keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Erilaista hyvinvointia elämään

Usein sitä vain ajattelee, että sitä oman elämän hyvinvointia lisää liikunta, laadukas ruoka ja lepo.
Mutta myös harrastuksilla ja mielekkäällä mukavalla ja iloisella tekemisellä on tosiaankin myös merkitystä hyvinvoinnille (eikä unohdeta sitä metsää!).

Maanantaina päättyi ensimmäinen yövuoroputki sairasloman jälkeen. Oli rankkaa täytyy myöntää, joten piristystä ja hemmottelua tarvittiin. Nukkumapäivän päiväunien jälkeen suuntasin pienelle shoppailukierrokselle (piristää aina, tosin turhaa ei pidä shopata vaan tarpeellista) ja sushille Lintusen kanssa.  Lintunen se voisi vetää älyttömän määrän sushia ja vähän mökötti kun sai vaaaan S-koon annoksen (joka on mun mielestä lapselle aivan sopiva).


Nukkumapäivä on yleensä ihan suht iisi, mutta seuraava päivä aivan kaamea. Niin kävi nytkin. Tiistai oli valtavaa koomaa ja väsymystä. Onneksi olin luvannut hakea Lintusen uimakerhosta, joten tuli revittyä itsensäkin sohvalta ylös ja altaaseen. Meno oli todella tukkoista, mutta silti tein hyvät treenit. Tosin siitä sain sitten ihanaa muistuttelua tälle päivälle kun olin aivan totaalisen jumissa yövuorojen valvomisesta ja uimisesta. Onneksi siihenkin auttaa se, että nousee sieltä sängystä ylös ja jumppailee vähän (ehkä 3 tuntia).


Nautin valtavasti kaikenlaisesta kulttuuri-riennoista. Tykkään käydä teatterissa, museoissa ym. paikoissa. Aina kun käymme jossain reissussa vaikkapa Helsingissä tai Kuopiossa, niin käymme aina jossain kulttuurikohteessa, joten aikamoista oli käyttää Museokorttia omalla kotiseudulla ensimmäistä kertaa! En oikein tiedä miksi kotona en ole saanut aikaiseksi käydä kuin kerran 12 vuoden aikana paikallisessa teatterissa (tämäkin asia korjataan, sillä teatteriliput viikonlopuksi on lunastettu!) ja Taidemuseo Holvissa. Suomen käsityön museossa ollaan käyty kyllä useammankin kerran.

Tänään korjailtiin tätä puutetta Lintusen kanssa kun käytiin mun jumppailu-aamun ja Lintusen koulupäivän jälkeen museokierroksella niin Holvissa kuin Suomen käsityön museossakin. Lisäksi Tsemppikalenteriin on kirjattu kevään näyttelyiden alkamisajankohdat etteivät seuraavat näyttelyt mene enää sivusuun.


Holvissa oli esillä Jyväskylän taiteilijaseura Juhlatuulella. Minkäänlaisia ennakkokäsityksiä ei ollut, paikalliset taiteilijat eivät olleet tuttuja (vaikka löytyi sieltä sitten tuttujakin nimiä kun alkoi tekijöitä tarkastelemaan).
Näyttely oli kertakaikkisen ylitsepursuava ja millään tasolla ei tuota näyttelyä yhdellä käyntikerralla pysty sisäistämään (joten täytyy varmaan käydä vielä toisenkin kerran). Upeita, kauniita ja ajatuksia herättäviä töitä peräjälkeen sopivan soljuvassa muodossa. Lintunen 8v tsuumaili kameran kanssa ja tutkiskeli tekniikoita ja iloitsi etenkin huumorista, installaatioista ja osallisuudesta, sillä useisiin töihin oli liitetty liikkuvaa kuvaa tai ääntä.


