lauantai 3. helmikuuta 2018

City of Digital Art festival

Eilen luin juttua oksitosiinista ja kuinka se on nyt Se juttu, jolla saadaan mm. stressiä vähenemään kehossa. Oksitosiinia elimistö alkaa tuottaa kun asiat tuntuvat hyvältä, joten enemmän ihania asioita elämään kiitos!
Oksitosiini lisää sosiaalista kanssakäymistä, alentaa verenpainetta ja kortisolitasoa, lisää kipukynnystä, vähentää ahdistusta, ja stimuloi kaikenlaisia positiivisia sosiaalisia vuorovaikutustilanteita. Sen lisäksi se tukee kasvua ja paranemista. (Lainaus Mielen ihmeet)


Tässä jo sitten pähkäilinkin, että joo pitäisi vieläkin enemmän rentoutua, relata, iloita, ihmetellä, nauraa, nauttia, mutta miten...?

Sitä saa mitä tilaa, sillä lähes samointein bongasin ennen nukkumaanmenoa Jyväskylän taidemuseolla olevan tapahtuman City of Digital Art festival ja koska Lintusen sukset olivat koulussa eikä hiihtämään voinut töiden jälkeen lähteä, niin mentiin siis museoon.

Lähdin tuonne oikeastaan ilman mitään ennakko-odotuksia. Digitaalinen taide ei ole suosikkitaidemuotoni, mutta koska selvisin Kiasman ARS17:sta myös hyvin mielin, annoin tällekin mahdollisuuden ja enkä turhaan.


Ensimmäiseksi esillä oli kuva Jyväskylään kesällä maalatusta muraalista, jossa on myös lisättyä todellisuutta. Arilyn sovelluksella saa esiin kuvan (myös muraalista) lisätyn todellisuuden, jossa on esimerkiksi äänimaailmaa ja liikkuvaa kuvaa fyysisen teoksen lisäksi. (Lisää teoksesta)


Näyttely sisälsi lukuisia erilaisia teoksia, jotka heräsivät "henkiin" kun niitä skannasi sovelluksella. Ja tämäkös oli 8 vuotiaalle sekä myös minulle erityisen hauskaa. Teosta kun ei nähnytkään ensisilmäyksellä vaan sai jännittää mitä teoksesta oikein paljastuukaan. Jotkut teoksista olivat hyvin yksinkertaisia, jotkut erittäin monimutkaisia ja moniulotteisia, jotkut olivat vakavia ja kantaaottavia, jotkut hersyvän iloisia, jopa parodisia.

 Suosikkini vanha erittäin vakava setä Bach, joka sai päähänsä mm. hyppiviä kaloja :)

Yksi festivaalin mielettömimmistä jutuista oli päästä kokeilemaan virtuaalista todellisuutta VR lasien ja ohjaimien kautta. Lintunen oli rohkea maalaaja, uskalsi mennä innoissaan kokeilemaan vaikka ohjeistus oli englanniksi. Itse yritin siinä hieman tulkata (asiaa josta en tajunnut itsekään ensin mitään), no loppujen lopuksi toiminnot olivat suht yksinkertaisia kun ne vaan hoksasi ja virtuaalimaalaus oli lapselle upea kokemus!


Ja kuinka aloituksen glitterposkinen omakuva liittyy asiaan?

Matkalla museolle bongasimme naisen, jolla oli laukku, jossa luki - ÄLÄ AIKUISTU!
Tätä siis pohdimme Lintusen kanssa, mitä tämä tarkoittaa. Koitin lapselle selittää, että aikuistuessaan ihmisistä saattaa tulla turhan tiukkapipoisia, velvollisuudet ahdistavat ja stressiä pukkaa. Aikuistenkin olisi hyvä siis muistaa olla vähän lapsellisia, iloita, pelleillä, nauttia, nauraa ja hassutella. Sieltä sitä oksitosiiniakin saa.

Joten tästäpä syystä minäkin siis päädyin taidemuseolla pop-up kahvila Unicornerin glitterimeikkauspisteeseen. Tämän jälkeen olikin ihan parasta suunnistaa Prismaan ruokaostoksille ja sisäisesti hykerrellä ihmisten kummaksuville katseille. Aikuinen nainen ja glitterit naamassa keskellä päivää HeVi-osastolla! Ja minua hymyilytti ja tiukkapipojen pikkuprinsessat ostoskärrissä olivat minusta oikein ihastuneita. Ihana täti pinkissä takissa glitterit naamassa :)

iive

City of Digital Art Festival 2.–4.2.2018
avoinna pe klo 11–20, la–su klo 11–18
Vapaa pääsy, Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23.
Koko perheelle sopivassa digitaalisen taiteen ilmaistapahtumassa voi kokea lisätyn todellisuuden elävöittämiä taideteoksia monessa toimintapisteessä ja luoda virtuaalimaalauksia yleisön nähtäväksi.
Avoimet näyttelynavajaiset perjantaina 3.2. klo 18–20.
Katutasossa yksisarvishenkinen pop-up -kahvila Unicorner tapahtuman ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)