perjantai 12. tammikuuta 2018

Uneton, tipaton, sokeriton mut ei onneton

Voi luoja, että ihminen on aivan eri ihminen kun on nukkunut hyvin. Uniongelmainen tietää kyllä kuinka sitä aivan erilaista virkeyden tunnetta arvostaa aamulla herätessään. Uniongelmaiselle se kun ei ole itsestäänselvyys vaan hyvä yö on lähes enemmän bonus kuin arkea. Vapaapäivien öistä ensimmäinen sujui surkeasti, toinen ihan mukavasti josta taas pääsin hurmioitumaan virkeänä olon fiilikseen ja tänään voin taasen fiilistellä sitä kun ei nukuttanut... voihan elämä.

Olen päässyt burn outista toipumisessa jo aika pitkälle, silti sitä varjostaa edelleen huonosti nukutut yöt ja se on suuri riski sairastua uudelleen. Sillä jos keholta puuttuu palautumiskanava niin ei hyvin käy.

Onneksi vapaapäivinä olen nukkunut ihan hyvin. Työpäivien rasite sen sijaan on ollut nukahtamisvaikeudet, yöllä heräily ja liian kevyt uni. Jokin tuolla työssä ilmeisesti minua vielä rassaa kun reagoin kuitenkin näin vahvasti vaikken ahdistusta tunnekaan. Myöskään työasiat eivät pyöri päässä, mutta ilmeisesti siltikin keho käy työstä niin ylikierroksilla ettei kunnon syvään uneen oikein tahdo päästä.


Aloitin Freetoxaajissa keskustelun yövuoroista palautumisesta, mutta aikalailla se meni yleiseen nukkumis-asiaan. Toki jotain paasto/syömishommeleitakin siinä samalla keskustelimme mm. eväistä, paastosta jne. Itsellä yöllä tulee paastotessa huutava nälkä ja sitten kylmyys, joten evästä täytyy olla. Viimeksi eväänäni oli vihermehu, iso smoothie (jota join yön mittaan pienempinä annoksina) ja annos ns. kotiruokaa.

Edelleenkin lähes ainoa kokeilematon konsti näistä uniasioiden "kikkakolmosista" on pidempijaksoisempi Neurosonic-hoito, jolla voisi hermostoa rauhoittaa.  Ainoa este hoitokäynneille on tällä hetkellä viitsiminen. Hoitoon kun pitäisi ajella Jyväskylään vastakkaiselle laidalle. Eivätkä hoidot ilmaisiakaan tietysti ole. Niin ja tietenkin tuo piikkimatolla kävely on nyt testauksessa josta jo viimeksi hieman kirjoitinkin. Tämä homma aiheuttaakin kuulkaas aikamoiset surinat jalkapohjiin, hyvällä tavalla siis!

Olen nukkumisen tukena käyttänyt myös vuosia Melatoniinia. Se on ollut nukahtamisongelmaisen unelma-troppi, mutta jolla silläkin on omat haittavaikutuksensa pitkäaikaisessa käytössä. Lisäksi melatoniini ei tunnu itselläni vaikuttavan kuin nukahtamiseen, unen syvyyteen sillä ei ole juurikaan vaikutusta. Muutamana yönä olen kokeillut myös Sininen uni-valmistetta, joka perustuu valeriaanaan ja l-teaniiniin. Tällä luontaistuotteella olen kokenut olevan pientä vaikutusta unen syvyyteen. Luontaistuotteista testaamatta on vielä Tyyni-juomajauhe, lähinnä sen hirvittävän hinnan vuoksi. En ymmärrä kuinka se voi ollakin niin kallista? Itse tuotetta on kyllä valtavasti kehuttu, joten kaipa sitäkin pitää kokeilla jossain vaiheessa.


