tiistai 31. lokakuuta 2017

Kuinka löytää itsensä?

Sairasloma on jo yli puolen välin. Huomenna pääsen taas lääkärin arvioitavaksi jatkuuko se vai eikö. Itse olen varovaisen jatkuu, kannalla, ihan vain siksi, että en ole edennyt aivan niin hyvin kuin etukäteen arvelin.

Itselläni oli sairaslomaa kohtaan sellainen olettamus, että kun vain saan levättyä tarpeeksi, niin jo se itsestään auttaa todella paljon masennuksen kanssa. No, nyt olen levännyt 2 viikkoa ja voin todeta, että väsymys on ihan pikkuriikkisen helpottanut, mutta masennus ei niinkään. Toki olen tehnyt mielestäni töitä myös masennuksen eteen aika paljon ja se on itsessään jo aika väsyttävää. Olen kirjoittanut, tehnyt kehittäviä tehtäviä ja meditoinut. Myös pientä fyysistä aktiviteettia olen yrittänyt pitää yllä, joskin se puoli on väsymyksen voimakkuuden vuoksi jäänyt aika vähäiseksi muutamaa uintikertaa ja kävelyä lukuunottamatta.

Kun olen kuunnellut omaa mieltä ja kehoa, on se selkeästi antanut suuntaviivoja sille mitä asioita minun pitää vielä itsessäni käsitellä päästäkseni eteenpäin. Teemat Kontrollista luopuminen, Suorittamisen lopettaminen ja Sisäisen lapsen löytäminen ja hoitaminen, ovat olleet päällimmäisenä esillä. Näiden suhteen olen aikamoisen hukassa enkä oikein tiedä kuinka asian kanssa lähtisin etenemään. Toisaalta ne nivoutuvat yhteen, sillä aikamoisen vahva tunne on siitä, että olen kehittänyt tuon valtavan kontrollin tarpeen suojelemaan sisäistä lastani ja minua edelleen nyt tässä tilanteessa. Minä olen ollut aina se joka pärjää ja pitää (kuvittelee pitävänsä) lankoja käsissään. Pärjäsin siten lapsena ja nuorena, kehenkään muuhun kuin itseensä ei ollut luottaminen, jos itse pystyit niin olit turvassa, muiden apu oli aina epämääräistä ja epäluotettavaa ja sitten romahdin. Uusi pärjäämisen aikakausi alkoi masennuksesta parannuttuani. Silloinhan olin tosiaankin osoittanut, että minä kyllä pärjään ja pystyn. Pystyn selviämään ylös kuoleman porteilta. Eikä sen jälkeen tuntunut olevan asiaa mitä en osaisi tai ainakin oppisi jos se on tarpeen ja se, että minä pärjään vaikka mitä eteen tulisi. Kuitenkin tuo valtava uppoavassa laivassa olemisen tunne tänä vuonna on ollut se tilanne ja ne kontrollin nyörit ovat niin kireällä, että ne veivät minutkin mukanaan.

Nyt suoritan tätä sairaslomaa ja masennustani, senhän voi lukea jo tuosta edeltävästä tekstistä. Masennus, sen käsitteleminen ja siitä parantuminen on taas yksi suoritus elämässä joka täytyy kohdata ja voittaa, mahdollisimman nopeasti kiitos!

Ehkä jollain tasolla voisin sanoa, ettei minun tarvitse pärjätä (yksin) eikä suorittaa sitä niin valtavasti. Se joku taso on kuitenkin hyvin ehkä tasolla ja oikeasti vielä täysin tavon saavuttamattomissa. Kun olen pohtinut asioita on ollut järkyttävän vaikeaa ajatella, että etenkin töissä tekisin jotain vaikkapa seiskan arvoisesti. Ei se tulee tehdä vähintään 10 ja plus, että olisit hyvä ihminen sitten.

Totuushan on, että ei sitä oikeasti jaksa ja tämän kun jotenkin ymmärtäisi, tajuaisi ja pystyisi toteuttamaan.
Niin ovat jääneet täysin ne omat tarpeet ja asiat kun eihän kaikkeen oikeasti pysty. Niitä ei enää olekaan ollut mahdollista tehdä edes hyvän arvoisesti. Ja se kyllä tuntuu myös ihan fyysisesti. Kävin juuri hierojalla ja kaikki se kireys, pärjääminen, väsymys ja stressi, ne kaikki ovat koteloituneena kehon lihaksissa ja hermoissa ja joka paikassa. Torstaille varasin ajan Neurosonic-hoitoon psykologin tapaamisen jälkeen. Toivon, että se olisi myös tapa saada kehosta irti näitä kovettuneita ja hautautuneita tunteita, jotka aiheuttavat sen että olen kipeä, jäykkä, väsynyt ja vetämätön.

Liikunta ja itsestä huolehtiminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä ja silti ajatukset rummuttavat aina samaa rataa. Jos haluat parantua niin pitää liikkua, pohtia, kehittää itseä, etsiä niitä vikoja, syitä ja ties mitä JA SITTEN parantua kun olet liikkunut, hoitanut ja kehittänyt itseäsi tarpeeksi. Huh!

