Fibrolife

Tässä blogissa puhutaan paljon fibrosta eli fibromyalgiasta. Se on sellainen tyyppi, joka ei näy missään, mutta tuntuu sitäkin enemmän. Se kulkee sun mukana joka päivä ja saa sut monesti epätoivoiseksi kun mikään ei mene niin kuin "normaaleilla ihmisillä".

Fibro on se entinen "luulotauti", "päässävikaa", "romukoppasairaus". Jälkimmäinen sinänsä oikein, että kun kaikki muut vaihtoehdot on tutkittu, niin sitten saat diagnoosiksi Fibromyalgian. Toisaalta se on helpotus, koska silloin et ole saanut diagnoosiksi esim. reumaa, ALSää, MSää tai muuta sairautta joka lopulta tuhoaa kehosi toimimattomaksi. Toisaalta fibromyalgia voi toisaalta rampauttaa sinut kuitenkin niin, että et ole kuitenkaan kovin kykenevä mihinkään vaikka sinänsä lihaksesi tai muut kehon toiminnat eivät ole mitenkään tuhoutuneet.

Sitä ei voi parantaa, sanotaan. Vaikka eihän kukaan tiedä, koska kukaan ei tiedä mistä koko homma johtuu. Ainakin sitä voi helpottaa.

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen. Sen vuoksi usein puhutaan oireyhtymästä. On väärin kuitenkin väittää, ettei tällaista sairautta ole olemassa.

Oireet

Fibromyalgian tärkein oire on kehon eri osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, johon vaikuttavat erilaiset ulkoiset tekijät. Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi. Saunassa kipu lievittyy, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula).
Fibromyalgiaa sairastavilla väsymys, uupumus ja voimattomuus, turvotuksen ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen lisäksi heillä voi olla päänsärkyä, kuukautis-, maha- ja virtsaelinkipuja. Monet potilaat kokevat niveltensä turpoavan, vaikka lääkäri ei tällaista havaitsisikaan.
Sairastuneet uupuvat ja väsyvät nopeasti henkisessä paineessa. Lähes kaikki potilaat kertovat kärsivänsä lepoa antamattomasta unesta. (Lainaus: reumaliitto.fi/fibromyalgia)

Jos haluat tietää lisää klikkaa Reumaliitto.fi/fibromyalgia

Tässä blogissa etsin kaiken muun lisäksi myös tietä Fibromyalgiasta vapauteen. Onko se paranemista vai oireettomuutta? En tiedä. Mutta jotain on pakko olla tehtävissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)