Kuten monet muutkin, vietän minäkin tipatonta tammikuuta. Jossain vaiheessa syksyä huomasin työputken päättyvän useampaankin viinilasilliseen. Oli ihanaa aloittaa "viikonloppu" rentoutumalla tv:n tai kirjan ääressä viiniä nautiskellen. Kuten lähes jokaisen suomalaisen suvusta, myös minunkin suvustani löytyy alkoholismia, joten olen asian kanssa tarkkana ja reagoin tilanteeseen (ehkä liiankin) herkästi. Sillä se mikä monelle suomalaiselle on ihan normaalia alkoholin käyttöä, on minusta jo aivan liiallista. Tipaton tammikuu kestäköön siis tammikuun tai vaikkapa muutaman muunkin kuukauden siihen päälle. Sinänsähän alkoholia ei mihinkään ihminen tarvitse, joten ilman sitä voi aivan hyvin olla ja käyttää aikansa (sekä rahansa) johonkin muuhun. Alkoholi hidastaa myös palautumista ja keventää unta, joten siitäkin syystä on syytä olla asian kanssa tarkkana.

Olen päätynyt myös pitämään sokeritonta tammikuuta. Tätä meillä viettää koko perhe, tosin lapsen kanssa ei olla niin tiukkana. Omaan masennukseen ja burn outiin reagoin syksyllä vahvasti tunnesyömällä ja kiloja kertyi se muutama häiritsevä kappale. Yhtälailla kuin tipaton, syntyi sokeriton ajatus luontaisesti. Keho luontaisesti kertoi, että nyt riittää, joten sokeria tai alkoholia ei ole tullut kaivattuakaan. Olo ei siis tunnu siltä, että minulta kielletään jotain jota tahdon. Tämä on mielestäni asiassa tärkeä pointti, sillä kieltäytyminen johtaa usein repsahtamiseen, jopa liioitellusti.

En ehkä enää suhtaudu sokeriin aivan niin kielteisesti kuin aikaisemmin. Etenkin jos käytössä on ruskea raffinoimaton sokeri. Toisaalta teolliset makeiset ja herkut sisältävät entistä useammin sokeriakin pahempaa glukoosi-fruktoosi-siirappia. Tämän kaverin kanssa olisin tarkkana, sillä esimerkiksi sen verensokerivaikutukset ovat aikamoiset.
Sokeri ja makeutusaineet tuntuvat aiheuttavan kehooni pahimmat kivut, joten senkin vuoksi sokeria olisi minun hyvä välttää ja suosittelen samaa jokaiselle fibromyalgikolle. Silti riippuvuuteni sokeriin on monimutkainen, niin fyysinen kuin henkinenkin asia etten tiedä pääsenkö koskaan eroon tästä kierteestä. Olisi kyllä vapauttavaa suhtautua sokeriin ja herkkuihin neutraalisti, mutta en tiedä onko se koskaan mahdollista. No, aika näyttää.


Toipumisen myötä keho ja mieli halajaa taas jo treenin pariin. Edellinen kuntosalitreeni-yritys meni hyvästä alusta huolimatta mönkään kun keho ei sitä pidemmän päälle kestänytkään, joten tällä kertaa yritän kotijumppaa. Etenkin kuminauha-vastuksena kiinnostaa ja sellaiset onkin maanantaina ostoslistalla Lidlistä :) Vanhat jumppakuminauhani kun olivat hapristuneet aivan piloille, katkesivat mokomat :D Kotijumppaan motivoituminen onkin sitten haaste. Itse jumppa ei niinkään. Omaan päähän tulee nyt vain takoa ajatus siitä että kevyt jumppailu on minun keholleni paljon parempaa kuin rakastamani hampaat irvessä treenaaminen. Ehkä joskus tulen kotijumpastakin ne endorfiinit saamaan. Ainakin toivossa on hyvä elää ;)

Jumpan lisäksi aion jatkaa uintitreenejä. Tavoitteena on oppia uimaan vapaa-uintia. Tällä hetkellä oma potkuvoima on aivan onneton, joten sitä treenaan. Sport directistä löytyi onneksi miniräpylät joilla saa kehitettyä niin potkuvoimaa ja samalla sitä tekniikkaakin kun ei koko ajan tunne uppoavansa altaaseen. Suosikkipuuhaani vesijuoksua en sen sijaan aio hylätä vaan uintitreenit koostuvat erilaisista uintiharjoituksista ja vesijuoksusta.