 Päivi Hintsanen Kyyneltäjät


Päivi Meriläinen Kuu on Mustikka

Johanna Mäkitalo Putoaminen & Vastavoima

Edelliseltä Holvin vierailulta oli jäänyt jotenkin tympeä olo, ehkäpä se oli ollut syy siihen, ettei Holvin ovi ollut auennut ennen kuin tänään. Museo kuitenkin nyt yllätti hyvällä tunnelmallaan ja etenkin monipuolisuudellaan ja mielenkiintoisuudella. Yläkerran luonnontieteellinen wc nauratti ja 60-luvun grafiikkanäyttely lähes autenttisessa 60-luvun kodissa oli jopa hieman liiankin todellisen tuntuinen (creepy, mutta samalla hauska). Siellä taide taisi kyllä jäädä puitteiden varjoon.Näyttelykierrosta jatkettiin vielä Suomen käsityön museossa, joka on Lintusen lempparimuseo (koska askarteluhuone). Siellä tutkailimme Memento-näyttelyä.
Kaija Poijulan osuus näyttelystä hieman hämmensi, etenkin 8 vuotiasta. Mitä lie ajatuksia päähän herätti. Etenkin keinupuuta tutkailimme hartaasti. Pikku Buddha –teos on omistettu kaikille lapsille, joiden isä ei tullut kotiin. 


Ulla Pohjolan teokset olivat ehkä hieman helpommin lähestyttäviä tuttuine materiaaleineen (vaikka kyllä Kaijankin voikukkateokset ihmetyttivät). Bongailtiin yhdessä teosten rakenteita ja materiaaleja, mitä kaikkea töistä löytyikään!
Ja Lintunenhan tykkäsi tietenkin bongailla lintusia :)


Lopuksi museokierroksen kohokohta! Vaikka kotoakin löytyisi kaikenlaista materiaalia niin silti askarteluhuone aina ihastuttaa. Tällä kertaa päädyimme taiteilemaan rautalankaeläimiä.Loppuun piipahdus vielä Fafa'siin. Olen himoinnut tuolla käyntiä jo pitkään ja eipä ollut pettymys kummallekaan (parempi kuulemma kuin mäkki jos olisi saanut limppariakin, nyt mentiin vesilinjalla).
Seuraavalla kerralla mennäänkin munaravintolaan eli EGGiin <3


Teatterilippuja hakiessa bongailin Jyväskylä Sinfonian esitteen ja nyt on myös kevään konsertitkin kalenterissa. Tarkoitus olisi aloittaa helpoimmasta päästä eli päiväesityksistä. Esite kertoikin mukavasti infoa konserteista, voi vaikkapa etukäteen kuunnella onko omaan korvaan "mieluista" musiikkia tulossa. Toki joskus on myös hyvä haastaa omia mieltymyksiään, mutta aistiyliherkkä ei tahdo mennä kamalan pauhaaviin tai kakofonisiin tilaisuuksiin.


Illalla vielä pähkäilin Freetoxaajissa yövuoroista palautumista ja sain pari aika hyvää vinkkiä, jotka eivät vielä olleet kokeilussa. Tää piikkimatolla tassuttelu tai keinahtelu oli niin ykköshommaa, että suosittelen kaikille! Vie kuulkaa homman ihan uusiin sfääreihin! Nilkat, polvet ja jalkaterän pikkuluut (vai luuvälit) vaan paukkui kun ne rentoutui.


Taidanpa siis jatkaa vielä tassuttelua ennen nukkumaanmenoa. Saa nähdä kuinka tänä yönä nukutaan?

Terveisin

iive

ps. jos sulla on jotain huippukikkaa yövuorojen suhteen niin pliiiiis kerro se mulle!
pps. sokeriton tai mikälie karkiton tammikuu sujuu sairaan hyvin <3 <3 <3 ja eipä tuo tipatonkaan tuota vaikeuksia :) rentoudutaan skumpan sijaan piikkimatolla tanssien... *hörhö mikä hörhö* ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)