Vuorotyö ja työhyvinvointi

Vuorotyö on työaikamuoto, jossa työvuorot vaihtuvat säännöllisesti ja muuttuvat ennakolta sovituin ajanjaksoin. Yleisimmät vuorotyömuodot ovat kaksi- ja kolmivuorotyö, joista kolmivuorotyöhön liittyy yleensä yötyötä. Yötyö on sellaista työtä, jota tehdään yöllä, pääsääntöisesti kello 22:n ja 6:n välisenä aikana. Vuorojen katsotaan vaihtuvan säännöllisesti, kun vuoro jatkuu enintään yhden tunnin yhdessä työhön sijalle tulleen vuoron kanssa tai kun vuorojen väliin jää enintään yhden tunnin aika. Työsuojelupiirin työsuojelutoimisto voi myöntää luvan poiketa vuorotyön säännöistä.
Vuorotyöstä on laadittava työvuoroluettelo, josta käy ilmi säännöllisen työajan alkamis- ja päättymisaika. Luettelo tulee tehdä mahdollisimman pitkälle ajalle ja se tulee saattaa nähtäville viikkoa ennen työjakson alkamista. Tämän jälkeen luetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella. Mikäli työn luonteen vuoksi ei onnistu laittaa luetteloa näkyville viikkoa aikaisemmin, tulee poikkeuslupaa anoa työsuojelupiirin työsuojelutoimistosta.[1] 
(Lainaus: Wikipedia)
Ihminen on päiväeläin, ja elimistön biologisten rytmien säätely olettaa, että ihminen valvoo valoisana vuorokaudenaikana ja nukkuu öisin. Suomessa noin 25 prosenttia työllisistä tekee vuorotyötä tai noudattaa hyvin epäsäännöllisiä työaikoja. Epäsäännöllistä työaikaa tekevien suhteellinen osuus todennäköisesti lisääntyy työvoiman absoluuttisen lukumäärän pienentyessä. (Lainaus:Terveyskirjasto)

Vuorotyön terveydelliset haitat
 • ennenaikaisen synnytyksen riski ja raskausmyrkytyksen vaara kaksinkertainen (tutkittu naislääkäreitä)
 • Masennusoireet yleisiä
 • Vatsavaivat yleisempiä
 • Suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin
 • Suurempi riski sairastua diabetekseen tai metaboliseen oireyhtymään.
 • Yleisiä haittoja
  • Väsymys
  • Nukahtamisvaikeudet
  • Katkonainen yöuni
  • lyhyt vuorokautinen uni
  • alttiimpi työtapaturmille, liikenneonnettomuuksille ja virhesuorituksille.
 • Yötyö on haitallisinta; monen sairauden sekä ennenaikaisen kuoleman riskitekijä.Olen vuorotyöläinen ja se merkitsee minulle isompia riskejä. Isompia riskejä saada vatsaongelmia, sairastua sepelvaltimotautiin tai jopa rintasyöpään (!). No mutta eipäs pelotella liikaa ;D
Yleisimpiä vuorotyön haittoja ovat erilaiset uni-ja valverytmin ongelmat sekä osittain niistä johtuvat lukuisat vatsavaivat ja ylipainon kertyminen. Epäsäännöllinen työaika kun monella tarkoittaa myös epäsäännöllistä syömistä. Myös fyysinen aktiivisuus voi vähentyä kun et vaikkapa pääsekään usein niin aikataulutettuihin liikuntaharrastuksiin. Useimmat jumppatunnit ovat nimittäin illalla, silloin kun valtaosalla on vapaata, mutta vuorotyöläisen vapaa voi olla milloin vain.
Työn vuoksi saattaa ruokailu monella muuttua välipalamaiseksi naposteluksi. Ehkä ei ole aikaa syödä tai ei yksinkertaisesti ole nälkä. Varsinkin yövuoroissa monet kertovat useat kokevansa ihan fyysistä vastenmielisyyttä ruokaa kohtaan ja silloin tulee napsittua vähän sieltä ja vähän täältä. Tällöin ruuan laatu ei välttämättä olekaan kovin hyvä, sillä usein naposteltavat ruuat ovat turhan liikaenergisiä ja huonoja ravintoarvoiltaan. Napostelu vaikuttaa myös ruuansulatukseen huonontavasti.