Lisäksi olen todella pikkuhiljaa ruennut kävelemään töihin. Vielä homma ei aamuvuoropäivinä onnistu, mutta iltavuoroon olen nyt muutaman kerran kipsutellut kävellen ja mennessä vielä mutkan kautta luontopolkua pitkin.  Tuo työmatkakävely olisikin järkevää, sillä siinähän sitä tulisi päivän liikunta samassa paketissa työn kanssa. Inhoan vain tuota reittiä, joka kulkee reippaasti liikennöidyn autotien vieressä ja oikein kuulokkeetkaan eivät sitä autojen äänien stressitekijää saa oikein häivytettyä. Ei tietenkään ole kovin ekoteko ajaa itse autolla työpaikan pihalle ja sitten käydä lenkillä mukavammassa ympäristössä, mutta näinkin on tullut usein tehtyä juuri tuon työmatkareitin epämiellyttävyyden vuoksi, valitettavasti.

Eilen illalla tosin klassinen musiikki siivitti sen verran mukaviin fiiliksiin, että ne autotkin aivan unohtuivat ja mälsä reitti, joten ehkäpä siinä on sitten ekologisempi ratkaisu tällekin asialle...

iive

4 kommenttia:

 1. Heippa Eve!❤️ Kiitos kirjoituksestasi! Voin samaistua todella moneen asiaan tässä tekstissä, ja varsinkin tuo unijuttu on kuin suoraan minun elämästä näinä viime kuukausina.
  Painin sen kanssa, ettei edes oikeen lääkkeet, jotka tuo unta, anna sitä riittävästi ja vähän joka päivä tuntuu väsähtävän pieneenkin ponnistukseen.
  Sokeriton vaihtoehto täällä myös, mutta niin etten kahvipöydässä kylässäollessa jätä pikkuherkkua väliin, mutta itse en osta muuta kuin limpparia silloin tällöin jos ei hyvää Novellea saa kaupasta. Kahteen makuun olen mieltynyt, muita en vielä ole kokeillut. ��
  Ihana kuulla, että aloitat harrastuksia liikunnan parissa! Itsellä toipuminen sen suhteen on vähän kesken, että tällähetkellä riittää touhuaminen ja pari kävelyä raittiissa ilmassa.

  Kiloja tullut �� täällä myös, mutta tiedän että yleensä ihminen ei koskaan ole itseensä täysin tyytyväinen ja niitä tiputellessa vähän omalla painollaan annan luvan olla itselleni armollinen.

  Absolutistina taidan pysyä seuraavat (!) kymmenen vuotta ja muutama päälle. Alkoholi ei koskaan, vaikken sitä ikinä paljoa käyttänyt, tuonut loppupeleissä muuta kuin jonkin sorttista harmia. Täälläkin viikonloppuna otin lasin tai kaksi, en kylläkään montaa kertaa.
  Ja mitä työhösi tulee, teet sitä suurella sydämellä, ja uskopois, ehkä olen päässyt hivenen ovenraosta katsomaan! ��

  Muista pitää itsestäsi nyt, jatkossa, ihan aina hyvä huoli! Jos tulee juttelemisen tarvetta ja muutenkin, aina olen monta kertaa päivässä puhelimen päässä! ��
  Muistan sinua rukouksin!
  T. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana Niina! <3

   Kyllä minäkin eilen työpaikan palaverissa palan gluteenitonta kakkua söin kun sitä oli minulle vartavasten ostettu <3 En toki syönyt velvollisuudesta, koska kakulle muitakin ottajia sitten lopulta oli, mutta pienen pieni kakkupala ei minun oloani onneksi kaada. Onneksi ei ollut sitä imelintä sorttia kuitenkaan :)

   Näistä painoasioista on varmaankin aivan turha stressata jos ei se elimistöä todella uhkaa. Tietynlainen ulkonäkö ja paino ovat kuitenkin vain lopulta ihmisten keksimiä asioita, miltä tulisi näyttää. Sitähän se ei sitten kerro, että onko se kellekkin hyvä vai ei. Joskus on tälle asialle ehkä hyvä ajatuksen poikanen antaa; tuoko painoni tai laihduttaminen oikeasti hyvinvointia vai ei ja toimia sitten sen mukaan. Ja jos on haasteita muitten juttujen kanssa, niin silloinpahan tuo paino taitaa olla yksi viimeisimpiä asioita mistä murehtia (jos se ei terveyttä uhkaa).