Minut pitäisi varmaan laittaa jonnekin keskelle erämaata, ilman nettiä, somea, kännykkää, telkkaria, ilman ketään, olemaan yksin vaan siellä. Ehkä silloin tämä loppumaton juoksu voisi katketa.

Olen ollut todella pettynyt itseeni myös painon suhteen, tietysti, koska eihän se ole ikinä ollut oikea oli se mitä tahansa. Vaa'alla en ole suostunut käymään. En tahdo nähdä sitä lukua mikä siellä odottaa, tiedän muutenkin ettei se lukema ole "hyvä". Katsoin eilen Jenny+ ohjelman ja "päätin", että nyt on se käännekohta kun lähden pyrkimään laihduttamisen lopettamista kohti. Mutta kuinka tehdä se? Miksi ihminen tajuaa tällaisia asioita kun katsoo toisen tuskaa? Miksi sitä omaa tuskaa ei hyväksy, ei näe eikä koe?

Olen laihduttanut varmaan ala-asteelta asti, se on yli 20 vuotta elämästäni ja nyt se saisi loppua. Kuinka lopettaa jotain jota on tehnyt koko ikänsä? Sitkeässä on se ajatusmalli siitä, että kehoni on aina väärä. Toisaalta onhan minulla myös mielessäni tunne siitä, että olen kaikin puolin aina liian erilainen, vääränlainen, olin millainen tahansa niin mikään ei ole minulle riittävä. En tiedä mistä tuo erilaisuuden ja vääränlaisuuden tunne kumpuaa ja mistä se kertoo. Ehkä se on tämän vuoden aivan perimmäisin oppiläksyni, syy siihen miksi olen tässä tilanteessa nyt. Ehkä minun pitää löytää itseni.

iive

4 kommenttia:

 1. Kirjoitat kuin elämästäni! Omalla sairauslomallani pohdin paljon juuri tuota, että milloin tämä suorittaminen loppuu. Olen seilannut edes takaisin suorittamisen ja höllentämisen välillä. Olen päättänyt elää onnellisesti omana itsenäni ja huomannut taas suorittavani. Suoritin uupumuksen, masennuksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan. Aivan kuten kirjoitit. Viime viikolla huomasin häpeäkseni (jota myös suoritan), että hengellisyyskin taitaa olla kohdallani suorittamista. Vai onko kyse siitä intohimosta jolla me tätä elämää elämme, voisiko kyse olla tempperamentin kaltaisesta synnynnäisestä ominaisuudesta, jota meidän ei oikeasti tarvitsi luokitella viaksi? Täytyisi vain oppia kanavoimaan tämä ominaisuus niin, että se tuottaisi hyvää - niin meille kuin muillekin. Opin myös viime viikolla, että minun on alettava luottamaan hyvään ja myös toisiin ihmisiin sekä elämään. Kyllä se kantaa, vaikka olisi vain oma itsensä. Voimia Iive, rakkautta ja valoa tähän syksyyn. p.s. En minäkään haluaisi laihduttaa, mutta tässä vaiheessa, kun kiloja on niin paljon, että on huono olla ja liikkuminen tuntuu vuorikiipeilyltä (aina) minun on varmaan pakko. Luulen, ettei sillä ole mitään tekemistä itsensä hyväksymisen kanssa tässä tilanteessa, vaan sen, että ei saisi infarktia tai halvausta. Toinen asia on se, että putoaako paino ollenkaan :( Kilpirauhasen vajaatoiminta on todella viheliäinen tauti, vaikka niin ovat muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan jäädä miettimään tuota vastaustasi suorittamisen ja tempperamentin erosta, sillä se oli itselle myös aika oivaltava. Paljon on minussa sitä, että kun innostun jostain, on se innostus aika palavaa ja sen voi kyllä sotkea kyllä myös suorittamisen tunteeseen jos ei ihan siinä hetkessä elä. Itselläni on taipumus elää intohimoisesti jotain asiaa. Jossain vaiheessa jos ei muista tai pysty hölläämään ja energia loppuu/vähenee, iskee ehkä se pelko tai jokin joka käynnistää suorittamisen. Intohimosta tuleekin suorite jolloin se ottaa enemmän kuin antaa.... jotain tällaista mielessäni pyörittelin.

   Toivon että saat painoasiasi niin että keho toimisi terveesti mahdollisuuksien mukaan. Se onkin eri asia kuin ulkonäön tai muiden arvostelun vuoksi painon tiputtaminen.
   Mitä olen muiden kilpparitaisteluja seurannut niin on kyllä viheliäinen sairaus :(
   Tsemppiä sinullekin <3

   Poista
 2. Olen itse aikamoinen suorittaja ja taustaa löytyykin sh-puolelta ja mahdollisesta burn outista. Tsemppiä hurjasti 💖

  VastaaPoista

Kiitos :)