan maitotuotetta yhdessä sun toisessakin kohdassa jos sitä ei järkevästi pysty korvaamaan. Omasta mielestäni kunnon kerma on aina parempi vaihtoehto kuin jokin sata kertaa käsitelty soija- kaura- tai muu "maidonkorvike" valmiste.


Entäs sitten ne herkut? Pakkosuklaarasiat ja sokeriöverit?
No, ei tuu tänä jouluna.
Joku jossain kirjoitti fiksusti, että syö jouluna vaan sitä mistä pidät oikeasti ja nauti siitä.


Mun suklaarasian sisältö näyttää tältä. Kiitos Foodinin valmiin raakasuklaamassan, joka muuten rusahtaa sillein ihanasti kun siitä haukkaa, eikä sula sormiin niin kuin itse tehty massa. Tein bountyja ja pähkinäsuklaakonvehteja, joissa osassa on myös kuivattua karpaloa joukossa. Ja oli nopeaa, helppoa, edullistakin ja mikä parasta aikas sairaan hyvää. Etenkin nuo bountyt. Resepti on muuten Kahvia ja kasvisruokaa-blogista.

Lisäksi kokkailin myös gluteenittomat ja sokerittomat joulutortut. Ne kyllä koukuttaa vieläkin pahemmin kuin suklaa, sillä mä vaan rakastan joulutorttuja, niitten kanssa mun ehkä pitää hillitä itseäni ettei tule se ähky.

Ihanaa Joulua!

iive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)