   Ja toivon tosiaankin, että nähdään pian! <3

   Poista
 2. Olen itsekin mietinyt unen keveyttä tai ajoittaista puuttumista kokonaan. Sairastin itsekin viime vuoden puolella työuupumuksen, mutta myös kilpirauhasen vajaatoiminta paheni ja masennuskin diagnosoitiin. Kaikki tietysti liittyy jollain tavoilla yhteen sekä siihen, että on liian väsy huolehtimaan itsestään. Nyt olen taas minäkin huomannut voinnin sukeltavan, vaikka nyt kilpirauhasarvot ovat suht normaalit. Unettomuus tai unen keveys liittyy näihin kaikkiin edellämainittuihin, sekä stressiin. Olen myös miettinyt, että, kun alkaa olla "tietyn ikäinen" eli lähempänä neljääkymppiä kuin kahtakymppiä, uni muuttuu. Onko siihen syynä hormoonit tai muu vanheneminen tai kenties jopa sydänjutut (!) -tätä olen pohtinut herätessäni aamuyöstä hiestä märkänä....en tiedä. Mitään ei näy missään tutkimuksissa. Jos pystyisin, hidastaisin oikeasti. Alkaisin vaikka kokopäiväisesti opiskelemaan omaan tahtiini. Talous huolettaa ja se, ettei parisuhteen toinen osapuoli ymmärrä välttämättä tällaista "irtiottoa". Miehillä tuntuu muutenkin olevan ymmärtäminen naisessa ja varsinkin masentuneessa naisessa. Minua auttoi paljon muutama asia: työpsykologilla käynti, ort.teologian lukeminen (lohdutus kärsimyksessä) ja joidenkin asioiden hyväksyminen itsessäni (tarvitsen hiilareita, kun minun tekee niitä mieli, olen ylipainoinen -eikä paino tässä elämäntilanteessa laske, vaikka kuinka yrittäisin, ja kaikkein vaikein: minä en voi kantaa koko työpaikan vastuuta, en voi vahtia, että kaikki muistavat kaiken ja tekevät hommansa ja ihmisten on tehtävä omat virheensä, myös omien lasten -niin pahalta kuin se tuntuukin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maria!
   Kommenttisi oli jostain syystä mennyt roskapostikansioon (?) onneksi saan kommenteista myös sähköposti-ilmoituksen, joten nyt kommenttisi on julkaistu jos sen puuttumista ihmettelit :)

   Voin kyllä kirjoitukseesi samaistua, etenkin tuon vanhenemisen suhteen. Luin myös artikkelin siitä, ettei ihmistä olisikaan luotu nukkumaan yhtäjaksoisia pitkiä unia välttämättä! Vaan alkujaan luontaisempi rytmi olisi 4-5h unta, hereilläoloa 1-2h ja sitten lisää unta! Artikkeli tosin taisi löytyä tyyliin MeNaiset tai vastaavasta verkkolehdestä :D mutta jäin asiaa miettimään, entäs jos tosiaan on näin?

   Talous asiat ovat kyllä niin kuraa. Toisaalta itse en keksisi mitä edes opiskella. En oikein löydä hommaa mitä voisin tehdä jos en nykyistä hoitajan/ohjaajan työtä enää tekisi.

   Onneksi olet löytänyt keinoja käsitellä omia asioitasi.
   Sallivuus olemiseen ja hetkessä eläminen, siinä tuntuu olevan itua. Menneisyys ja tulevaisuus ovat illuusioita. Ne ovat vain sinun mielessäsi. Menneisyyttä ei enää ole olemassa ja tulevaisuutta ei ole vielä luotu. Ainoa mihin voit vaikuttaa nyt ja missä voit elää on nykyhetki. Ja meillä tuntuu olevan samanlainen oppiläksy elämässä, huolehtia vain omista asioistamme puuttumatta muiden tekemisiin/virheisiin :)

   Kaikkea hyvää ja tsemppiä kuitenkin paino-asioihin (kävin kurkkaamassa blogiasi <3) ja opiskeluihin myös :)

   Poista

Kiitos :)