Myöskään hormonien vaikutusta ei pidä väheksyä, sillä vuorotyössä keho ei saa mahdollisuutta tottua tietynlaiseen vuorokausirytmiin, jolloin hormonienkin eritys häiriintyy. Tämä onkin erittäin suuri haittatekijä erilaisten sairauksien synnylle ja erityisesti ylipainon kertymiselle.

Ja kun yöllä ei ole tullut syötyä kunnollisesti saattaa se vaikuttaa jopa seuraavan päivän unen laatuun, sillä kukapa nälkäisenä nukkuisi hyvin? Toisaalta taas monet sortuvat napostelemaan erilaisia herkkuja yövuoron aikana kun on aikaa eikä tavallinen ruoka maistu. Herkkuja sulattava vatsa saattaakin pitää seuraavana päivänä unet tuskallisen lyhyenä tai huonona!

Oma ABC:ni
Syöminen
Yöllä tekee useasti mieli herkkuja. Aamu ja päivävuorot ovat paljon helpompia. On kiire ja jo se vähentää syömisen mahdollisuutta. Toisaalta "kahvitunnit" pullineen on monen laihduttajan kompastuskivi. Myös kaikenlaiset tuomiset ja tarjoamiset on hoitoalalla useimmiten sääntö kuin poikkeus. Ja jos haluat kieltäytyä herkuista tai edes pysyä kohtuudessa niin mitä tehdä?
Itseni on ainakin kaikista helpointa välttää niitä mielitekoja kun ei ole nälkä. Kun ateriaväli pitenee, alkavat myös ne kaapissa olevat pullat houkuttelemaan aivan uudella tavalla. Eihän se nyt haittaa jos yhden palan otan? Mutta entäs jos sen syökin joka päivä ja useasti? Joskushan nyt pitää mieliteolle antaa valta ja nauttia siitä kahvileivästä, mutta aina ei ole pakko!
Terveyskirjastosta löytyy tämä erittäin hyvä kaavio vuorotyöläisen ateriarytmistä ja suosittelen kokeilemaan!

Monipuoliset eväät töihin, paljon aterioiden suunnittelua (ja valmistusta) etukäteen niin vältät monet sudenkuopat ja syömistä on helppo hallita. Laihduttajalle on ruokapäiväkirjan pitäminen monesti hyvin hyödyllistä.

Liikunta
Vuorotyöntekijänä on vaikea osallistua monille ohjatuille tunneille, sillä ei ole varmaa että olet aina tiistaisin kello 18:sta vapaa menemään. Itseasiassa on todennäköisempää että et ole. Kaikenlaiset aikavapaat liikuntaharrastukset ovatkin vuorotyöntekijän pelastus. Ja sitten kun sinne saisi vielä mentyä!
Toisaalta kun miettii tarkemmin on näiden mahdollisten liikuntalajien kirjo aivan valtava, sillä useinhan se on vain järjestelykysymys. Kuntokeskukset järjestävät tunteja aamusta iltaan, toki iltapainotteisesti, mutta kyllä niitä aamutuntejakin (tai iltapäivä) löytyy. Hyviä lajeja joita voi harrastaa milloin vain on vaikkapa juoksu, kävely, hiihto, venyttely, "kotijumpat" jne.
Kuitenkin oikeastaan kannattaisikin esittää kysymys mitä liikuntaa ei voi harrastaa? Harva liikuntamuoto nyt kuitenkaan on vuorotyön vuoksi täysin poissuljettu jos yksikään!

Kun aikataulutat menosi ja syömisesi hyvin, on laihduttaminen vuorotyöntekijänä melkein yhtä vaivatonta kuin muutenkin, joten ei kannata luovuttaa!


Ja aina kannattaa muistaa, että pipo kireänä ei kuitenkaan kannata juosta, sillä se ei auta yhtään. Vuorokaudessa on vain ne 24 tuntia. Käytä ne siis viisaasti ja nauti elämästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos :)